fbpx

Neverjetno popotovanje orla, ki ga je zabeležila sledilna naprava

Foto: Facebook

Orli so naravnost veličastna bitja in to ne samo zaradi izgleda, temveč tudi zaradi inteligence in neverjetnih plenilskih veščin. Nobenega presenečenja ni, da se prikazujejo kot simboli celotnega naroda, države, se pojavljajo na nacionalnih emblemih, kovancih in umetniških delih. Če ste se kdaj spraševali o tem, kako te živali potujejo naokrog, to sedaj kaže zgodba mladeniča, ki je povsem nepričakovano sprožila radovednost marsikoga. 

Mladenič Fahd Qash iz regije Jizan v Savdski Arabiji je prišel do nepričakovanega odkritja med svojim sprehodom po močvirju. Našel je namreč poginulega orla s sledilno napravo okrog vratu.

Ob podrobnejši pregledu poginule živali je Qash ugotovil, da se na napravi nahaja elektronski naslov lastnika naprave. Kasneje se je po poročanju spletnega portala Boredpanda izkazalo, da je bila naprava GPS nameščena v Kazahstanu, ta pa je med letom orla shranila vse lokacije, kamor je orel poletel.

Orle so spremljali eno leto
Izkazalo se je, da so znanstveniki izvajali eksperiment, pri katerem so ti GPS napravo namestili 20 orlom in jih eno leto spremljali med njihovim letenjem. Orli so na podlagi pridobljenih podatkov preleteli številne države, a je ob tem zanimivo to, da so se izognili letenja nad morjem.

Foto: Facebook

Veljajo za selitvena bitja
Zemljevid na katerem so označene poti letov kažejo, kako so orli preleteli več držav na Bližnjem Vzhodu, pri tem pa ni jasno, čemu so se ti izognili preletu nad  Kaspijskim in Rdečim morjem. Skupina raziskovalcev pod imenom “British Birds” je pred tem prišla na sled 16 stepskim orlom in ugotovila, da je najdaljša dnevna razdalja med vsemi orli znašala kar 355 kilometrov. Prav tako so ugotovili, da orel med letnim ciklom 31,5 odstotka časa nameni prezimovanju, 41,9 odstotka časa preživi na območju gnezdenja, preostanek časa pa nameni migracijam.

Ti statistični podatki nedvomno dokazujejo, da se orli nenehno premikajo. So prava selitvena bitja, ki za časa svojega življenja potujejo veliko več, kot bi si morda kdo mislil. Zgodba je na internetu sprožila veliko pozornosti, saj večino zanima, čemu so orli potovali na takšen način.

H. M.