Razlika med kapitalizmom in socializmom za telebane

Alexandria Ocasio-Cortez in Andy Puzder (vir: twitter)

“Kapitalizem je zame ideologija kapitala,” je povedala 29-letna kongresnica iz New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez. “Najpomembnejša je koncentracija kapitala, kar pomeni, da iščemo in dajemo prednost dobičku in akumulaciji denarja pred vsem drugim, in to počnemo za vsako ceno.” Nesmisle, ki jih redno slišimo tudi med slovenskimi levičarji in mediji, je demantiral uspešni manager.

S temi trditvami se ne strinja nekdanji izvršni direktor verige restavracij CKE, Andy Puzder, ki je za Prager U povedal, da je ravno nasprotno. Puzder zagovarja tezo, da so potrošniki tisti, ki na koncu dneva odločajo, kaj se prodaja in kaj ne. Podjetja pa so tista, katerih glavni cilj – zato da bi poslovala z dobičkom – je, da zagotovijo, da so njihovi izdelki kupcem všeč.

Izdelke prodajajo drugim, ne sebi
Konkurenca na prostem trgu namreč od podjetij zahteva prilagajanje kupcem. “Nihče ne ustanovi podjetja, da bi naredil izdelek ali ponudil storitev zaradi samega sebe, to storijo, da bi izdelovali izdelke ali nudili storitve drugim.”

“Ko govorimo o idejah, kakršna je na primer demokratični socializem, to pomeni, da postavimo na prvo mesto demokracijo in družbo, in ne kapitala,” trdi Ocasio-Cortezova. S tem se ne strinja Puzder, ki opozarja, da ima v socialistični ekonomiji vlada zadnjo besedo glede odločanja o povpraševanju in ponudbi. Namesto da bi milijoni ljudi sami odločali o tistem, kar sami želijo, v njihovem imenu odloča državni aparat, ki ga sestavljajo predstavniki politične elite.

Socializem vodi v ekonomsko diktaturo
Kot dokaz, zakaj tak sistem ne deluje, Puzder navaja socialistične režime, ki jim zaradi planskega gospodarstva proti koncu vedno primanjkuje osnovnih stvari. Dober primer je katerakoli socialistična država, če jih naštejemo le nekaj: Jugoslavija, Severna Koreja, Venezuela, Kuba, Sovjetska zveza itd.

Trgovine so prazne v Venezueli, vlada lakota. (Foto: Twitter)

“Na koncu dneva smo namreč mi kot družba tisti, ki ustvarjamo bogastvo, ne pa izvršni direktorji korporacij,” je povedala Ocasio-Cortezova. S tem se ni strinjal Puzder, ki je povedal, da so v njegovem času na čelu verige restavracij vložili na milijone dolarjev samo v raziskovanje, katere njihove produkte imajo stranke rade in katere ne. Tiste, ki jih stranke niso marale, so v kar najkrajšem času zamenjali ali popravili. “Potrošnik je tisti, ki drži moč v svojih rokah,” pove Puzder.

Po njegovem mnenju je vsak dolar, ki ga potrošnik zapravi, dolar, s katerim je glasoval s svojo denarnico. Puzder temu reče “ekonomska demokracija”. Na koncu dneva pa ima ravno potrošnik glavno besedo, zaradi česar podjetje, če želi obstati, mora zadovoljevati potrebe svojih strank, in ne obratno. Kakor je povzel Puzder, “kapitalizem vodi v ekonomsko demokracijo”, medtem  ko “socializem vodi v ekonomsko diktaturo”.

Ivan Šokić

 • Jakob

  Joj, zgoraj naštete socialistične države s svojo ekonomijo so temu managerju dokaz o nedelovanju gospodarstva, pa vedno pozabijo vsi, da so te države (jugoslavija je bila drug projekt) pod različnimi embargi, dobrin, tehnologij, kapitala, uvoza, izvoza. Me zanima, kako bi izgledale ZDA, če bi bile pod 50 letnim embargom kot Cuba. In floskule o prostem trgu so zguba časa, ker ta ne obstaja. Obstaja le s strani korporacij reguliran trg, potrošnik pa ima izbiro le med produkti, ki jih plasirajo, ob obilnem vsiljevanju preko marketinga. Tak da Okasijeva ima čist prav.

  • if

   Ste Venezuelec, prizadet z Maduromanagment sindromom!

   • Jakob

    kakšen sindrom pa je ta, ki ga omenjate, vi IF

  • šrauf

   Dajte mi prosim povedat pod kakšnim embargom je bila recimo juga ali pa ZSRR.Socialistični potrošnik ima izbiro le med ENIM produktom in PRAZNO polico.

   no money, no funny press

   • Jakob

    jao, kok je danes fino, ko imaš POLNO SMETI na policah, pa PRAZNO denarnico, razen če si član naših.

  • stajerc5

   Taksni kot ti vodijo naso ekonomijo, zato smo pa tam kjer smo! Ce se napises kaksen komentar, bos sigurno kandidat za kaksnega ministra, pri nas je tako vseeno kaksnega…

 • šmentanamuha

  Tako je to, ko topoumni socialisti razpredajo o ekonomiji. Da ne bo pomote, v tem primeru se socialisti po spolu ne razlikujejo (ženkse. moški, brezspolniki, transspolniki, karkoli). Tudi se ne sprašujejo, od kod denar,.ki ga dobivajo za svoj NVO aktivizem.

 • šmentanamuha

  Socializem lahko uspeva v družbah s poprečno neumnim prebivalstvom. Slovenci smo zato idealna družba. Bralna pismenost prebivalcev v Sloveniji je tako katastrofalna, da smo primerljivi s kakšno Somalijo, Afganistanom in Turčijo (tako je pokazala študija). Tu ne govorim o Slovencih, ampak o prebivalski zmesi. Da je slovenska pamet dobra, dokazujejo številni uspešni Slovenci v tujini, ki v socialistični kloaki oziroma bumbar kapitalizmu niso mogli uspevati, kapitalizem, pa jim je dal možnost za razvoj. Z vsakim odhodom se tako siromaši možganski kapital države, s prihodom nepismeni in neučečih migrantov, pa bo ta krivulja še naprej pospešeno padala. Ampak prav takšna situacija ustreza socialistični eliti, ki je in še naprej odlično živi na račun bedakov, ki ničesar ne razumejo in v glavnem čakajo na navodila in nikakor ne razumejo korelacije med vladajočimi in svojo osebno ekonomsko situacijo nad katero se po pravilu pritožujejo. In pol rečejo “nej majo kokr čejo, js ne grem volit”.

  • Wizeman

   Pojma nimaš, o čem pišeš.

 • xtc

  Pravi kapitalizem je tekma roba,kvaliteta in vzdržljivost ter zadovoljstvo,brez subvencij,pomoči itd.
  Socializem?
  Hm?
  Uravnilovka glodanja kartona za katerega vas socialisti prepričujejo ,da je najmaj kaviar.

 • xtc

  Ko pogledaš ono Latinosko veš ,da nima 3 čiste.

  • Wizeman

   Ha ha, genijalec. A oni bumbar pa ima kaj čistega, saj sploh ne razume, kaj govori….

 • Anton

  se spomnite dobre stare juge, ko je za nas plebejce zadostoval fičko, iskra televizor in ostali jugo izdelki, bolj enaki od enakih pa so imeli izdelke kapitalističnega sveta, ker jim fičko in ostali izdelkii made in juga ni zadostoval. Sicer pa klasičen tip komunajzerske hinavščine je bil Tito in ostali vrhovni možje udbe.

  licemerstvo press

  • Wizeman

   Očitno tvo (pre)visoki IQ ne zmore procesirat dejstva, da solidarnost koristi vsem. Tudi tebi, ki je očitno nisi zmožen vračati. Korist solidarnosti boš občutil, ko bodo vsi tvojega mnenja in pokvarjenosti….. ampak bo prepozno.

 • Van Der Waals

  ”ANTIFA” PEDRI!!!!

 • LOL PragerU, tisto izraelsko trobilo

 • Minovak

  Radio Erevan 
  Vpr.: Ali je kakšna razlika med kapitalizmom in komunizmom?
  Odg.: Načelno da. V kapitalizmu človek izkorišča človeka, v komunizmu je obratno.

 • terminalar

  “If a man is not a socialist by the time he is 20, he has no heart. If he is not a conservative by the time he is 40, he has no brain.”
  W.C.

 • Wizeman

  Ta Lolek je uspešni menedžer? Sveta pomagavka. Saj pa sploh ne loči med Socializmom in planskim gospodarstvom. Sploh ne razume, kaj govori Ocasio-Cortez. Ona govori eno, od drugo. Ni štos socializma v tem, kaj se bo prodajalo, štos je v tem, da se sadovi dela razdelijo pravično. Ne more biti kapital vse, delo pa nič. Eno brez drugega ne more uspevati, oziroma lahko delo brez kapitala še uspeva, kapital brez dela je pa mrtev. Denarja ne moreš jesti…….