fbpx

Newyorške oblasti za to nalogo iščejo nekoga motiviranega in krvoločnega

Slika je simbolična Foto: epa

Mesto New York je objavilo oglas za novo, precej zanimivo delovno mesto. Iščejo nekoga visoko motiviranega, prepirljivega in krvoločnega, ponujajo pa plačilo do 170 tisoč dolarjev. Če pa sovražite podgane pa še toliko bolje, saj je to potem “sanjska služba”. Kot predsednik okrožja Brooklyn je Eric Adams ponosno demonstriral past za utopitev podgan, ki je izzvala krike odpora pri utrjenih mestnih medijih. Zdaj, kot župan, razpisuje delovno mesto za nekoga, ki meni, da je iztrebljanje podgan “sanjska služba”.

“Ničesar ne sovražim bolj kot podgane,” je v četrtkovem tvitu povedal župan Eric Adams ob objavi delovnega mesta. “Če imate zagon, odločnost in morilski nagon, ki so potrebni za boj proti neusmiljeni populaciji podgan v New Yorku – potem vas čaka vaša sanjska služba.” V svoji karieri javnega uradnika se je župan Eric Adams vneto lotil ene najbolj neskončnih vojn v New Yorku: boja proti podganam.

V začetku decembra je mesto objavilo oglas za direktorja za blažitev glodavcev, ki ga je tiskovni predstavnik mestne hiše opisal kot “podganjega carja”. Bodoči zaposleni v mestni hiši bo poročal Meeri Joshi, namestnici župana za operacije, prejemal pa bo plačo med 120 in 170 tisoč dolarjev. Zahteva se stalno prebivališče v New Yorku, diploma in znanje Microsoft Worda, Excela in Powerpointa.

Delovno mesto zahteva specifične lastnosti
Opis delovnega mesta zahteva tudi druge lastnosti, ki običajno niso povezane z mestnimi delavci. Kot kvalifikacije so navedeni “prepirljiv odnos, premeten humor in splošna avra pokvarjenosti”, prav tako “virulentna nagnjenost k škodljivcem”. Novo delovno mesto prihaja med nizom sanitarnih pobud, ki vključuje predlog za podaljšanje časa odvoza smeti (in obroka za podgane) ter povečano financiranje za ublažitev posledic podgan. Sanitarni oddelek pa se je domislil tudi prebrisane promocijske majice z napisom “Podgane ne vodijo tega mesta. Mi delamo. NYC Sanitation.”

Sanitarni oddelek se je domislil celo promocijske majice, ki je na voljo za 48 dolarjev na spletu (foto: Only NY)

Spreminjanje lovljenja podgan v vlogo visokega uradnika mestne hiše ni nič posebnega. Kot podžupan je bil Joseph Lhota imenovan za podganjega carja pod nekdanjim županom Rudyjem Giulianijem. Ko je Lhota leta 2013 sam kandidiral za župana, je razglašal svojo uvedbo vrečk za smeti, ki dišijo po meti in so namenjene odganjanju glodalcev.

Za župane je nastop proti podganam politična neumnost. Avgusta je Xochitl Gonzalez, pisec pri The Atlantic , napisal odprto pismo Adamsu , v katerem je priznal vrsto trnih izzivov na njegovem krožniku, od kriminala do cenovno dostopnih stanovanj. “Tukaj sem, da vam pomagam do zmage,” je zapisala. “Preprost način, da Newyorčane vrnete v svoj kot. Dve besedi, ena oseba: podganji car.” Glede na proračunske pritiske mesta in željo sedanjega župana po ubijanju podgan se lahko naslednji podganji car sooči s posebnim pritiskom. “Ničesar ne sovražim bolj kot podgane,” je dejal Adams v izjavi. “Očistiti naše mesto in znebiti naših ulic teh umazanih bitij je ključnega pomena za naše okrevanje”, pišejo tuji mediji.

Foto: Twitter

Število opažanj podgan je v zadnjih letih skokovito naraslo, število pritožb mestni službi za pomoč strankam pa se je glede na leto 2019 povečalo za 67 %. Ocenjuje se, da se po mestnih ulicah in podzemnih železnicah plazi dva milijona podgan ali približno ena na vsake štiri Newyorčane. Raziskava postavlja New York na tretje mesto po največkrat opaženih glodavcev v velikih metropolah ZDA. Pred mestom, ki nikoli ne spi, sta le Boston in Philadelphia.

Ana Horvat