Odkrili plenilske ribe, ki lahko živijo tudi na kopnem – “če jo vidite jo takoj ubijte” opozarjajo znanstveniki

Foto: Twitter

Odkrili so kitajsko ribo, ki lahko preživi več dni na kopnem in je plenilska. Našli so jo v Georgiji, državni uradniki za prostoživeče živali pa ljudem govorijo, naj jo “takoj ubijejo”.

Ribo so v začetku oktobra nepričakovano našli v okrožju Gwinnett v ribniku, ki je v zasebni lasti. Oddelek za naravne vire je potrdil, da je to prvič najdeno v Georgiji. Matt Thomas, vodja oddelka za ribištvo divjadi, je za CBS 46 povedal, da uradniki preiskujejo, od kod prihajajo ribe.

Matt Thomas je povedal: “To je naša prva obramba v boju proti vodnim invazivnim vrstam, kot je severna kačja glava, ki so jo našli ribiči. Zahvaljujoč hitremu poročilu ribiča je naše osebje lahko raziskalo in potrdilo prisotnost te vrste v teh vodah. Zdaj izvajamo korake, da ugotovimo, ali se je razširila še v druge vode Georgije.”

Kot piše v sporočilu za javnost, severna kača izvira iz porečja reke Jangce na Kitajskem. Zraste do 3 metre v dolžino in lahko diha zrak, kar ji omogoča preživetje tudi na kopnem. Po mnenju delovne skupine Aquatic Nuisance Species ima severna kačja glava “zračni mehur”, ki lahko preživi štiri dni brez vode. Ribja vrsta se lahko vdre tudi v blato.

Foto: Twitter

Projektna skupina pravi: “Ta edinstvena prilagoditev in sposobnost, da potuje po kopnem do novih vodnih območij s premikanjem po zemlji, daje kačji glavi konkurenčno prednost pred drugimi ribami pri zagotavljanju habitata in širjenju njenega območja.” Severna kača je bila doslej ujeta v 14 ameriških zveznih državah, vendar uradniki izzivajo presenetljive pojave zaradi “nepooblaščenega izpusta”.

Uradniki so zaskrbljeni zaradi severne kače, ki se je infiltrirala v vodo ZDA, saj je plenilska. Delovna skupina poroča, da ta vrsta rib poje druge ribe, žabe, majhne plazilce, rake, ptice in nekatere sesalce. Ministrstvo za naravne vire Georgije je objavilo seznam “kako ukrepati”, če se prebivalci srečajo z invazivnimi ribami. Najboljši postopek je ubiti ribo, jo zamrzniti, zabeležiti, kje so jo našli, in jo prijaviti uradnikom.

Eva Poljanc

 • althar

  Ojoj. Vaša Gruzija je v resnici ameriška država Georgia. Dajte, no, tekste prevajat pismenim ljudem.

 • IZBIRA

  Čitam, tuhtam pa nisem mogel razvozlat te preskoke iz ZDA v Gruzijo. hahahaha. Najprej me je čudlo kaj Matt Thomas počne v Grutiji? Pol pa kaj v se v Gruziji po novem sekirajo za neke ribe iz Kitajske, katere so tam že od pamti veka hahahaha, joj.

  • zokispoki

   Da se ne pise ta riba slucajno Bratovsek ?!? Sam vprasam.

   • IZBIRA

    Možno, ona tud preživi na nemogočih terenih in okoljih. No v EU pa ne tok da je invazivna samo doma za razliko od une ribe iz Kitajske, ki je tudi v Gruziji :))

 • Andrej

  A se jo lahko tudi poje?

  • IZBIRA

   Plenilske ribe se ne sme jesti :)))
   MOgoče pa jo lahko poješ, če one tebe ne upleni prej :)

  • xtc

   Ne potem dobiš komunizem ali socializem-kitajskega tipa.

 • xtc

  Skotraj kot komunisti in socialisti ter anarhisti.

 • črnaovca

  Propad človeštva je vse bliže, narava je že začela razvoj nove rase

 • Marija

  Naenkrat bo v Jadranskem morju,kot so nam natrosili koloradskega hrošča in rdeče polže.Prevod slab je pa vsa obvestilo.

 • Unikatna

  Potemtakem so jo Kitajci infiltrirali v ameriške vode… Nove invazivne živalske vrste,…še malo in bo kmalu nova invazivna vrsta človeka :)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!