fbpx

[Video] To je moški, ki je veljal za varuha kraljičinih skrivnosti

Britanska kraljica Elizabeta II. in njen najzvestejši zaupnik na desni. (Foto: Printscreen YouTube)

Odkar je odjeknila novica o smrti priljubljene britanske kraljice Elizabete II., se je odvil cel kup protokolarnih dogodkov v njeno čast. Eden najodmevnejših dogodkov je bil nedvomno sprevod, ko je krsta ob vojaški paradi v spremstvu članov kraljeve družine potovala iz Buckinghamske v Westminstrsko palačo. V sprevodu je izstopal skrivnostni moški, ki nedvomno ni član kraljeve družine.

Ta visoki in pokončni moški pa ni kdor koli. Gre namreč za kraljičinega najzvestejšega in najbolj predanega služabnika, ki je pri njej najdlje opravljal službo. Paul Wybrough je kraljici Elizabeti II. stal ob strani vse do konca.

Z rokami ob telesu, ne ozirajoč se na levo in desno, je korakal pred kočijo, ki je prevažala njemu drago kraljico. Bil je eden od treh moških članov osebja njenega veličanstva, ki so bili povabljeni, da se pridružijo procesiji. Te vloge pa si Wybrough ni prislužil le na podlagi dolgoletnega službovanja, ampak zaradi edinstvene naloge, ki jo je imel v kraljičinem življenju.

Kraljica bi se lahko znašla brez pomoči kogar koli razen človeka, ki ga je ljubkovalno klicala “visoki Paul”. To dokazuje več desetletij dolgo službovanje. S svojimi 193 centimetri ga je bilo seveda težko prezreti. Toda njegova višina ni bila tista, zaradi katere je bil tako nepogrešljiv. Njegova vrlina je, da se v nobeno krizo, družinsko nevihto in malenkostne prepire med kraljevim osebjem in dvorjani ni vmešaval.

Foto: posnetek zaslona YouTube

Po poročanju britanskega Daily Maila Wybrough prijateljuje z vsemi v kraljevi družini, ki ji služi od svojega 19. leta starosti. Ker se giblje v krogih, kjer se tekmuje za vladarjevo pozornost, je to izjemni dosežek. Bil pa je tudi tisti, ki ji je podal slušalko v času napetih odnosov s princem Harryjem.

Sin bančnega direktorja je bil s kraljico 44 let in tako kot je ona kot najdlje živeča vladarica podirala rekorde, to velja tudi zanj. Pred enim letom je namreč postal kraljičin član osebja z najdaljšim stažem v Buckinghamski palači, prejel pa je tudi odlikovanje Kraljevi viktorijanski red in medaljo (srebrno in zlato) v znak priznanja za dolgo in zvesto službovanje.

Foto: epa

O njegovi priljubljenosti govori tudi dejstvo, da je stroške za prenovo stanovanja plačala kraljica osebno. Ko je Elizabeta II. leta 2006 dopolnila 80 let, se je namreč odločila, da bo več časa preživela na gradu Windsor. Tedaj ga je poprosila, da se tja preseli tudi Paul. Takoj se je odrekel svojemu skromnemu stanovanju nad starimi hlevi v Kensingtonski palači in se preselil v hišo blizu Albert Lodgea v Great Parku v Windsorju.

Kraljica mu je rekla, naj jo opremi po svojih željah in ji pošlje račun. Rekla je, da želi, da mu je udobno,” je eden od njegovih prijateljev povedal za Daily Mail. Prav ta poteza je bila ena ključnih in je zaznamovala njegovo službovanje. To je bil čas za razmislek o letih, ki jih je posvetil kraljici in kraljevi družini. Odločitev, da ostane z njo, je bila zanj edina logična izbira.

Wybrough, ki bo prihodnje leto dopolnil 64 let, je za razliko od mnogih drugih služabnikov, ki se pogosto pomikajo med gospodinjstvi, svojo celotno delovno dobo ostal zvest britanski kraljici. Bil je tudi ob njej v najtemnejših trenutkih njene vladavine, med zakonskimi spori njenih otrok in tudi v njenih najboljših trenutkih v življenju. Paul je bil tudi tisti, ki je bil posnet v spremstvu kraljice in Daniela Craiga v vlogi Jamesa Bonda v ikonični uvodni špici olimpijskih iger v Londonu.

Foto: epa

Kraljici priskočil na pomoč, ko je neznanec vdrl v kraljičino spalnico
Imel je tudi ključno vlogo v enem najbolj razvpitih incidentov leta 1982, ko je vsiljivec vlomil v palačo in neopazno vstopil v spalnico speče kraljice. Ko se je sprožil alarm, je bil Wybrough tisti, ki je hladnokrvno odpeljal vsiljivca v butlerjevo shrambo, mu natočil kozarec viskija in ga tam zadržal do prihoda policije.

Toda vsa ta leta službovanja so zahtevala določena odrekanja. Tako je “visoki Paul” ostal samec, prijatelji pa pravijo, da ga je “poročila” sama dolžnost do kraljice. Toda po drugi strani je zasedel eno najbolj zanimivih mest v sodobni britanski zgodovini. Za njegovo družino sicer ni bilo značilno služenje kraljevi družini. Njegov dedek je bil direktor tovarne tkanin, njegov brat pa odvetnik. Potem ko je zaključil šolanje na srednji šoli Clacton, je bil že odločen, da bo dobil službo v kraljevi družini. Sprva je opravljal delo mlajšega lakaja, vendar ga je kraljica hitro opazila zaradi načina, kako je ravnal z njenimi korgiji.

Prav zaradi tega napredovanja si je prislužil svoj slavni vzdevek. Kmalu je začel sodelovati z drugim ljubljencem kraljeve družine, Paulom Barrellom, ki je kasneje postal butler princese Diane. Da bi lažje razlikovala med obema, je kraljica Barella imenovala “mali Paul”, Wybrougha pa “visoki Paul”. Ta ljubkovalni vzdevek je obdržal do danes.

Foto: Facebook

Njegovo prisotnost v procesiji ob posmrtnih ostankih kraljice Elizabete II. so opazili številni Britanci, ki so na družbenih omrežjih pohvalili Paula in njegovo zvesto služenje kraljici ter zapisali, da jo zdaj spremlja na njeni zadnji poti.

Bil je varuh kraljičinih skrivnosti
Z leti je osebje prihajalo in odhajalo, toda v kraljičinem gospodinjstvu je ostal nenehno prisoten, navaja Kurir. Njegov položaj in kraljičino zaupanje sta mu prinesla še en vzdevek – varuh kraljičinih skrivnosti. Malo jih je, ki dvomijo, da jih bo ta kdaj razkril javnosti. Močno se razlikuje od kraljičine osebne asistentke Angele Kelly, ki se rada javno pohvali s tem, kako blizu si je bila s kraljico. Medtem pa Paul ostaja kar se da diskreten in skromen.

“Vedel je, da bi lahko šel v katero koli službo v zasebnem sektorju in zaslužil veliko več, kot je zaslužil z delom za kraljevo družino, vendar si tega ni želel,” je za Daily Mail povedal njegov prijatelj in dodal: “Čutil je, da sodi h kraljici, dokler ga ona hoče, in dejstvo je, da si ga je vedno želela ob sebi. Neizmerno mu je zaupala in vedel je vse, a ni nikoli ničesar izdal.”

Foto: epa

Sara Kovač