fbpx

Odkrili so človeško lobanjo, ki je pripadala najstarejši žrtvi cunamija

Foto: YouTube

Znanstveniki so sporočili, da so na Papua Novi Gvineji odkrili starodavno človeško lobanjo, ki naj bi pripadala najstarejši žrtvi cunamija. Gre za lobanjo, ki so je našli leta 1929 blizu mesta Aitape, ki se nahaja na severni obali Papua Nove Gvineje in pripada vrsti homo erectus, ki velja za prednika sodobnih ljudi.

Kakorkoli, znanstveniki zdaj pravijo, da je bilo območje najdbe nekoč obalna laguna, ki jo je pred približno 6000 leti prizadel cunami. Verjamejo, da je lobanja pripadala osebi, ki je umrla zaradi cunamija.

Do odkritja je prišlo po tem, ko je mednarodna ekipa primerjala sedimente z območja s prstjo iz bližnje regije, ki jo je leta 1998 prizadel uničujoči cunami. “Medtem, ko so kosti dobro preučili, pa je bilo v preteklosti malo pozornosti namenjene sedimentom, kjer so bile te najdene,” je povedal profesor James Goff iz Univerze v New South Walesu.

Foto: iStock

Mogoče, da je oseba umrla tudi pred cunamijem
Geografske podobnosti v sedimentih so pokazale, da so več tisoč let ljudje na tem območju doživljali cunamije. “Prišli smo do zaključka, da je bila ta oseba najstarejša žrtev cunamija na svetu,” je za BBC dejal Goff. Znanstveniki pa so poleg tega dodali, da je možno, da je oseba umrla še preden se je cunami zgodil. Raziskovalci so po objavi novice o najdbi v reviji PLOS One izpostavili, da se poraja vprašanje, če bi bilo treba ponovno preučiti tudi druga arheološka odkritja na obalnih območjih.

N. Ž.