fbpx

Operacija uspela, želva preživela – pogoltnila je skoraj 10 centimetrski ribiški trnek

Foto: Facebook

Na Veterinarski fakulteti Univerze v Zagrebu so uspešno operirali morsko želvo, glavato kareto, ki so jo pred smrtjo rešili ribiči v bližini Dugega otoka. Nesrečna želva je namreč pogoltnila skoraj 10 centimetrov dolg trnek, ki ga je bilo potrebno kirurško odstraniti iz požiralnika.

Želvo so ribiči našli blizu hrvaškega Dugega otoka, iz ust pa ji je vidno gledal ribiški najlon. Na podlagi protokola o iskanju poškodovanih strogo varovanih morskih živali Ministrstva za okolje in energijo, so želvo po najdbi poslali na pregled k veterinarju v Zadar, zdravljenje pa se je nato nadaljevalo na veterinarski fakulteti v Zagrebu.

Na rentgenu je bilo razvidno, da je želva pogoltnila skoraj 10 centimetrov dolg ribiški trnek, ki se je ustavil v požiralniku. Najprej so ga poskušali odstraniti pod splošno anestezijo z endoskopom, a to zaradi lokacije trnka v požiralniku, žal ni bilo mogoče. Vendarle so po tem z odpiranjem sprednje strani v celoti izvedli operacijo za odstranitev trnka iz požiralnika in kavelj je bil uspešno odstranjen.

Foto: Facebook

Želvo so imenovali Opat po imenu ribiškega čolna, ki jo je rešil. Po poročanju portala Morski HR bodo želvo poslali v nadaljnje okrevanje in rehabilitacijo v Center za pomorstvo v Puli – center za okrevanje morskih želv v Aquarium Pula.

Foto: Facebook

Hana Murn