fbpx

Po kolumbijskih travnikih še danes tavajo Escobarjevi kokainski nilski konji!

Nilski konj v Kolumbiji (Foto: Facebook)

Po kolumbijskih travnikih se še danes sprehajajo nilski konji, ki jih je kot domače živali za svoj zasebni živalski vrt v državo uvozil narkokralj Pablo Escobar. Naravnost neverjetna pa je njihova pot v državo: iz Afrike so jih pripeljali z ukradenim ruskim letalom.

Verjetno najzloglasnejši narkokralj v zgodovini, Pablo Escobar, je mrtev že 25 let, po njegovi zaslugi pa se je v Kolumbiji spontano pričela razvijati nova vrsta nilskih konjev, ki so jo strokovnjaki poimenovali kar Hippopotamus Escobarus. Pred tremi leti je Lucy Cooke, zoologinja pri National Geographicu, prvič slišala za nilske konje, ki se svobodno sprehajajo po prostranih kolumbijskih travnikih, in je po poročanju hrvaškega portala Express pojasnila: “Nilski konji naravno ne živijo v Južni Ameriki, pač pa v podsaharski Afriki. Te živali je v Kolumbijo pripeljal Pablo Escobar, ki je, kot še nekateri drugi vplivni ljudje, po vzoru Noetove barke poskušal ustvariti celo poskusne vrste. Želel je ustvariti svoj lasten živalski vrt na svoji haciendi Napoles, s katere je nadzoroval svoj narkoimperij. Hacienda se nahaja med Bogoto, Medelliom in Andskim gorovjem.”

Hacienda Napoles (Foto: Facebook)

V Kolumbiji za nilske konje še boljši pogoji kot v Afriki!
Naravnost neverjetna pa je zgodba, kako so te živali prišle do Haciende Napoles. Escobar je najel ukradeno rusko letalo, na katerega je naložil nelegalno ujete živali. Po ujetju so nilske konje uspavali, prebudili so se v Kolumbiji. Izkazalo se je, da je v Kolumbiji zanje zelo ugodno okolje, na voljo imajo ogromno vode, prav tako pa se tam nahaja izobilje trave, s katero se prehranjujejo. Hitro so se pričeli razmnoževati, od začetnih štiri jih je kmalu nastalo osem, nato dvanajst in tako naprej. Zaradi posebno ugodnih pogojev te živali v Kolumbiji dozorijo še prej, prav tako imajo veliko več mladičev. V Afriki jih pri razmnoževanju omejujejo sušna obdobja, ki pa jih v Kolumbiji ni.

Nilski konj na Haciendi Napoles (Foto: Facebook)

J. Ž.