Nova avstralska “ambasadorka za enakost spolov” povzroča nelagodje širom sveta

Foto: Twitter

Obsedenost s tako imenovano “enakostjo spolov” raste tako v zahodnih državah kot drugje. Med drugim tudi v Avstraliji, ki je nedavno predstavila svojo novo ambasadorko za enakost spolov, Stephanie Copus Campbell, ki je sodeč po njenem LinkedIn profilu popolnoma brez izkušenj na tem področju. Sicer pa to ni tisto, kar je na njej pritegnilo pozornost. Razlog, da je njen posnetek postal viralen, je predvsem njena fizionimija, ki so jo na Twitterju številni opisali kot “demonično” in “grozljivo”.

Avstralija je predstavila svojo novo “ambasadorko za enakost spolov” Stephanie Copus Campbell, na spletu pa ne glede na njene besede ne morejo mimo njene fizionimije, ki je, kot so jo opisali številni uporabniki Twitterja, “demonična” in “grozljiva“, medtem ko so drugi prebivalci Avstralije zaskrbljeni nad dejstvom, da se v državi, ki je glede enakosti spolov več kot le urejena, davkoplačevalski denar zapravlja za nekaj tako trivialnega.

V viralnem videu, ki je zaokrožil po Twitterju, Stephanie govori o tem, kaj namerava početi v svoji novi vlogi ambasadorke za enakost spolov. Oblečena je v svetlo roza pulover in sedi pred modrim ozadjem z avstralsko zastavo na levi. Bere iz teleprompterja in trdi, da je njen cilj vzpostaviti partnerstva, ki ji bodo pomagala “napredovati pri prednostnih nalogah avstralske vlade za povečanje gospodarskega vpliva in opolnomočenja žensk, vodenja žensk in deklet ter za odpravo nasilja na podlagi spola in spolnosti, izboljšati dostop do zdravstvenih in izobraževalnih storitev ter napredek na področju miru in varnosti žensk.”

Ne glede na njeno ozadje pa številni uporabniki Twitterja niso mogli mimo njenih vidnih telesnih lastnosti in obrazne mimike, saj je med govorjenjem komaj kdaj pomežiknila, pokazala ni niti malo čustev. “Pravzaprav me je zmrazilo. Grozljive oči. Transhumane vibracije,” je na Twitterju zapisal @littleapostate.

Številni ljudje so se odzvali in rekli, da je videti kot nekakšna stvaritev umetne inteligence ali še huje, kuščar, “ko usta delujejo, preostali del obraza pa stavka,” se je odzval eden od uporabnikov, medtem ko so bili ostali komentarji: “To me spominja na video prizor s talci v filmu, kjer poskušajo nekaj sporočiti z očmi, čeprav berejo iz scenarija. Ali pa je dobila slab botoks,“demonično”, “grozljiva je“. Nekateri uporabniki so poudarili, da je zaradi njenih oči videti kot nora oseba, ostali pa so se spraševali, ali je sploh ženska, čeprav še ni dokazov, ki bi podprli prepričanje, da je biološki moški. Stephanie naj bi odraščala na Aljaski in se pri 25 letih preselila v Avstralijo. Po poročanju nekaterih tujih medijev je delala pri avstralskem Rdečem križu, pred tem pa na področju razvoja in zdravja. Kot večina podobnih predstavnic je tudi ona v preteklosti že govorila o spolnem nadlegovanju in delila osebno izkušnjo o tem, kako je izgubila službo, ker je zavračala spolno nagovarjanje moških.

Nova predstavnica je v videu povedala, da je počaščena, da je lahko prevzela to vlogo kot vodilna mednarodna zagovornica zavezanosti Avstralije do enakosti spolov in človekovih pravic žensk in deklet ter oseb z različnimi spolnimi identitetami, češ da je to prava in »pametna« stvar, ki je med drugim pomembna za avstralski diplomatski in gospodarski razvoj. Pa je res poraba davkoplačevalskega denarja za to smotrna, kot to želijo prikazati? “Novoimenovana avstralska veleposlanica za enakost spolov, Stephanie Copus Campbell, je vodja obrambnih sil, žena Angusa Campbella. Zaradi njenega videa in oči sem dobil kurjo polt. To je zloraba davkoplačevalskega denarja,” je napisala uporabnica profila @fifimurray2.

Foto: Twitter

Ne glede na njen videz je veliko ljudi izrazilo razumne pomisleke glede dejstva, da gre davkoplačevalski denar za nekaj tako trivialnega in neuporabnega, kot je veleposlanica za enakost spolov, zlasti v zahodni državi, kjer imajo ženske in moški že enake pravice. Je to res potrebno, ko je toliko drugih perečih zadev, ki vplivajo na zahodne družbe?

Beseda “enakost” je bila v zadnjih nekaj letih v središču številnih družbenih gibanj. Zahodne države, kot so Združene države, Združeno kraljestvo in Avstralija, so bile priča različnim protestom in kampanjam v družbenih medijih, ki trdijo, da se borijo za enakost žensk, enakost manjšin, enakost transoseb, rasno pravičnost itd., hkrati pa molčijo o posledicah, ki jih vse to prinaša.

Tanja Brkić