V novi različici Male morske deklice niso opravili le “moteče” beline, ampak uvedli tudi prebujene pesmi

Mala morska deklica (Foto: Disney/Twitter)

Brez tako imenovane prebujenosti kot kaže ne gre več. V Disneyjevi klasični risanki Mala morska deklica ni odpravljena samo preveč moteča “belina”, spremenjena so tudi besedila spremljajočih pesmi, kot sta “Kiss the Girl” ali “Poor Forfortunate Souls”. Besedila so tako zdaj bolj “prebujena”.

Disneyjeva predelava klasičnega animiranega filma Mala morska deklica bo vsebovala različice izvirnih pesmi z novimi “prebujenimi” besedili, poročajo poročila. Skladatelj Alan Menken je potrdil, da je bilo besedilo za nov film spremenjeno.

Nova različica priljubljene animirane klasike iz leta 1989 bo vsebovala več novih pesmi, ki ne bodo vključevale “občutljivih” tem, ki so jih domnevno vsebovali izvirniki. Stare priljubljene skladbe, kot sta “Kiss The Girl” in “Poor Forfortunate Souls”, bodo imele v novem film, na novo napisana, “prebujena” besedila. Oba sta prvotno napisala skladatelj Alan Menken in pokojni Howard Ashman.

Menken je za Vanity Fair povedal, da je bila pesem, ki jo je zapel rak Sebastian, z naslovom “Kiss the Girl” spremenjena. Domnevno “žaljive” vrstice so bile spremenjene tako, da občinstvo ve, da princ Eric nikoli ne bi “silil v morsko deklico Ariel.” “V ‘Kiss the Girl’ je nekaj sprememb v besedilu, ker naj bi ljudje postali zelo občutljivi nad idejo, da bi se princ Eric na kakršen koli način sili Ariel,” je dejal. V izvirni pesmi je besedilo: “Da, želiš si jo. Poglej jo, saj veš, da si jo želiš. Mogoče si tudi ona tebe želi. Lahko jo vprašaš na en način. Za to ne potrebuješ besed. Niti ene besede. Pojdi in poljubi dekle.”

Druga znana pesem iz klasičnega animiranega filma je tista, ki jo prepeva zlobna morska čarovnica Ursula: “Moški tam zgoraj ne marajo veliko blebetanja. Mislijo, da je dekle, ki čenča, dolgočasno! Na kopnem imajo veliko raje, da dame ne spregovorijo niti besede. In navsezadnje, čemu sploh prazno blebetanje?”

Menken je glede prebujene izdaje povedal: “Imamo nekaj popravkov v ‘Poor Unfortunate Souls’ v zvezi z vrsticami, zaradi katerih bi se v mladih dekletih  nekako vzbudilo občutek, da ne bi smela nenadoma govoriti, čeprav je znano, da Ursula v resnici očitno manipulira z Ariel, da se odreče svojemu glasu.” Premiera filma “Mala morska deklica” bo v kinu 26. maja, poroča Slay News.

Ana Horvat