fbpx

Panika: Opazili podgane v velikosti mačk!

Foto: Twitter

Prebivalcem v delu Sundsvalla na severnem delu Švedske je bilo naloženo, da naj imajo zaprta vrata, šolarji pa naj se med odmori zadržujejo v notranjih prostorih, potem ko so v okolici opazili nenavadno velike podgane. 

“Ne gre za normalne podgane, ki jih lahko vidiš v gozdu. Velike so kot mačke,” je za TT povedal Benny Sagmo iz mestnega urada za načrtovanje.

Občina je opozorila prebivalce območja, da naj imajo zaprta vrata in okna zato, da podganam preprečijo vstop v svoje domove in dostop do hrane. Prav tako pa so jim priporočili uporabo varnih zabojnikov za kompost in jih pozvali, naj po piknikih ne puščajo hrane za sabo, da ta ne bi dodatno privabljala podgan.

“Mi naslavljamo vsakogar,” je povedal občinski okoljski koordinator Kristin Eriksson. Predšolskim otrokom iz Trädeta je bilo začasno prepovedano prehranjevanje na prostem in dremanje. “Odločila sem se, da bodo otroci spali znotraj, ker ne moremo tvegati, da bi podgane skočile v otroški voziček,” je povedala Mia Löfgren za SVT Västernorrland.

Foto: iStock

Preselitev zasebnega centra za reciklažo kot najbolj verjeten razlog
Domnevajo, da razlog za “boom” glodavcev tiči v zasebnem centru za reciklažo. Glede na to, da je center v procesu selitve, to pomeni, da so podgane izgubile svoj življenjski habitat. Nekatere živali pa verjetno prihajajo tudi iz občinskega centra za recikliranje, ki se nahaja na istem območju Johannedala.

Iz tega razloga so bile v sredo postavljeni pasti, saj se lokalne oblasti na vsak način želijo znebiti podgan. “Če ne bomo zaustavili trenda, bodo te postajale vedno večje. Ampak vem, da nam jih bo uspelo ustaviti, ne glede na ceno,” je povedal Sagmo.

N. Ž.