fbpx

Osupljivo odkritje v dolini Neretve: Več tisoč arheoloških ostankov neandertalca

Neandertalec. (Foto: epa)

Iz Doline Neretve v Bosni in Hercegovini poročajo o sijajnem odkritju več tisoč kamnitih arheoloških ostankov pračloveka neandertalca. Gre za res obsežno odkritje, ki je mnogo več kot le nacionalnega pomena. 

Odkritje bi lahko ključno vplivalo na znanstvena spoznanja glede enega najskrivnostnejših bitij iz zgodovine našega planeta – naših izumrlih sorodnikov. Hercegovina je bila dom tega pračloveka. Številne, doslej nikdar raziskane jame in pečine ob Neretvi ter kvartarne diluvialne terase južno od Mostarja skrivajo najdišča neandertalske kulture, poroča Morski.

Med drugim naj bi bila med najdbami njihova kamnita orodja pa tudi fosilizirane lobanje. Do odkritja je prišlo povsem po naključju. Govora pa je o vsaj 2500 arheoloških kamnitih predmetih in obdelanih kosih kamnin, ki izvirajo iz prodnatih usedlin reke Neretve.

Neandertalec. Rekonstrukcija obraza deklice. (Foto: Wikimedia commons)

Veliko predmetov je narejenih tudi iz karbonatnih usedlin s stranskih pečin v Kručevićih. Gre za najdbe, stare tudi prek 100 tisoč let. A trenutno odkritje zagotovo predstavlja le majhen del tistega, kar naj bi območje skrivalo.

Domen Mezeg