Hrvati trdijo, da so imeli “japonske krogle” že veliko pred Japonci

Japonske krogle na plaži Sakarun na Dolgem otoku na Hrvaškem. (Foto: Slobodna Dalmacija)

Medtem ko Japonce te dni begajo skrivnostne krogle, ki jih je iz morja naplavilo na njihovo obalo, prihajajo vesti iz sosednje Hrvaške, da je zelo podobne objekte že pred časom naplavilo na obale Dolgega otoka (Dugi otok). Vedran Petešić, graditelj lokalnih umetnih piramid, sporoča, da so enake kot tiste, ki so jih našli na znani plaži Sakarun na severnozahodnem delu Dolgega otoka. 

Hrvati sicer nimajo samo ene gromozanske krogle, temveč dve! Prvo je naplavilo na obalo Dolgega otoka že leta 2013, drugo pa lani v podobnem času, kot sedaj. “Imela je enake ročaje kot japonska “sestra” in je bila votla. Tehtala pa je vsaj 400 kilogramov, v premeru pa je bila visoka kot človek, približno meter in 80. Kdo ve, od kod je prišla? Zanimivo je, da sta prispela na isto lokacijo, morda sto metrov stran. Bolj neverjetno je, da gre za neke velike boje enake proizvodnje. Toda, od kod je prišla, ne vemo. Nikjer na Jadranu jih nisem videl. Tako kot japonska se je pojavila nenadoma, ena in druga,” pravi Vedran Petešić.

Petešić je najdene krogle inkorporiral v njegov park na otoku, kjer je zgradil umetne piramide. “Izjemno težko jih je bilo izvleči in dostaviti v piramide. So prave pošasti, zelo težke. Zdaj so v piramidah našle svoj namen. In kaj bodo Japonci s svojimi (kroglami op. a.), se mi zdi, da še ne vedo,” za Zadarski HR komentira Petešić.

Ali gre za podvodne mine iz druge sv. vojne?
V Zadarski so nato vprašali najditelja, ali nemara ne gre za podvodne mine iz druge sv. vojne, katerih eksplozija bi lahko povzročila hudo škodo. Videti je, da je bilo Petešiću vprašanje naravnost smešno: “Pa kakšna mina. Te so drugačne oblike, prepredene z vžigalniki. Ta krogla ima ročaje, vodenje in privez. Gre za bojo, plavajočo in votlo. Tako kot Japonske krogle. Ampak oni se bojijo samih sebe, mi pa ne, mi smo kroglam našli namen. V piramidah!” 

image

Omejeni je sicer strasten zbiralec naplavin morja. Kot razstavni eksponat je našel rumeno kitajsko delavsko čelado s Pelješkega mostu in jo postavil na častno mesto v materinem oljčnem nasadu v mestu Sali na Dolgem otoku, kjer je zgradil piramide.

Gal Kovač