Pazite na svoje otroke! Pitje alkohola pri mladih dekletih štirikrat poveča možnost spolnih okužb in zanositve

Foto: iStock

Pitje alkohola pred 13. letom starosti pri dekletih za kar štirikrat poveča tveganje za spust v prehitre spolne odnose in posledično spolne bolezni ter neželeno nosečnost. Nevarnost hitre in nepremišljene izgube nedolžnosti je pri tistih, ki že tako zgodaj uživajo alkohol, kar dvakrat večja pri obeh spolih. Alkohol v mladih letih prav tako poveča možnost, da posameznik postane žrtev nasilja ali da je nasilen do drugih. Raziskovalci univerze v Indiani so zadevo preučili.

Nove raziskave potrjujejo, da uživanje alkohola pred 13. letom starosti početveri možnost tveganja deklet, da se nepremišljeno podajo v spolne odnose. Tako dekleta kot fantje, ki pijejo alkohol pred 14. letom, naj bi se dvakrat hitreje podali v prehitro spolno aktivnost kot njihovi vrstniki, ki alkohola ne pijejo. Vodja raziskav na univerzi v Indiani dr. Kelly Ann Doran je dejala: ”Mladostniki, ki se zapletejo v zgodnjo spolno aktivnost že pri teh letih, so bolj izpostavljeni tveganju za spolno prenosljive okužbe in nenačrtovane nosečnosti. Čeprav so v ZDA v zadnjem času zabeležili upad stopnje najstniške nosečnosti, je ta še vedno v zahodnem industrializiranem svetu najvišja. Alkohol mlade spreminja v žrtve nasilja ali v povzročitelje nasilja.”Raziskovalci so analizo izvedli na primeru 4079 dečkov in 4059 deklet, ki so se udeležili nacionalne longitudinalne študije mladine, ki so jo začeli izvajati leta 1997. Udeleženci so bili takrat stari med 12 in 16 let, spremljali pa so jih do njihovega 25. oziroma 31. leta starosti. Spraševali so jih o prvih spolnih izkušnjah in zgodnjih poskusih uživanja alkohola.

Pitje pred 14. letom starosti več kot podvoji tveganje za zgodnji spolni odnos
Rezultati raziskave so pokazali, da je prav pitje alkohola pri mladostnikih, ki so v osnovi še otroci, tisto, kar privede do zgodnjega spolnega odnosa. Pitje obeh spolov pred 14. letom starosti več kot podvoji to tveganje. Za dekleta, ki alkohol poskusijo že pred 13. letom, pa se verjetnost za prezgodnji spolni odnos kar početveri. Ugotovitve so raziskovalci objavili v Journal of Adolescent Health.

Dr. Arielle Deutsch, ki je v Južni Dakoti raziskovala spolno zdravje mladostnikov, sicer ni sodelovala pri raziskavi, a je dejala: ”Gre za odnos med dvema osebama in kako posamezniki razmišljajo o tem, kaj delajo. Kako pri tako mladih letih sploh razmišljajo o tem in načrtujejo svojo prvo spolno izkušnjo? Pomembno je, da se z njimi pogovarjamo o tem, kako izbirati dobre odločitve na splošno.”

Foto: iStock

Mladostniki naj ne bi toliko popivali, če njihovi starši temu strogo nasprotujejo
Raziskave so prejšnji mesec pokazale, da mladostniki, katerih starši alkohol strogo zavračajo, ne podležejo alkoholnim pijačam in pritiskom vrstnikov, če pa že, pijejo manj. Študija ugotavlja, da imajo starši ”večji vpliv na odločitve svojih otrok, kot se zavedajo. Njihovo vedenje in odnos do alkohola lahko otrokom preprečita, da bi ti po substanci posegli že v zgodnji dobi”.

Najnovejša raziskava s svojimi dokazi tako poudarja potrebo po izobraževanju mladih o posledicah uživanja alkohola, starše pa nagovarja, naj tudi sami otrokom pokažejo odgovornost pri pitju. Trenutna zabava, ki se mogoče zdi neškodljiva, ima lahko vseživljenjske posledice.

A. L.

  • dr Janez Sveti

    To ni raziskava. Vsak normalen starš, brez neumnih znanstvenikov iz neke Indiane ve, kaj je prav in kaj ne.
    Ne prodajajte bučk. Slovenska mladina je lahko vzor vsem angleškim in ameriškim!
    DR Janez Sveti vzoren starš

    • FORT WORTH

      Neumnih znanstvenikov ??!!
      V Sloveniji imamo pregovora : kdor visoko leta nizko pade ; lastna hvala cena mala…
      Aja, ti nisi ati-oči ampak si genijalni levak vzoren stars…
      Za vzor ste pa vsi vi pritepenci a ne ?! (:-DDD

      • dr Janez Sveti

        Popolnoma zgrešena ocena, kar me ne čudi. Poskusi s kakšnimi tabletami, ki bodo umirile tvoj agresivni značaj saj boš lažje živel in se ne boš počutil ogroženega. To se namreč imenuju shizofrenija. Svetujem obisk zdravnika psihiatra.
        To, da nisi čistokrven Slovenecv te boli a ne. Tudi Hitler je imel podobno težavo, zato sta si tako podobna.
        DR Janez Sveti genij

        • FORT WORTH

          Kot vedno brez argumentov in obracanje teme.
          Se en dokaz vec o boljseviski uokvirjeni in zaplankani vzgoji.
          Aja, psihopat Hitler je bil socialist. Tako, kot ti.

          • tarantela

            Hitler je prepovedal komunizem in socialdemokratsko stranko. Dej mal se pouči.

          • FORT WORTH

            Nacionalsocializem (tudi: nacionalni socializem, nacizem) je totalitaristična ideologija oz. politični sistem , ki ga nekateri vključujejo pod nadrejeni pojem fašizem, po mnenju drugih pa je bolje ločiti termina fašizem in nacizem. V Nemčiji je nacizem zastopala Nacionalsocialistična nemška delavska stranka (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei – NSDAP) pod vodstvom Adolfa Hitlerja. NSDAP je bila v Nemčiji na oblasti v letih 1933-1945.

          • dr Janez Sveti

            Veš, tvoja zaplankanost je posledica slabe vzgoje in duševne bolezni.
            DR Janez Sveti genij

          • FORT WORTH

            Lepo si se opisal.
            Jest pa bi se samo dodal, de ti ni vec pomoci, pa lohka se karkol napises. (:-DDD

  • Tole pred pitje, sex,.. pred 13 letom res ni fajn za mlada dekleta in fante. To so še otroc in se je res za vprašat, kje so ga starši polomili pri vzgoji. Kakšen je starševski odnos do alkohola od teh otrok?

  • Goran Hvala

    Tipi so toplo vodo odkril….

  • RATATA

    Da bi pa ktera z alkoholom zanosila pa še nisem slišu.

  • Miha

    Uau a dej nehi no. To smo mi vedeli že ko smo bili najstniki in smo punce nalivalivi z alkotom da bi laže dobili.

  • tarantela

    Ha-ha-ha..in še ha-ha-ha.. V 21 stoletju pišete o “izgubi nedolžnosti”! Za poscat in posrat od smeha !!!
    U cerkvah fantki ne pijejo, pa jim vseeno duhovniki jemljejo nedolžnost.