fbpx

Okužbo s covidom-19 potrdili pri levu in treh levinjah

Fotografija je simbolična (Foto: Pixabay)

Iz Barcelone sporočajo, da so pri štirih levih zaznali okužbo z novim koronavirusom. Samice z imenom Zala, Nima in Run Run ter samec Kiumbe so bili testirani potem, ko so ti kazali blage simptome značilne za ta virus.

Iz živalskega vrta so še sporočili, da so okužbo zaznali še pri dveh zaposlenih. Zaenkrat še ni jasno, kako je mogoče, da je prišlo do okužbe živali. Predvidevajo, da je okužbo prenesel nekdo od zaposlenih, ki ni kazal simptomov okužbe.

Pred izvedbo testa so pri vseh živalih zaznali težave z dihanjem. Večina simptomov je že izginila, ostalo je le še manjše kašljanje in kihanje, poroča britanski BBC. Živali zdravijo s protivnetnimi zdravili in jih tekom zdravljenja pozorno opazujejo. “Levi so v oskrbi veterinarjev in se na zdravljenje dobro odzivajo,” so sporočili iz živalskega vrta.

Gre za drugi primer okužbe pri velikih mačkah

Gre za drugi znani primer, ko so se velike mačke okužile s koronavirusom. Osebje v živalskem vrtu v Barceloni je stopilo v stik s kolegi iz živalskega vrta v Bronxu, kjer je bil prvi znan primer zabeležen aprila, ko so bili na koronavirusu pozitivni štirje tigri in trije levi. Tigrica Nadia velja za prvi znani primer okužbe živali s covidom-19 v ZDA. Vse živali v živalskem vrtu v Bronxu so si popolnoma opomogle.

V živalskem vrtu poudarjajo, da je tveganje za okužbo majhno na račun zadostne distance med obiskovalci in živalmi.  “Preprosto se nihče, ki pride pogledat leve, ne približa dovolj,” je zapisano v izjavi živalskega vrta v Barceloni.

Sara Kovač