fbpx

Ameriško podjetje ponuja posebno vrsto pogreba – v betonu, ki bo nekoč postal koralni greben

Foto: zajem zaslona

Floridsko podjetje Eternal Reefs ljudem omogoča mešanje kremiranih ostankov svojih najdražjih v “grebenske kroglice”, ki spodbujajo morsko življenje. Poleg tega, da je omenjen način slovesa od svojih najdražjih zelo priljubljen, naj bi hkrati omenjene “grebenske kroglice” pomagale obnoviti umirajoče koralne grebene, v katerih živi 25 % morskega življenja. Eternal Reefs je na ta način v zadnjih 20 letih zagotovil skoraj 2500 “zelenih pokopov”.

Floridsko podjetje Eternal Reefs, ki si prizadeva rešiti koralne grebene v državi, je v ta namen pripravilo za mnoge neortodoksno rešitev – napolnilo je morsko dno s kroglami, ki vsebujejo pepel umrlega.  Sliši se kot precej morbiden poslovni načrt, vendar očitno postaja zelo priljubljena možnost med lokalnimi prebivalci in ljubitelji oceanov, saj je v morju že na tisoče grebenskih kroglic z imeni umrlih, ki jih zdaj objema življenje v morju.

Podvodni nagrobniki, ki jih je zasnovalo podjetje Reef Innovations, so izdelani iz posebnega nestrupenega betona, ki je odporen na tokove, služi pa kot dom morskim bitjem in prostor za rast koral. Podjetje je v partnerstvu s spominskim podjetjem Eternal Reefs na dno oceana spustilo skoraj 2500 grebenskih kroglic, ki vsebujejo človeški pepel, na lokacijah vzdolž vzhodne obale in Mehiškega zaliva. Po mnenju nekaterih strokovnjakov lahko potapljanje težkih predmetov okoli grebenov dejansko poškoduje korale, ki jih poskušajo zaščititi. In tu pridejo na vrsto ti spomeniki, saj grebenske kroglice, ki jih je zasnoval Reef Innovations, zagotavljajo prostor za rast koral, ki je popolnoma združljiv z morskim življenjem.

Postopek je cenovno enak tradicionalnemu, vendar je ta edinstven in okolju prijazen
Družina in prijatelji sami pepel umrlega zmešajo v osrednji betonski ‘biser’, nato pa ga prekrijejo s svežo plastjo betona, v kateri pokojnikovi svojci lahko odtisnejo dlan, sporočila ali posebne predmete. Vsaka grebenska žogica vključuje tudi ploščo, na katero se končana kroglica potem spusti na morsko dno. Glede na poročanje Insiderja postopek stane približno enako kot tradicionalni pokop s kremacijo, zaradi česar je cenovno ugoden, edinstven in okolju prijazen način za slovo od ljubljene osebe.

Grebenske kroglice na dnu morja (Foto: zajem zaslona)

Za družine in posameznike, ki se raje odločijo za upepelitev kot pokop, Eternal Reefs ponuja edinstveno spominsko možnost, ki nadomešča žare za upepeljevanje in raztros pepela s trajno zapuščino okolja. Večni grebeni so stalni dodatek morskemu okolju in pomagajo ohranjati, varovati in krepiti zdravje oceanov. Od leta 2020 je bilo več kot 2000 Eternal Reefs postavljenih na približno 25 lokacijah ob obalah Floride (panhandle, zalivska obala in obala Atlantika), Marylanda, New Jerseyja, Severne Karoline, Južne Karoline, Teksasa in Virginije.

To je nujna rešitev. Poleg zagotavljanja habitata za vse vrste morskih bitij koralni grebeni služijo tudi ljudem pomembnemu namenu, saj delujejo kot naravna ovira za nevihtne valove zaradi orkanov, ki naj bi postali vse bolj smrtonosna nevarnost za obalo Floride.

Tanja Brkić