Park vojaške zgodovine Pivka praznuje 10. obletnico

Foto: Park vojaške zgodovine Pivka

Danes mineva deset let od odprtja Parka vojaške zgodovine Pivka v nekdanjih prostorih vojašnice v Pivki. Na današnji osrednji slovesnosti bosta nastopila Orkester Slovenske vojske in Tinkara Kovač.

Park vojaške zgodovine v Pivki predstavlja pomembno središče slovenske vojaško-zgodovinske zapuščine, ki je rezultat požrtvovalnega dela ljubiteljev vojaške zgodovine v občini Pivka, Ministrstva za obrambo Republike Slovenije ter pivške občinske uprave. Od odprtja prvega muzejskega paviljona pred desetimi leti, so stekle številne obnove in novogradnje, da je nastal kompleks, ki ga poznamo tudi danes.

Preberite tudi: Prvič v zgodovini Slovencev: Prisega prve generacije slovenskih vojakov

V parku od 9. septembra dalje poteka Festival vojaške zgodovine, že kar deseti po vrsti. Festivalsko dogajanje se je pričelo z odprtjem razstave Gradišča- neme priče zgodovine v pripravi Zavoda Krasen Kras, ki si prizadeva za raziskovanje in zaščito gradišča Debela griža pri Volčjem gradu iz obdobja prazgodovine. Razstava bo v prihajajočih mesecih na voljo za ogled, ponudba pa bo ob 40. obletnici Lokostrelske zveze Slovenije obogatena tudi z razstavo Lokostrelstvo- od prvobitnosti do prestiža. Razstava, ki je avtorsko delo Marjana Podržaja, prikazuje razvoj slovenskega lokostrelstva.

Vrhunec festivalskega dogajanja
Prav tako si bo mogoče ogledati vojaške tabore iz različnih časovnih obdobij, vožnjo starih oklepnikov in orientacijski pohod Maršbataljon.

Višek pa bo dogajanje doseglo v nedeljo, 18. septembra, ko si bodo lahko obiskovalci ogledali vojaške tabore, ki izvirajo iz časa starih Rimljanov, srednjega veka, Avstro-Ogrske in obdobja II. svetovne vojne, med katerimi bodo na ogled postavljeni sovjetski, partizanski, nemški in ameriški tabor. Slovenska vojska bo na poligonu na ogled postavila svoja oklepna vozila.

V okviru praznovanja 25-letnice Slovenske vojske si bo ob 15. uri mogoče ogledati akcijo Specialne enote vojaške policije in helikopterske enote 15. polka vojaškega letalstva pri simulaciji protiteroristične akcije.

N. Ž., STA