fbpx

Neverjetno, kako je zebra presenetila krokodila in ga ugriznila v vrat

Foto: Printscreen YouTube

V Keniji je bil posnet neverjeten trenutek, ko je zebra zarila svoje zobe v krokodilovo grlo in s tem krokodilu, ki se je skrival v vodi in prežal na čredo zeber, prekrižala načrte.

Za krokodile velja, da se znajo dobro zliti z okolico, zato je treba biti pozoren nanje. To sposobnost s pridom uporabljajo pri lovu na žrtev. Glede na to, da je velika večina napadov uspešna, je nedvomno presenetljivo videti, kako spretno se je uspela zebra ubraniti krokodilu, da ni končala ujeta v čeljusti divjega plazilca.

Zebra krokodilu zadala bolečino
Med prehodom črede zeber pa ni bilo mogoče opaziti le enega krokodila. Le teh je bilo namreč več. Med lačnimi plenilci pa je nedvomno najbolj zanimiv posnetek, ki prikazuje poskus krokodila, da si z mimoidočo zebro postreže kosilo. Očitno pa si ni izbral prave tarče, saj je zebra hitro in odločno reagirala in ga ugriznila v grlo. Ker je zebra krokodilu z ugrizom povzročila bolečino, ki je najverjetneje niti približno ni pričakoval, ne čudi, da se je ta umaknil. S tem pa je napadeni zebri omogočil pobeg iz reke Mare na kopno. Nekatere druge zebre iz črede pa žal niso imeli sreče, da bi ubežale sestradanim plenilcem.

Osupljive fotografije redkega trenutka je posnel 39-letni fotograf Robert Ndawuasa Sayialel iz Nairobija v Keniji. Med fotografiranjem je bil le 18 metrov oddaljen od strašne bitke za življenje ali smrt. “To je verjetno ena mojih najboljših fotografij divjih živali, kar sem jih posnel doslej. Bilo je epsko in imel sem privilegij, da sem bil priča takšnemu dogodku,” je dejal Robert. Zebra se namreč napadalcu ni vdala brez odločnega boja. “Vznemirljivo je bilo sedeti v prvi vrsti in biti priča takšnemu spektaklu divjine, polnega mešanih občutkov, in v živo opazovati, kako se vse odvija pred lastnimi očmi.”

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Robert je pojasnil, kako se je sploh znašel na tem mestu. Med vožnjo ob reki je opazil, kako se na enem bregu reke zbirajo zebre. Previdno so se bližale reki, saj so se očitno zavedale, da nanje preži več krokodilov. Zaradi rahlega pljuska v nekem trenutku so se od reke oddaljile. Očitno pa je bila želja po prečkanju vendarle prevelika. V tovrstnih okoliščinah namreč zadostuje, da se opogumi vsaj ena zebra, ostale pa ji sledijo, je pojasnil po poročanju britanskega Daily Maila.

Ko so krokodili opazili, da so se zebre opogumile, so se napotili proti izbranim žrtvam. Po Robertovih besedah je bilo mogoče videti, kako so zebre ob napadu pričele brcati in se boriti za življenje. Kdor si je ogledal njegove posnetke pravi, da je presenečen nad pogumom zeber, ko so se znašle v bitki za preživetje.

Sara Kovač