Oboroženi civilisti so značilnost demokratičnih držav

Datum:

Izjava Janeza Janše, da se bo treba začeti legalno oboroževati zaradi nasilja nezakonitih migrantov, je razburila slovensko javnost in predvsem osrednje medije. Toda zasebno posedovanje orožja je značilno predvsem za demokratične družbe, čeprav mnogi trdijo drugače.

Osrednji mediji so zaradi izjave Janezu Janši očitali, da spodbuja sovraštvo in pozvali k obsodbam tovrstnih izjav, čeprav je bilo poudarjeno legalno oboroževanje, katerega namen je samoobramba. Prav tako levičarski mediji trdijo, da je oboroževanje značilno za »sovražne« in »radikalizirane« družbe, vendar pa dejstva govorijo drugače. Navkljub nekaterim izjemam je legalno oboroževanje najpogosteje v državah z demokratično ureditvijo.

ZDA so najbolj oborožena država na svetu

Najbolj oborožen narod so Američani, kjer je pravica do orožja zapisana tudi v ustavi. Čeprav štejejo ZDA samo pet odstotkov svetovnega prebivalstva, najdemo ravno tam kar 40 odstotkov vsega orožja v lasti civilistov. Medtem ko je Kanada na sedmem mestu, najdemo od evropskih držav med desetimi najbolj oboroženimi še Srbijo in Črno goro, ki sta na petem in šestem mestu, ter Finsko, ki je na desetem mestu. Švica, ki je znana po precej milih zakonih glede oboroževanja, je na devetnajstem mestu. Pred njo je naša severna soseda Avstrija, ki je na štirinajstem mestu. Medtem je Slovenija šele na sedeminštiridesetem mestu, vsega skupaj naj bi imeli 32.400 kosov orožja med civilisti, 131.686 med vojaki in 13.000 med policisti.

Po drugi strani pa je oboroževanje državljanov popolnoma prepovedano v nedemokratičnih in totalitarnih državah, kakršna je Severna Koreja. Prepovedano je tudi v Eritreji, medtem ko imajo na Kitajskem ene izmed najstrožjih zakonov glede zasebnega posedovanja orožja. Razen tistih, ki imajo dovoljenje za lov in določenih manjšin, je posedovanje orožja omejeno samo na vojsko, policijo in varnostne službe.

Foto: Pixabay

Švica kot zgled odgovorne in oborožene družbe

Čeprav osrednji mediji trdijo, da je pozivanje k legalnemu oboroževanju nevarno in pri tem izpostavljajo strelske pohode v ZDA, se zdi, da so slednji predvsem odraz drugih družbenih problemov. Primer varne in oborožene družbe je Švica, država, ki ima eno najnižjih stopenj umorov v Evropi. Švicarji jemljejo svojo oborožitev precej resno, saj vsako leto prirejajo strelski festival za najstnike, stare med trinajst in sedemnajst let, kjer jih učijo odgovorne uporabe orožja. Za razliko od ZDA ima Švica še vedno obvezno služenje vojaškega roka, kjer se vsi naučijo ravnanja z orožjem. Po končanem služenju pa lahko državljani, če pridobijo dovoljenje, kupijo in obdržijo orožje, ki so ga uporabljali med služenjem vojske.

A. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...