fbpx

Po desetletju raziskovanj so znanstveniki prvič prišli na sled temni snovi

Foto: NASA

Znanstveniki so po desetletjih raziskovanja prišli do zelo zanimivih rezultatov. Odkrili so skrivnostno temno snov, ki so jo iskali že desetletja. V primeru temne snovi gre za izjemno težko odkrite in izmuzljive delce, ki pa po mnenju znanstvenikov predstavljajo velik delež še neodkritega vesolja. 

Znanstveniki verjamejo, da so pri raziskovanju priča velikemu preboju, ki bi lahko pomagal razkriti eno največjih skrivnosti vesolja. Po poročanju RT so znanstveniki tako prvič zaznali sledi hipotetičnega delca temne snovi. Vse snovi v vesolju so sestavljene iz številnih različnih vrst delcev. Najpogostejši so protoni, nevtroni in elektroni. Vendar pa skupina teoretičnih fizikov verjame, da je odkrila prve dokaze o dolgo domnevnih delcih aksiona, ki izhajajo iz bližnjih nevtronskih zvezd.

Po njihovi teoriji je tako verjeti, da so ravno aksioni tisti, ki v vesolju povzročajo visokoenergijske rentgenske emisije, ki jih oddaja skupina nevtronskih zvezd Veličastna Sedmerica. Aksioni so bili znanstvenikom zelo dolgo izmuzljivi, saj so bili “v zelo šibkem medsebojnem delovanju”, kar pomeni, da redko trčijo z drugimi delci in namesto tega pogosto prehajajo skozi njih. Znanstveniki pa so sedaj odkrili, da so aksioni najboljši kandidati za pojasnitev temne snovi.

Slika je simbolična (foto: iStock).

Teorije nakazujejo, da lahko aksioni obstajajo naravno kot temna snov ali pa jih lahko tvorijo drugi trdi delci. Odkritje aksionov bi tako lahko odgovorilo na številna vprašanja o temni snovi, ki predstavlja velik odstotek vesolja, ki ga dejansko ne moremo videti. “Aksione si lahko predstavljate kot delce duha. Lahko so kjer koli v vesolju, vendar z nami močno ne sodelujejo, zato jih še nimamo,” je pojasnil soavtor raziskave Raymond Co.

Raziskovalci upajo, da bodo z boljšimi teleskopi potrdili svojo tezo
Skupina raziskovalcev verjame, da aksioni nastanejo v jedru nevtronske zvezde zaradi trčenja nevtronov in protonov. Skrivnostni delci se nato sprožijo v močno magnetno polje zvezde, kjer se pretvorijo v fotone (delce svetlobe), ki tvorijo rentgenske žarke, katere zaznajo teleskopi na Zemlji. Raziskovalci pravijo, da ta študija dokončno ne dokazuje obstoja aksiona, ampak zanj zagotavlja prepričljive dokaze. Upajo, da bodo lahko odkritje delca potrdili s skeniranjem Veličastne sedmerice z Nasinim teleskopom NuSTAR, ki je bolj občutljiv kot teleskopa Chandra in XMM-Newton, ki sta bila uporabljena v sedanjih raziskavah.

Sara Rančigaj