fbpx

Razlika med kapitalizmom in socializmom za telebane

Alexandria Ocasio-Cortez in Andy Puzder (vir: twitter)

“Kapitalizem je zame ideologija kapitala,” je povedala 29-letna kongresnica iz New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez. “Najpomembnejša je koncentracija kapitala, kar pomeni, da iščemo in dajemo prednost dobičku in akumulaciji denarja pred vsem drugim, in to počnemo za vsako ceno.” Nesmisle, ki jih redno slišimo tudi med slovenskimi levičarji in mediji, je demantiral uspešni manager.

S temi trditvami se ne strinja nekdanji izvršni direktor verige restavracij CKE, Andy Puzder, ki je za Prager U povedal, da je ravno nasprotno. Puzder zagovarja tezo, da so potrošniki tisti, ki na koncu dneva odločajo, kaj se prodaja in kaj ne. Podjetja pa so tista, katerih glavni cilj – zato da bi poslovala z dobičkom – je, da zagotovijo, da so njihovi izdelki kupcem všeč.

Izdelke prodajajo drugim, ne sebi
Konkurenca na prostem trgu namreč od podjetij zahteva prilagajanje kupcem. “Nihče ne ustanovi podjetja, da bi naredil izdelek ali ponudil storitev zaradi samega sebe, to storijo, da bi izdelovali izdelke ali nudili storitve drugim.”

“Ko govorimo o idejah, kakršna je na primer demokratični socializem, to pomeni, da postavimo na prvo mesto demokracijo in družbo, in ne kapitala,” trdi Ocasio-Cortezova. S tem se ne strinja Puzder, ki opozarja, da ima v socialistični ekonomiji vlada zadnjo besedo glede odločanja o povpraševanju in ponudbi. Namesto da bi milijoni ljudi sami odločali o tistem, kar sami želijo, v njihovem imenu odloča državni aparat, ki ga sestavljajo predstavniki politične elite.

Socializem vodi v ekonomsko diktaturo
Kot dokaz, zakaj tak sistem ne deluje, Puzder navaja socialistične režime, ki jim zaradi planskega gospodarstva proti koncu vedno primanjkuje osnovnih stvari. Dober primer je katerakoli socialistična država, če jih naštejemo le nekaj: Jugoslavija, Severna Koreja, Venezuela, Kuba, Sovjetska zveza itd.

Trgovine so prazne v Venezueli, vlada lakota. (Foto: Twitter)

“Na koncu dneva smo namreč mi kot družba tisti, ki ustvarjamo bogastvo, ne pa izvršni direktorji korporacij,” je povedala Ocasio-Cortezova. S tem se ni strinjal Puzder, ki je povedal, da so v njegovem času na čelu verige restavracij vložili na milijone dolarjev samo v raziskovanje, katere njihove produkte imajo stranke rade in katere ne. Tiste, ki jih stranke niso marale, so v kar najkrajšem času zamenjali ali popravili. “Potrošnik je tisti, ki drži moč v svojih rokah,” pove Puzder.

Po njegovem mnenju je vsak dolar, ki ga potrošnik zapravi, dolar, s katerim je glasoval s svojo denarnico. Puzder temu reče “ekonomska demokracija”. Na koncu dneva pa ima ravno potrošnik glavno besedo, zaradi česar podjetje, če želi obstati, mora zadovoljevati potrebe svojih strank, in ne obratno. Kakor je povzel Puzder, “kapitalizem vodi v ekonomsko demokracijo”, medtem  ko “socializem vodi v ekonomsko diktaturo”.

Ivan Šokić