fbpx

Poglejte, kje vse se je prikazala Marija!: Na zemljevidu Marijinih prikazovanj, ki svarijo pred vojnami in nevero, tudi Slovenija

Marijina prikazanja

15. avgusta slovesno praznujemo vnebovzetje Device Marije. Vendar Marijina vloga v zgodbi odrešenja človeškega rodu s tem ni zaključena. Njeno ljubeče materinsko srce še vedno trepeta za usodo ljudi, zato nas z znamenji in prikazovanji vabi, da bi sledili Božjemu odrešenjskemu načrtu, utelešenem v njenem sinu, Jezusu Kristusu. Marijino materinsko prisotnost najdemo v katoliških cerkvah, kapelah, na krajih prikazovanj, molitev in čaščenja, posebej v marijanskih svetiščih, krajih, posvečenih Blaženi Devici Mariji. Tri takšne kraje imamo tudi v Sloveniji. Marija se je prikazala dvema pastirčkoma na kraju, kjer je danes romarska cerkev v Strunjanu, pastirici Urški na Sveti Gori ter deklici Tereziji v Porčinju. V nadaljevanju pa razkrivamo, kje vse se je še prikazala Marija.

Najpogosteje Marija za svoja prikazovanja izbere otroke, zgodijo pa se običajno v kriznih obdobjih človeške zgodovine, posebej pred krvavimi vojnami. Vidci prihajajo iz skromnih okolij in so pogosto edini, ki lahko Marijina sporočila slišijo in vidijo. Nekaterim se Gospa prikaže večkrat, jih povabi k še večji veri, posvari pred bližajočo se nesrečo, včasih prosi za gradnjo nove cerkve.

Zemljevid, ki ga je ustvaril National Geographic, prikazuje, kjer se nahajajo marijanska svetišča. Največ jih je v Evropi, izstopata Italija ter Francija, pa tudi južna Nemčija in Belgija, kjer so posebej priljubljena Marijina svetišča. V tradicionalnih trdnjavah krščanstva, npr. v Španiji in na Poljskem, je relativno malo marijanskih svetišč, piše hrvaški Express. Nekaj ​​jih je v zahodni Ukrajini, nekaj na Madžarskem, na Balkanu skoraj nobenega, razen Medžugorja. Po drugih kontinentih po številu Marijih prikazovanj vodijo ZDA in Mehika.

Međugorje
Gospa se je v Međugorju prič prikazala 24. junija 1981. Tistega dne, okoli 18. ure, so otroci Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Ivan Ivanković in Milka Pavlovič zagledali lepo, mlado žensko z dojenčkom v naročju. Vrnili so se dan kasneje in od takrat naj bi se Gospa v Medžugorju pojavila kar 40.000-krat. Vatikan je sicer priznal le prva prikazovanja.

Medaljon čudežne Gospe, Francija
19. julija 1930 je sveto Katarino Labouré prebudil glas, ki jo je poklical v kapelo, kjer ji je Marija rekla, “da se približujejo časi zla v Franciji in na svetu” in ji naročila, naj izdela medaljon, da pomaga tistim, ki jih nosijo. Ti medaljoni so postali zelo priljubljeni, le v nekaj letih je bilo izdelanih osem milijonov kosov. Preostanek svojega življenja je vidkinja preživela v skrbi za bolne in ostarele, leta 1947 pa je bila razglašena za svetnico. Papež Janez Pavel II je uporabljal različico medaljona kot svoj grb.

Mati revežev, Belgija
Nekaj ​​dni po prikazovanju v mestu Beauraing se je Marija prikazala tudi v bližnjem mestu Banneux. Med 15. januarjem in 2. marcem 1933 je 12-letna Mariette Beco videla Gospo v beli obleki z belim pasom z imenom Devica uboga in rekla: “Zaupajte vame in pomagala vam bom.” Kasneje je bila zgrajena kapela na mestu njenega prikazovanja. Mariette pa je zaradi svoje izkušnje doživela zasmehovanje.

Marija, pomočnica kristjanov, Češka
13. januarja 1866 se je Devica Marija pojavila poleg bolniške postelje Magdalene Kade in jo pozdravila od bolezni, s katero se je dolgo borila. Po tem so bili zabeleženi novi čudeži in ozdravljenja in na mestu prikazovanja je bila zgrajena cerkev.

Poljska
27. junija 1877 se je Gospa iz Gietrzwalda na Poljskem prikazala 13-letni Justyni Szafrynski in nekaj dni kasneje svoji prijateljici Barbari Samulowski. Pojavila se je obdana z angeli, z Jezusom v naročju in dekletom je rekla, naj molijo rožni venec vsak dan. Blagoslovila je vir in rekla, da bo bolnik ozdravil. Lokalni uradniki so prikazovanje dojemali kot izraz poljskega nacionalizma in ga skušali zatreti in celo zapreti duhovnika.

Gospa Fatimska, Portugalska
Med 13. majem in 13. oktobrom 1917 se je Gospa, ki “sveti bolj kot sonce”, šestkrat prikazala trem portugalskim pastirčkom. Prosila jih je, naj se posvetijo veri in molijo rožni venec, da bi ustavili divjanje prve svetovne vojne. Pokazala jim je, kako izgleda pekel, in jim zaupala tri skrivnosti. Njihova videnja so pritegnila na tisoče obiskovalcev in razburila politike. Otroci so na kratko končali v zaporu, kjer so jih prosili, da razkrijejo te skrivnosti ali priznajo, da so lagali, grozili pa so jim tudi s tem, da jih bodo vrgli v lonec z vročim oljem. Otroci so vztrajali, da so Marijina prikazovanja resnična. Na zadnjem Marijinem prikazovanju je “sončni čudež” videlo 100.000 obiskovalcev. Kot je napovedala, sta Frančišek in Jacinta kmalu umrla, Lucija pa je postala redovnica, ki je še naprej zapisovala o prikazovanjih Gospe in Jezusa. Leta 2005 je umrla v starosti 97 let. V prvih nekaj letih po prikazovanju je Fatima privabila milijone obiskovalcev in je še danes eno najbolj priljubljenih svetišč na svetu. Za življenje se je Fatimski Gospe zahvalil tudi papež Janez Pavel II, ki je v svetišču pustil kroglo, ki ga je ranila.

Gospa iz Lurda v Franciji
14-letna Bernardka je februarja 1858 dejala, da se ji je v jami Massabielle prikazala Blažena Devica Marija. Kip Gospe Lurške je bil postavljen v jami leta 1864. Skupno se je prikazala 17-krat. Gospa je Bernardki pokazala izvir in usmerila romarje, naj se kopajo v njem in pijejo iz njega. Vsako leto v Lurd pride več kot milijon romarjev z vsega sveta. Lurd je glavno romarsko mesto v Franciji in ima največ hotelov v mestu, razen Pariza. Dokumentirano je približno 70 čudežnih ozdravljenj in Bernadka je bila leta 1933 razglašena za svetnico.

Mati Sveta, Ruanda
28. novembra 1981 se je Devica Marija prikazala Alphonsine Mumureke in z leti še dvema študentoma. Predstavila se je kot Mati Sveta, pa tudi kot Žalostna Gospa in prosila vse, naj molijo, da bi preprečili strašno vojno. Morda so to bile zgodnje napovedi vojne med Tutsiji in Hutuji.  Prikazovanja so se zgodila dve leti pred začetkom genocida v Ruandi leta 1994.

Gospa iz Zeitona, Egipt
2. aprila 1968 je voznica avtobusa, muslimanka, videla žensko, ki je stala na vrhu cerkve v Zeitounu pri Kairu in mislila, da bo naredila samomor. Poklicali so tudi policijo, a množica ljudi se je kmalu zbrala in prepoznali so Devico Marijo, ki je po nekaj minutah izginila. Prikazi so se pojavljali do leta 1971.

Po svetopisemski tradiciji ima ta kraj prikazovanja tudi zgodovinsko povezavo z Devico Marijo, kajti to je eden od krajev, kjer je sveta družina počivala med svojim potovanjem iz Betlehema v Egipt. V nasprotju z drugimi prikazanji so to videli mnogi ljudje, po ocenah med 250.000 do milijon ljudi, med njimi tudi egiptovski predsednik Gamal Abdel Naser.

Franci Donko