fbpx

Pazite na svoje otroke! Pitje alkohola pri mladih dekletih štirikrat poveča možnost spolnih okužb in zanositve

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Pitje alkohola pred 13. letom starosti pri dekletih za kar štirikrat poveča tveganje za spust v prehitre spolne odnose in posledično spolne bolezni ter neželeno nosečnost. Nevarnost hitre in nepremišljene izgube nedolžnosti je pri tistih, ki že tako zgodaj uživajo alkohol, kar dvakrat večja pri obeh spolih. Alkohol v mladih letih prav tako poveča možnost, da posameznik postane žrtev nasilja ali da je nasilen do drugih. Raziskovalci univerze v Indiani so zadevo preučili.

Nove raziskave potrjujejo, da uživanje alkohola pred 13. letom starosti početveri možnost tveganja deklet, da se nepremišljeno podajo v spolne odnose. Tako dekleta kot fantje, ki pijejo alkohol pred 14. letom, naj bi se dvakrat hitreje podali v prehitro spolno aktivnost kot njihovi vrstniki, ki alkohola ne pijejo. Vodja raziskav na univerzi v Indiani dr. Kelly Ann Doran je dejala: ”Mladostniki, ki se zapletejo v zgodnjo spolno aktivnost že pri teh letih, so bolj izpostavljeni tveganju za spolno prenosljive okužbe in nenačrtovane nosečnosti. Čeprav so v ZDA v zadnjem času zabeležili upad stopnje najstniške nosečnosti, je ta še vedno v zahodnem industrializiranem svetu najvišja. Alkohol mlade spreminja v žrtve nasilja ali v povzročitelje nasilja.”Raziskovalci so analizo izvedli na primeru 4079 dečkov in 4059 deklet, ki so se udeležili nacionalne longitudinalne študije mladine, ki so jo začeli izvajati leta 1997. Udeleženci so bili takrat stari med 12 in 16 let, spremljali pa so jih do njihovega 25. oziroma 31. leta starosti. Spraševali so jih o prvih spolnih izkušnjah in zgodnjih poskusih uživanja alkohola.

Pitje pred 14. letom starosti več kot podvoji tveganje za zgodnji spolni odnos
Rezultati raziskave so pokazali, da je prav pitje alkohola pri mladostnikih, ki so v osnovi še otroci, tisto, kar privede do zgodnjega spolnega odnosa. Pitje obeh spolov pred 14. letom starosti več kot podvoji to tveganje. Za dekleta, ki alkohol poskusijo že pred 13. letom, pa se verjetnost za prezgodnji spolni odnos kar početveri. Ugotovitve so raziskovalci objavili v Journal of Adolescent Health.

Dr. Arielle Deutsch, ki je v Južni Dakoti raziskovala spolno zdravje mladostnikov, sicer ni sodelovala pri raziskavi, a je dejala: ”Gre za odnos med dvema osebama in kako posamezniki razmišljajo o tem, kaj delajo. Kako pri tako mladih letih sploh razmišljajo o tem in načrtujejo svojo prvo spolno izkušnjo? Pomembno je, da se z njimi pogovarjamo o tem, kako izbirati dobre odločitve na splošno.”

Foto: iStock

Mladostniki naj ne bi toliko popivali, če njihovi starši temu strogo nasprotujejo
Raziskave so prejšnji mesec pokazale, da mladostniki, katerih starši alkohol strogo zavračajo, ne podležejo alkoholnim pijačam in pritiskom vrstnikov, če pa že, pijejo manj. Študija ugotavlja, da imajo starši ”večji vpliv na odločitve svojih otrok, kot se zavedajo. Njihovo vedenje in odnos do alkohola lahko otrokom preprečita, da bi ti po substanci posegli že v zgodnji dobi”.

Najnovejša raziskava s svojimi dokazi tako poudarja potrebo po izobraževanju mladih o posledicah uživanja alkohola, starše pa nagovarja, naj tudi sami otrokom pokažejo odgovornost pri pitju. Trenutna zabava, ki se mogoče zdi neškodljiva, ima lahko vseživljenjske posledice.

A. L.