fbpx

Ob izbruhu vulkana so prebivalcem eksplodirale lobanje in zavrela jim je kri!

Slika je simbolična. Foto: epa

Glede na zadnje podatke znanstveniki domnevajo, da je bil izbruh vulkana Vezuv leta 79 po Kristusu kar 100.000-krat močnejši od jedrskih bomb nad Hirošimo in Nagasakijem. Lokalni prebivalci pa so ob tej naravni katastrofi umrli naravnost grozljive smrti.

Arheologi z univerze Federico II na podlagi kosti žrtev izbruha vulkana Vezuv sklepajo, da je bil izbruh kar 100.000-krat močnejši od eksplozij jedrskih bomb nad Hirošimo in Nagasakijem, smrti lokalnih prebivalcev pa so bile naravnost grozljive. Vročina ob tem je bila tako visoka, da so ljudem eksplodirale lobanje, zavrela jim je kri, mišice in možgani pa so se spremenili v prah. Vse telesne tekočine so ob temperaturah med 398 in 498 stopinjami popolnoma izhlapele. To je bil prvi eksperimentalni dokaz, ki je pokazal popolno izparevanje telesnih tekočin in mehkih tkiv, poroča Express.

Pompeji (Foto: Twitter)

V katastrofi umrlo vsaj 15 tisoč ljudi
Eksplozija je izbruhnila vulkanski material 20 kilometrov visoko, Pompeje, v katerih je v času katastrofe živelo 20 tisoč ljudi, in Herkulaneum s 5 tisoč prebivalci pa je zasul dež kamenja. Neposredno po izbruhu vulkana pa je umrlo vsaj 15 tisoč ljudi. Edino ohranjeno pričanje je od Plinija mlajšega, ki je bil admiral rimske flote in znanstvenik, v pismu Tacitu pa je opisal katastrofo, v kateri je med drugim umrl njegov stric Plinij starejši.

Neapelj (Foto: Twitter)

Vezuv v povprečju izbruhne vsakih 2 tisoč let
Raziskave so sicer pokazale, da Vezuv v povprečju izbruhne vsakih 2 tisoč let, velemesto Neapelj v neposredni bližini pa je s tem med najbolj ogroženimi kraji na svetu.

J. Ž.