Odkrili plenilske ribe, ki lahko živijo tudi na kopnem – “če jo vidite jo takoj ubijte” opozarjajo znanstveniki

Foto: Twitter

Odkrili so kitajsko ribo, ki lahko preživi več dni na kopnem in je plenilska. Našli so jo v Georgiji, državni uradniki za prostoživeče živali pa ljudem govorijo, naj jo “takoj ubijejo”.

Ribo so v začetku oktobra nepričakovano našli v okrožju Gwinnett v ribniku, ki je v zasebni lasti. Oddelek za naravne vire je potrdil, da je to prvič najdeno v Georgiji. Matt Thomas, vodja oddelka za ribištvo divjadi, je za CBS 46 povedal, da uradniki preiskujejo, od kod prihajajo ribe.

Matt Thomas je povedal: “To je naša prva obramba v boju proti vodnim invazivnim vrstam, kot je severna kačja glava, ki so jo našli ribiči. Zahvaljujoč hitremu poročilu ribiča je naše osebje lahko raziskalo in potrdilo prisotnost te vrste v teh vodah. Zdaj izvajamo korake, da ugotovimo, ali se je razširila še v druge vode Georgije.”

Kot piše v sporočilu za javnost, severna kača izvira iz porečja reke Jangce na Kitajskem. Zraste do 3 metre v dolžino in lahko diha zrak, kar ji omogoča preživetje tudi na kopnem. Po mnenju delovne skupine Aquatic Nuisance Species ima severna kačja glava “zračni mehur”, ki lahko preživi štiri dni brez vode. Ribja vrsta se lahko vdre tudi v blato.

Foto: Twitter

Projektna skupina pravi: “Ta edinstvena prilagoditev in sposobnost, da potuje po kopnem do novih vodnih območij s premikanjem po zemlji, daje kačji glavi konkurenčno prednost pred drugimi ribami pri zagotavljanju habitata in širjenju njenega območja.” Severna kača je bila doslej ujeta v 14 ameriških zveznih državah, vendar uradniki izzivajo presenetljive pojave zaradi “nepooblaščenega izpusta”.

Uradniki so zaskrbljeni zaradi severne kače, ki se je infiltrirala v vodo ZDA, saj je plenilska. Delovna skupina poroča, da ta vrsta rib poje druge ribe, žabe, majhne plazilce, rake, ptice in nekatere sesalce. Ministrstvo za naravne vire Georgije je objavilo seznam “kako ukrepati”, če se prebivalci srečajo z invazivnimi ribami. Najboljši postopek je ubiti ribo, jo zamrzniti, zabeležiti, kje so jo našli, in jo prijaviti uradnikom.

Eva Poljanc