fbpx

Po 28 letih “izkopali” najnižjo temperaturo Severne poloble na Grenlandiji

Grenlandija (Foto: epa)

Danski meteorološki inštitut (DMI) je  v sredo sporočil, da je bila najnižja temperatura na severni polobli izmerjena 22. decembra 1991 na Grenlandiji in je znašala minus 69,6 stopinje Celzija, a to so odkrili šele 28 let kasneje.

Temperaturo so izmerili na merilni postaji, ki ni bila del običajnega omrežja, so pa jo “izkopali podnebni detektivi”, nato pa je ugotovitev potrdila Svetovna meteorološka organizacija (WMO).

Rekordno nizka temperatura je bila izmerjena na nadmorski višini 3105 metrov, nedaleč od topografskega vrha ledene plošče, izmerila pa jo je avtomatska merilna postaja Klinck,” so sporočili iz DMI. “V zadnjih desetletjih smo postavili številne vročinske rekorde in pomembno je, da prepoznamo skrajnosti. Čeprav so se možnosti, da bi podrli rekord najnižje izmerjene temperature zaradi podnebnih sprememb zmanjšale, ne morem trditi, da tako nizkih temperatur ne bomo več beležili,” je dejal danski klimatolog John Cappelen.

Grenlandija (Foto: EPA)

Doslej je bila najnižja izmerjena temperatura na severni polobli minus 67,8 stopinje, ki je bila v Rusiji dvakrat izmerjena v letih 1892 in 1933. Najnižja zabeležena temperatura na Zemlji nasploh pa je bila minus 89,2 stopinje Celzija. Izmerili so jo 21. julija 1983, na ruski raziskovalni in meteorološki postaji Vostok na Antarktiki. Jezero Vostok leži približno 4000 metrov pod gladino antarktičnega ledenega pokrova in pokriva površino 14 tisoč kvadratnih kilometrov.

Aleš Ernecl