fbpx

Odkrili posmrtne ostanke, ki bi lahko pripadali Mona Lizi

Foto: iStock

Strokovnjaki so prepričani, da so odkrili posmrtne ostanke ženske, ki je pozirala za Da Vincijevo slikarsko mojstrovino.

Nasmeh Mona Lize, ki že stoletja zaposluje domišljijo ljubiteljev umetnosti, je vsaj nekoliko odgrnil tančico svoje skrivnostnosti. Pod oltarjem v opuščenem samostanom v Firencah so namreč odkrili grobnico z domnevnimi posmrtnimi ostanki Da Vincijeve muze.

Italijanski arheologi zatrjujejo, da gre za kosti Lise Gherardini del Giocondo, žene bogatega firenškega trgovca s svilo Francesca del Gioconda, ki je v začetku 16. stoletja pri Da Vinciju naročil njen portret.

Je bila Mona Liza v resnici moški?
Odkritje pa kljub temu ostaja na trhlih nogah, ker po letih raziskav razpolagajo zgolj z ostanki posameznih delov okostja, zaradi izpostavljenosti vlagi pa so ti preveč poškodovani, da bi lahko na njih izvedli testiranje DNK. Kot navaja portal Discovery gre po oceni vodje raziskovalcev Silvana Vincetija vendarle za zelo veliko verjetnost, da so tokrat vendarle našli pravo okostje.

Ker v grobu niso našli lobanje, pa je propadla tudi možnost, da bi rekonstruirali obraz pokojnice in ga primerjali s tistim na Da Vincijevi sliki, ki visi v pariškem Louvru.

Čeprav bodo pomanjklivi dokazi razočarali vse strokovnjake, ki že tako Vincetiju očitajo znanstveno pomankljivo izvedene raziskave in škodo, ki jo s tem povzroča celotni stroki, pa bodo nova odkritja še dodatna voda na mlin vsem tistim, ki zagovarjajo tezo, da je umetniku pravzaprav poziral moški model. Od tod naj bi tudi izviral skrivnostni nasmeh Mona Lize.

B. K.