fbpx

Osem dobrih nasvetov za zdravo staranje

Foto: Freepik

Ne potrebujete večne mladosti, tudi starost je lahko zelo lepa! Modre odločitve lahko polepšajo vsakdanjik in prav to naredi starost še lepšo. Kaj morate vedeti, če želite imeti zdravo starost?

Četudi ste stari 50, 60 ali pa 70 let in več, to še ne pomeni, da je čas, da se umirite in prenehate uživati življenje. Nekateri ljudje so, kljub starosti, še zelo vitalni, veseli, nikoli jim ni dolgčas. Zakaj ne bi bili med njimi tudi vi? Ti zdravi nasveti vam bodo zagotovo pomagali, da si boste znali narediti lep in zdrav dan.

Kalij
Ostanite močni tudi v starosti, ne pozabite na kalij. Tega najdete v krompirju, zeleni zelenjavi, v bananah in papaji. Tisti starejši ljudje, ki pazijo na svojo prehrano, skrbijo na zadostno količino dnevnega vnosa kalija, so močnejši, saj imajo mnogo več mišične mase od tistih, ki jih takšna prehrana ne zanima. Potrudite se, da boste vsaj dvakrat dnevno jedli obrok, ki je bogat tudi s kalijem.

Pozitivno razmišljanje
Že dolgo vemo vsi, da je pozitivno razmišljanje zelo pomembno. Naše misli vplivajo na naše počutje in zdravje celega telesa.  Zato morate nujno in čim prej odgnati vse slabe misli, se veliko smejati. Smeh podaljšuje življenje, to je znanstveno dokazano! Obkrožite se s srečnimi in pozitivnimi ljudmi. Zagotavljamo vam, da se boste zelo hitro nalezli njihovega optimizma.

Pomigajte!
Res je, leta so tu. Toda, to ni noben razlog, da boste vse žive dni ležali na kavču ali pa sedeli v fotelju in brskali po programih na televiziji. Obujte športne copate, dokažite si, da zmorete in pojdite ven. Na sprehod, med ljudi, tekajte za vnuki. Dan za dnem in počasi se bo nabralo dovolj kilometrov, ki vam bodo zagotovo podaljšali življenje in ga naredili bolj kvalitetnega!

Mlečni izdelki
Za zdrave kosti jejte mlečne izdelke in pijte mleko. Seveda je najboljše domače mleko, doma narejeni jogurt, kislo mleko, kefir. Vsi ti izdelki pripomorejo k boljšemu zdravju in močnejšim kostem.

Vitamina B in D
Da bodo možganske celice dobro delovale, potrebujete vitamin B12. Ta vitamin lahko dobite tudi s pomočjo dodatkov k hrani. Nekateri ljudje, starejši od 65 let, namreč težje absorbirajo vitamin B iz prehrane. Tudi vitamin D je zelo pomemben za dobro zdravje, boljše počutje in pozitivne misli.  Lajša težave srca, težave visokega krvnega tlaka, izboljšuje imunsko odpornost. Tudi tega lahko dobite kot vitaminski dodatek k prehrani.

Jejte ribe
Že vrabci čivkajo, da so ribe bogate z omega 3 maščobnimi kislinami. Potrebujete veliko takšne hrane in bolj boste zaščiteni pred demenco ter možgansko kapjo. Ribe naj bodo na vašem jedilniku dvakrat tedensko.

Prijateljstvo
Prijatelji so nujno potrebni. Pravi ostanejo skozi vse življenje in skozi vsa obdobja. Znajo se smejati in jokati z vami. In takšni prijatelji so redki. Zato se jih držite. Kar takoj jih pokličite in povabite na sprehod! Če pa boste na poti spoznali še kakšnega novega, pa ga sprejmite z razširjenimi rokami.

Zmanjšajte vnos rdečega mesa
Najbrž je o prehrani toliko različnih mnenj, kot je receptov. Eno takšnih mnenj pravi tudi, da je potrebno zmanjšati vnos rdečega mesa, saj to  povzroča, da se hitreje mašijo žile in da z njim lahko pospešite bolezni srca. Zato namesto rdečega mesa raje jejte ribe in belo meso. Naj pa velja pravilo, da je meso v zelo majhnih količinah, če že.

Za upokojence