fbpx

Volk nedaleč od otroškega igrišča raztrgal psa

Foto: Freepik

V zadnjem času lahko pogosto beremo o tem, kako se volkovi zaradi pomanjkanja hrane v naravi vse pogosteje spuščajo v naselja. Pri tem pa seveda prihaja do napadov na živali, ki so zelo kruti, še posebej pa ti poženejo ledeno kri po žilah, če do napada pride v bližini, kjer se po navadi zadržujejo otroci. 

Informativni portal hrvaškega mesta Vodice Infovodice poroča, da se je tak primer zgodil predsinočnjim v vasi Krković pri Vodicah. Domačin Gabrijel Periša je za portal povedal, da je pred družinsko hišo, ki stoji ob cesti proti Kninu, le nekaj sto metrov od otroškega igrišča in šole, volk zaklal psa.

“Okoli 23. ure smo na dvorišču zaslišali lajanje našega psa, kmalu zatem pa še cviljenje. Skupaj z očetom in bratom smo šli pogledat, kaj se dogaja. Psa ni bilo na dvorišču, po pregledu okolice pa me je le 50 metrov od družinske hiše pričakal grozljiv prizor, raztrgan ljubljenček Lino,” je povedal Periša.

Foto: posnetek zaslona Facebooka, ki razkriva posledice napada.

Prepričan je, da je nujna nekakšna reakacija
“Ne morem verjeti, to se je zgodilo le nekaj sto metrov od otroškega igrišča in šole,” je zatrdil po poročanju hrvaškega Indexa in dodal, da se zaveda, da je zagrožena visoka kazen, če bi se ubilo volka, zato se tega ne sme početi. Meni pa, da je vendarle zaskrbljujoče, ko se volk tako približa hiša. “Nekdo bi moral odreagirati,” je prepričan, ob tem pa je napovedal, da bo o napadu poročal veterinarski postaji.

Volkovi tudi pri nas povzročajo vse več težav. Še posebej tropi volkov, ki so se v zadnjih letih pojavili na območju zgornje Gorenjske. Poleti smo namreč zabeležili večje število napadov na drobnico kot tudi na večje pašne živali (osle, konje, govedo). Še posebej na območju Jelovice, kjer je trop najbolj številčen, poroča STA. Več ovac je bilo konec avgusta napadenih s strani pokljuškega tropa volkov na območju Zgornje Krme. Konec septembra se je tako naštelo za skoraj tretjino več napadov kot pred tremi leti, ko je bilo omenjenih napadov največ doslej.

Navkljub temu, da do srečanj človeka in volka prihaja, pa po mnenju strokovnjakov obstaja zelo majhna nevarnost napada volka na človeka. V stotih letih namreč nismo zabeležili niti enega napada pri nas.

Sara Kovač