fbpx

Skotila se je dvoglava mačka, ki je dobila ime po zlobnem liku iz Batmana

Dvoglava mucka, ki se je skotila v Arkansasu v ZDA. (Foto: posnetek zaslona)

Mucka iz ameriškega Arkansasa z redko genetsko mutacijo se je skotila z dvema glavama. Lastnik jo je poimenoval Harvey po zlobnem dvoličniku iz zgodbe o Batmanu, Harveyju Dentu. 

Nenavadno anomalijo je opazila Ariel Contreras, ko je njena mačka pričela kotiti, svoje odkritje pa sporočila lokalni TV postaji. Odpravila se je po perilo, ko je slišala, da njena mačka mijavka. In nenadoma je pričela kotiti mladiče. Mačka, ki se skoti z dvema obrazoma, je znana tudi pod imenom Janus mačka, poroča New York Post

Stanje je posledica prekomerne proizvodnje beljakovin v maternici. Ima dva obraza z eno lobanjo. Takšno mačko lahko hranite skozi katera koli usta. Od preostalih muck se Harvey razlikuje tudi po drugih lastnostih. Med drugim je večji od sorojencev, sicer pa povsem dobro funkcionira. Raziskovalci so doslej zabeležili le peščico tovrstnih primerov.

Večina med njimi je poginila že kmalu po rojstvu. Se pa zgodijo tudi izjeme. Mačka Janus iz Massachusettsa, ki se je skotila leta 1999, je, kot navaja Guinnessova knjiga rekordov, živela kar 15 let. Znan je še en primer mačke Janus, ki je živela 12 let. Contrerasova srčno upa, da bo njihov mucek doživel podobno starost. Naredili bodo vse, kar je v njihovi moči.

Domen Mezeg