fbpx

[Video] To pa je nenavaden ulov hrvaškega ribiča!

Bizaren ulov (Foto: zajem zaslona FB)

Divji prašiči v Jadranskem morju so vse pogostejši pojav. Prav ste slišali, divji prašiči so čedalje pogostejši ulov jadranskih ribičev, med katerimi je tudi Sebastijan Cifra, ki je svoj ulov delil tudi na Facebooku in ga opisal kot “bizarnega”.

“Bizarni ulov”, je bil zapis pod videoposnetkom enega od ribičev na Jadranskem morju, ki je pričakoval, da bo na trnek ujel ribo, ujel pa je divjega prašiča. Če vas to preseneča, naj vam povemo, da so divji prašiči v morju zadnje čase kar pogost pojav.

Sebastijan Cifra je na Facebooku objavil posnetek divjega prašiča v morju, ki ne kaže znakov življenja in je z vrvjo privezan na plovilo. Ob videu je zapisal komentar: “Bizarni ulov“. Nekdo je pod posnetek komentiral: “V Osorju je vse mogoče” in namigoval, da se je dogodek zgodil v akvatoriju otokov Lošinj in Cres. Sicer ni znano, ali je ribič divjega prašiča našel utopljenega, ali ga je ujel živega in pokončal.

Znano dejstvo pa je, da divjim prašičem ni težava v enem kosu plavati 12 ur in preplavati tja do 27 kilometrov. Plavajo v iskanju novih življenjskih prostorov, kjer bodo imeli dovolj hrane zase in svoje potomce, pred različnimi človeškimi dejavniki pa se pogosto umaknejo v mirnejše predele.

Lov kopenske divjadi v morju ni dovoljen!
Čeprav ni jasno, kako je žival prišla v to stanje (avtor ni objavil podrobnosti), je treba spomniti, da je vsa divjad v loviščih javno dobro v lasti Republike Hrvaške. Imetnik lovske izkaznice ima pravico pomagati divjadi na območju lovišča, s katerim upravlja, morje pa ni in ne more biti del lovišča ne glede na to, da je v njem divjad iz bližnjega lovišča. Zato nima nihče pravice loviti divjadi v morju. Edini zakon, ki se je temu vprašanju približal, je zakon o zaščiti živali, natančneje 3. odstavek 48. člena, ki pravi: “Ulov živih živali ali usmrtitev živali na način, ki povzroča trajnejše trpljenje, razen če je to izjemoma utemeljeno z znanstvenimi raziskavami in za pomoč določeni populaciji” .

Divji prašiči brez težav plavajo 12 ur, preplavajo lahko okoli 15 morskih milj oziroma okoli 27 kilometrov (Foto: socialna omrežja)

Spomnimo se podobne zgodbe iz leta 2020, v kateri je bil posnet video, v katerem je skupina otočanov z veslom premagala merjasca v morju. Po dogodku je Splitsko-dalmatinska policija zaradi posnetka, ki je zgrozil javnost, uvedla kriminalistično preiskavo. Moški, ki se je predstavil kot akter tega posnetka, je medtem v redakcijo medija, ki je to objavil, poklical, da bi dopolnil zgodbo oziroma se opravičil, da ob javni objavi posnetka tega ni storil: “Divjega prašiča nisem ubil, ampak sem ga našel v bližini kmetije, nato pa ga zvezal in odvlekel. In v prihodnje pazite, o čem pišete” – je zagrozil novinarki, piše Morski HR.

Ana Horvat