Zaradi podnebnih “ciljev” bodo Newyorčani morda ostali brez svoje tradicionalne pice

Foto: iStock

Zaradi okoljskih sprememb se počasi ne bomo več mogli tuširati, ne bomo smeli piti kave niti čaja. Ne bomo več potovali z letali in osebnimi avtomobili. Ekoludizem v resnici nima nič z okoljskimi spremembami, ampak z demontažo kapitalizma, torej sistema, kjer so sredstva produkcije v zasebni lasti. V svetu popolnih restrikcij pač ne bo več prostora, da bi posameznik lahko še kaj proizvajal in svoj proizvod ali storitev prodajal na trgu. Zdaj so se spravili še na picoljube. V mestu New York so predlagali okoljske predpise, ki bi lahko odpravili uporabo peči na drva in premog v številnih zgodovinskih mestnih picerijah.

“Vsi Newyorčani si zaslužijo dihati zdrav zrak in peči na drva in premog, so med največjimi povzročitelji škodljivih onesnaževal v soseskah s slabo kakovostjo zraka,” je v nedeljo dejal Ted Timbers, tiskovni predstavnik mestnega oddelka za varstvo okolja. “To zdravorazumsko pravilo, razvito z restavracijami in skupinami za okoljsko pravičnost, zahteva strokovni pregled, ali je namestitev nadzora emisij izvedljiva.”

Drage prenove, katere si marsikdo ne bo zmožen privoščiti

Pravilo, če bo uveljavljeno, bi lahko lastnike pic, ki uporabljajo peči na premog ali drva, nameščene pred majem 2016, prisililo v nakup dragih naprav za nadzor emisij. Mandat bi zahteval, da restavracije zmanjšajo emisije iz peči za pico za 75 odstotkov, poroča New York Post.

Lastniki picerij se pritožujejo, da bodo stroški veliki, pice pa ne bodo več enakega okusa. (Foto: iStock)

Lastniki restavracij bi morali plačati uradniku, ki bi pregledal kuhinjo in ugotovil, kako zmanjšati onesnaževanje. Lastniki, ki ne morejo omogočiti delovanja ali si naprave ne morejo privoščiti, morajo dokazati težave, da prejmejo dovoljenje mestne vlade.

Lastniki picerij ogorčeni

Eden od lastnikov picerije je Postu povedal, da bo mandat uničil njegov izdelek in stal celo “bogastvo”. “Če se hecaš s temperaturo v pečici, spremeniš okus,” je dejal restavrator, ki je želel ostati neimenovan. “Ta cev, ta dimnik, je takšne velikosti, da ustvari popoln dvig, ohranja popolno temperaturo, je tako umetnost kot znanost. Odvzameš oglje, tisto, zaradi česar je pica odličnega okusa, jo ubiješ.”

“In za kaj? Res misliš, da spreminjaš okolje s temi osmimi ali devetimi pečicami za pice?!” je dodal obupano.

Predlog prihaja po tem, ko je New York postal prva zvezna država, ki je prepovedala priključke za zemeljski plin v novih stavbah. Z letom 2026 bodo nove stavbe s sedmimi ali manj nadstropji morale uporabljati indukcijske in električne naprave. Večje stavbe bodo opravile prehod leta 2029.

Okoljski fanatizem je le orodje, s katerim želijo meščane zamotiti pred resničnimi težavami

Mesto se osredotoča na okoljske prepovedi zaradi naraščajočega kriminala. V primerjavi z letom 2020 se je v podzemni železnici število nasilnih kaznivih dejanj povečalo, saj je bilo v prvem četrtletju leta 2023 zabeleženih 132 kaznivih dejanj. Lani je temnopolti nacionalist na postaji podzemne železnice v Brooklynu ustrelil 13 ljudi.

Maja je moški, za katerega se domneva, da je brezdomec, porinil 35-letno žensko pred vlak, zaradi tega je ostala paralizirana od vratu navzdol.

Andrej Žitnik