Poglejte, kje vse se je prikazala Marija!: Na zemljevidu Marijinih prikazovanj, ki svarijo pred vojnami in nevero, tudi Slovenija

Marijina prikazanja

15. avgusta slovesno praznujemo vnebovzetje Device Marije. Vendar Marijina vloga v zgodbi odrešenja človeškega rodu s tem ni zaključena. Njeno ljubeče materinsko srce še vedno trepeta za usodo ljudi, zato nas z znamenji in prikazovanji vabi, da bi sledili Božjemu odrešenjskemu načrtu, utelešenem v njenem sinu, Jezusu Kristusu. Marijino materinsko prisotnost najdemo v katoliških cerkvah, kapelah, na krajih prikazovanj, molitev in čaščenja, posebej v marijanskih svetiščih, krajih, posvečenih Blaženi Devici Mariji. Tri takšne kraje imamo tudi v Sloveniji. Marija se je prikazala dvema pastirčkoma na kraju, kjer je danes romarska cerkev v Strunjanu, pastirici Urški na Sveti Gori ter deklici Tereziji v Porčinju. V nadaljevanju pa razkrivamo, kje vse se je še prikazala Marija.

Najpogosteje Marija za svoja prikazovanja izbere otroke, zgodijo pa se običajno v kriznih obdobjih človeške zgodovine, posebej pred krvavimi vojnami. Vidci prihajajo iz skromnih okolij in so pogosto edini, ki lahko Marijina sporočila slišijo in vidijo. Nekaterim se Gospa prikaže večkrat, jih povabi k še večji veri, posvari pred bližajočo se nesrečo, včasih prosi za gradnjo nove cerkve.

Zemljevid, ki ga je ustvaril National Geographic, prikazuje, kjer se nahajajo marijanska svetišča. Največ jih je v Evropi, izstopata Italija ter Francija, pa tudi južna Nemčija in Belgija, kjer so posebej priljubljena Marijina svetišča. V tradicionalnih trdnjavah krščanstva, npr. v Španiji in na Poljskem, je relativno malo marijanskih svetišč, piše hrvaški Express. Nekaj ​​jih je v zahodni Ukrajini, nekaj na Madžarskem, na Balkanu skoraj nobenega, razen Medžugorja. Po drugih kontinentih po številu Marijih prikazovanj vodijo ZDA in Mehika.

Međugorje
Gospa se je v Međugorju prič prikazala 24. junija 1981. Tistega dne, okoli 18. ure, so otroci Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Ivan Ivanković in Milka Pavlovič zagledali lepo, mlado žensko z dojenčkom v naročju. Vrnili so se dan kasneje in od takrat naj bi se Gospa v Medžugorju pojavila kar 40.000-krat. Vatikan je sicer priznal le prva prikazovanja.

Medaljon čudežne Gospe, Francija
19. julija 1930 je sveto Katarino Labouré prebudil glas, ki jo je poklical v kapelo, kjer ji je Marija rekla, “da se približujejo časi zla v Franciji in na svetu” in ji naročila, naj izdela medaljon, da pomaga tistim, ki jih nosijo. Ti medaljoni so postali zelo priljubljeni, le v nekaj letih je bilo izdelanih osem milijonov kosov. Preostanek svojega življenja je vidkinja preživela v skrbi za bolne in ostarele, leta 1947 pa je bila razglašena za svetnico. Papež Janez Pavel II je uporabljal različico medaljona kot svoj grb.

Mati revežev, Belgija
Nekaj ​​dni po prikazovanju v mestu Beauraing se je Marija prikazala tudi v bližnjem mestu Banneux. Med 15. januarjem in 2. marcem 1933 je 12-letna Mariette Beco videla Gospo v beli obleki z belim pasom z imenom Devica uboga in rekla: “Zaupajte vame in pomagala vam bom.” Kasneje je bila zgrajena kapela na mestu njenega prikazovanja. Mariette pa je zaradi svoje izkušnje doživela zasmehovanje.

Marija, pomočnica kristjanov, Češka
13. januarja 1866 se je Devica Marija pojavila poleg bolniške postelje Magdalene Kade in jo pozdravila od bolezni, s katero se je dolgo borila. Po tem so bili zabeleženi novi čudeži in ozdravljenja in na mestu prikazovanja je bila zgrajena cerkev.

Poljska
27. junija 1877 se je Gospa iz Gietrzwalda na Poljskem prikazala 13-letni Justyni Szafrynski in nekaj dni kasneje svoji prijateljici Barbari Samulowski. Pojavila se je obdana z angeli, z Jezusom v naročju in dekletom je rekla, naj molijo rožni venec vsak dan. Blagoslovila je vir in rekla, da bo bolnik ozdravil. Lokalni uradniki so prikazovanje dojemali kot izraz poljskega nacionalizma in ga skušali zatreti in celo zapreti duhovnika.

Gospa Fatimska, Portugalska
Med 13. majem in 13. oktobrom 1917 se je Gospa, ki “sveti bolj kot sonce”, šestkrat prikazala trem portugalskim pastirčkom. Prosila jih je, naj se posvetijo veri in molijo rožni venec, da bi ustavili divjanje prve svetovne vojne. Pokazala jim je, kako izgleda pekel, in jim zaupala tri skrivnosti. Njihova videnja so pritegnila na tisoče obiskovalcev in razburila politike. Otroci so na kratko končali v zaporu, kjer so jih prosili, da razkrijejo te skrivnosti ali priznajo, da so lagali, grozili pa so jim tudi s tem, da jih bodo vrgli v lonec z vročim oljem. Otroci so vztrajali, da so Marijina prikazovanja resnična. Na zadnjem Marijinem prikazovanju je “sončni čudež” videlo 100.000 obiskovalcev. Kot je napovedala, sta Frančišek in Jacinta kmalu umrla, Lucija pa je postala redovnica, ki je še naprej zapisovala o prikazovanjih Gospe in Jezusa. Leta 2005 je umrla v starosti 97 let. V prvih nekaj letih po prikazovanju je Fatima privabila milijone obiskovalcev in je še danes eno najbolj priljubljenih svetišč na svetu. Za življenje se je Fatimski Gospe zahvalil tudi papež Janez Pavel II, ki je v svetišču pustil kroglo, ki ga je ranila.

Gospa iz Lurda v Franciji
14-letna Bernardka je februarja 1858 dejala, da se ji je v jami Massabielle prikazala Blažena Devica Marija. Kip Gospe Lurške je bil postavljen v jami leta 1864. Skupno se je prikazala 17-krat. Gospa je Bernardki pokazala izvir in usmerila romarje, naj se kopajo v njem in pijejo iz njega. Vsako leto v Lurd pride več kot milijon romarjev z vsega sveta. Lurd je glavno romarsko mesto v Franciji in ima največ hotelov v mestu, razen Pariza. Dokumentirano je približno 70 čudežnih ozdravljenj in Bernadka je bila leta 1933 razglašena za svetnico.

Mati Sveta, Ruanda
28. novembra 1981 se je Devica Marija prikazala Alphonsine Mumureke in z leti še dvema študentoma. Predstavila se je kot Mati Sveta, pa tudi kot Žalostna Gospa in prosila vse, naj molijo, da bi preprečili strašno vojno. Morda so to bile zgodnje napovedi vojne med Tutsiji in Hutuji.  Prikazovanja so se zgodila dve leti pred začetkom genocida v Ruandi leta 1994.

Gospa iz Zeitona, Egipt
2. aprila 1968 je voznica avtobusa, muslimanka, videla žensko, ki je stala na vrhu cerkve v Zeitounu pri Kairu in mislila, da bo naredila samomor. Poklicali so tudi policijo, a množica ljudi se je kmalu zbrala in prepoznali so Devico Marijo, ki je po nekaj minutah izginila. Prikazi so se pojavljali do leta 1971.

Po svetopisemski tradiciji ima ta kraj prikazovanja tudi zgodovinsko povezavo z Devico Marijo, kajti to je eden od krajev, kjer je sveta družina počivala med svojim potovanjem iz Betlehema v Egipt. V nasprotju z drugimi prikazanji so to videli mnogi ljudje, po ocenah med 250.000 do milijon ljudi, med njimi tudi egiptovski predsednik Gamal Abdel Naser.

Franci Donko

 • tretjerazredni

  Zdaj pa nekaj čisto drugega.
  Kaj je bilo prej, kura ali jajce?

  • Matt von Glanz

   Prva je bila ideja petelinkurskosti, kako da ne ves? Ce pa s kuro in jajcem mislis kaj drugega, reci …

   • tretjerazredni

    Hm, hemafroditna kura, ki je lahko oplajala sama sebe in tako živela večno mi ne znese preveč, čeprav je res, da.verjetno ni tako pomembno kako dolgo živiš, če si itak navadna kura.

    Logično bi bilo sklepati, da se je koristna mutacija začela šele s potomci, če je bil mutant petelin, je bilo najprej jajce, če je bila pa kura, potem se vrnemo nazaj na začetek paradoksa. Lahko bi rekli tudi, da je najprej neka zmešana kura znesla mutirano pišče, bodisi zaradi okolja ali ker jo je oplodil mutiran petelin. Mutirano pišče je potem zraslo v prvo kuro, kot jo poznamo danes, vendar njegova kurja mati še ni bila mutant, torej je bilo najprej jajce, ki je bilo po spolu kura. Hipoteza tako drži v obeh primerih, mutacija se je lahko začela z obema spoloma.
    Ampak tako imamo spet problem pojasniti vlogo maternice, v kateri se je izvalilo mutirano jajce, ključno za nastanek nove vrste. Če je pogoj za koristne mutacije ustrezna maternica, smo spet nazaj pri kuri, ker petelin ne more izležiti jajca.

    • Observer

     Geneza 1
     20 Bog je rekel: »Živa bitja naj mrgolijo v vodah in ptice naj letajo nad zemljo pod nebesnim obokom.«
     21 Bog je ustvaril velike morske živali in vsa
     živa bitja, ki se gibljejo in mrgolijo v vodah, po njihovih vrstah in
     vse krilate ptice po njihovih vrstah. Bog je videl, da je dobro.
     22 In Bog jih je blagoslovil in rekel: »Plodite se in množite, napolnite vse morsko vodovje. In ptice naj se množijo na zemlji.«
     23 In bil je večer in bilo je jutro, peti dan.

     24 Bog je rekel: »Zemlja naj rodi živa bitja po
     njihovih vrstah: živino, laznino in zveri zemlje po njihovih vrstah.«
     Zgodilo se je tako.
     25 Bog je naredil zveri zemlje po njihovih
     vrstah, živino po njenih vrstah in vso laznino na zemlji po njenih
     vrstah. Bog je videl, da je dobro.

     Bog je ustvaril petelina 5. dan. In ko je ustvaril petelina mu ni pozabil ustvariti tudi kure. Kakor tudi Adamu ni pozabil ustvariti Eve. Ta dilema kaj je bilo prej, kura ali jajce, je dilema samo pri tistih, ki stvarstva tega sveta nočejo priznati.

  • Observer

   Kura.

 • Antonius

  V taki in drugačni obliki si človeštvo Sodomo in Gomoro spravlja samo za vrat.
  Ne zgolj prek verujočih in z Marijino pomočjo, zdrava človekova pamet ve, da so in kje so potrebne omejitve in meje.
  Danes pronicljivi zelo dobro vedo, kaj se v, na krščanstvu utemeljeni civilizirani Evropi z vsiljenim priseljevanjem dogaja.
  V Afriki *alah ni svojim vernikom k nobenemu napredku z ničimer pomagal, zato naj tudi krščanska Evropa ne pričakuje, da ji bo iz svoje malhe nasilnih zahtev s svojimi šerijatarji kaj pridodal.
  Ja, tudi Marija prek svojih vernikov opozarja in napoveduje, kaj se obeta in kaj je pred nami.

  • Dada

   Prvorazredna bedarija, Še kmet reče. Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal. Toliko o bogovih, kakršnih koli, kjerkoli. Če kmet ne bo celo leto “obdeloval polj, kosil, sušil, delal kurjave ” pozimi ne bo za jesti, ogrevanja. To razume vsak, v Afriki ali na Švedskem. O MARIJI
   Čudež “Fatima” na Portugalskem. Znanstveniki so dognali , da je šlo za “svetlobni pojav”, ki se je tam tudi ponovil, ljudje so tudi množično opazovali, je pa redek.

 • Franc Šink

  Tukaj pa bodimo kar vsi. Ne vemo kaj se vse dogaja med nebom in zemljo.Po poklicu sem fizik in ne vem prav za prav ničesar.

  • tretjerazredni

   Obratno je res, če si znanstvenik, potem zanesljivo veš, da je vsaj nekaj res.

  • Antonius

   Franc, luštkani ste!
   Bog je edini, ki ga tudi in predvsem fiziki ne boste uspeli dokazati z nobeno izračunljivo enačbo.
   Lep dan je tudi nama podarjen, uživajva v njem.

 • Štalmajster

  Torej, kot je videti jo najbolj intenzivno skrbi za Italijo. Međugorja pa menda v Vatikanu najbolj ne priznavajo ??

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA

  “ŽAL NAŠEMU” F. TUNKU
  SE – PO GOVORICAH – NIKOLI NITI KAKA NAVADNA ŽENSKA
  NI
  PRIKAZALA, PRIDRUŽILA – SPLOH PA NE “MARIJA”
  SAM
  PRAVI, NEKAJ GOVORI O NEKI
  JULIKI,
  KATERE IDENTITETA – NI ZNANA. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • tretjerazredni

  Vsaka krščanska ženska bi si morala vzeti Marijo za vzor, očitno je bilo prav posebno dekle, če je pa prav ona rodila Boga. Nekaj je zagotovo delala prav.

 • Observer

  To ni bila Marija. Vsaj, če sklepamo po Svetem Pismu, saj veste, NEZMOTLJIVI IN POPOLNI Božji besedi vsemogočnega Boga. Bog ravno zaradi svoje vsemogočnosti ni pozabljiv. Torej, če bi Marija res bila vnebovzeta kot Jezus, bi nam Bog to povedal in bi apostoli navdahnjeni s svetim Duhom to zapisali. Nikjer v Svetem pismu ne piše, da je bila Marija vnebovzeta, ampak je umrla kot vsak smrtnik, čeprav je bila blagoslovljena med ženami (kar pa ji ne daje statusa Boga, kot je to Jezus, Bog utelešen), in njena duša čaka na vstajenje od mrtvih.

  Torej, če nam je podlaga Sveto pismo in ne larifari doktrine Katoliške cerkve (vemo kako so lagali v temnem srednjem veku in ponarejali razno razne relikvije in lagali ljudem in jih zavajali, itd.), kdo se je potem prikazoval in zavajal ljudi? V nekaterih primerih so to izmišljotine ljudi in katoliške duhovščine, v drugih pa demonska prikazovanja. Sveto pismo oz. NEZMOTLJIVI IN NEPOZABLJIVI VSEMOGOČNI BOG namreč svari pred lažnimi znamenji in čudeži in pred čaščenjem poganske boginje kraljice nebes, napako oz. greh, ki so ga storili že Judi v Stari zavezi, ko so krenili na stran pota. Katoliška cerkev samo ponavlja zgodovino. Če bi danes prišel Jezus v svojem prvem prihodu in okaral Katoliško duhovščino vključno s papežem zaradi tega, kot je Farizeje in Saduceje tistega časa, bi ga Vatikan s pomočjo posvetne oblasti kot seveda Farizeji in Saduceji takrat, nedvomno zažgal na grmadi oz. ponovno pribil na križ.

  2 Tesaloničanom 2
  9 Nepostavnežev prihod bo v skladu s Satanovim delovanjem z vso močjo, z znamenji in lažnimi čudeži.
  10 Z vsakovrstnim krivičnim zapeljevanjem se bo predstavljal tistim, ki gredo v pogubo, ker niso prejeli ljubezni do resnice, da bi bili rešeni.
  11 Zato jim Bog pošilja delovanje blodnjave, da verjamejo láži:
  12 tako bodo obsojeni vsi, ki niso verjeli resnici, temveč so pritrjevali krivičnosti.

  • tretjerazredni

   Bojmo se lažnih prerokov, ob slabi materi lahko odraste samo Hudičev otrok.

   • Observer

    Bati se jih ne rabimo, se jih moramo pa paziti. Največji lažni prerok sedi v Vatikanu.

    • tretjerazredni

     Ampak kaj to pomeni za odnos Jezusa do svoje matere, Bog je ob enem njen ljubimec in sin, ki noče, da ni častili njegovo ljubico in mamo, če prav razumem? Verjetno ne ampak je tako postavo naložil zgolj uaradi morebitnih nesporazumov, vsi vemo kako se mlade deklice poživijo in razgovorijo potem, ko jim fant vzame nedolžnost ter s tem biološkim obredom postanejo prave ženske.

     • Observer

      Bog ni njen ljubimec. Boga si razlagaš s tuzemskim omejenim razumevanjem. Jezus Kristus, Božji Sin, je bil spočet po svetem Duhu in ne po mesenem občevanju kot to počnemo ljudje. To stvarstvo je tako kompleksno, da se nikakor ne moremo zavedati veličastnosti Boga. Zgoraj si pisal o sanjah, itd. Znanost vedno bolj odkriva komplekstnost DNA, kodo znotraj DNA, ki so jo odkrili leta 2013, itd. Ne zavedamo se veličastnosti Stvarnika in njegovega stvarstva. V bistvu smo proti Bogu, oz. v primerjavi z njim, popolni idioti.

     • tretjerazredni

      Čakaj malo. Jezus je bil brezmadežno spočet. To vemo zato, ker je bila Marija devica. Med porodom, ji je Jezus raztgal himen. Torej?

     • Hugo

      Zakaj pa se potlej pri Mariji poudarja, da je bila devica???

 • Fogl Veliki

  Čujte, tudi moji Juliki se Marija prikazuje, ko jo natepavam po haloško…brez milosti. Takrat tudi moli:

  “Zdrava, Marija, milosti polna, Tunek je z menoj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je Tunekov tič na njegovem telesu. Sveta Marija, Mati božja, prosi za mojega Tuneka zdaj in ob moji smrtni uri, da še bo naprej tako dobro fukal. Amen.”

  • Olga101

   Poden!

   • Fogl Veliki

    A še tebe tresnem, tak po haloško? Tudi ti boš molila !!!

    • Olga101

     Poden! Razumnemu dovolj!

     • Fogl Veliki

      Boš doživela čudovit orgazem :)

  • Slovenec

   Da vas ni sram takole se norčevati iz Božje matere Marije.

   • Fogl Veliki

    To ni norčevanje…to je sveta resnica !!!

 • Slovenec 33

  Iz vsega povedanega in napisanega se jasno vidi, da Marija ni bila feministka, torej še ni vse izgubljeno.
  Sicer topoumni produkti usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma blejajo in blejajo, ampak dejstev, kjub zamegljevanju ne morejo spremeiti

 • tretjerazredni

  Prerokbe so zanimiv pojav, vedno je najprej eden, ki mu postane jasno kaj se dogaja in lahko opozori ostale. Kadar ni prerokov, pa se vseeno zgodijo slabe stvari, pač ne moremo govoriti o prerokbi, lahko ugibamo edino o nesreči. Ampak na srečo vodi ljudi nagon po preživetju in si marsikdo pravočasno pride kaj gor, že sam od sebe tako rekoč.

  Še bolj zanimive so prerokbe, ki se ne uresničijo. Takih so vsak dan polni mediji. Zato se moramo vprašati, zakaj se v vesolju ne zgodi vse kar bi se lahko zgodilo, očitno so ena naključja bolj verjetna kot druga.
  Ampak to je potem še hukši problem, človeku se zdi, da de lahko svobodno ofloča med vsemi verjetnimi možnostmi, ker pač ne poznamo vseh obstoječih in prihodnjih dejavnikov, v resnici so mogoče le točno določene alternative, nemalolrat tudi samo ena. Živimo torej v vesolju, v katerem obstaja zgolj ena možna resničnost, zato so prerokbe popolnoma mogoče. Ker pa se človeška domišljija poraja tudi spontano, je nemogoče predvideti sanje. Torej obstajata dve sili, iz katerih je stkan čas, normalna fizika, ki se neprestano nevtralizira v iluzijo materialnega vesolja in halucinacije zavestnih bitij, katerih resničnost je ravnovesje vseh sanj, ta pojav pa je samo drug izraz za čudež.

 • Observer

  Pod temi komentarji komentirajo večinoma katoliki ali tradicionalni katoliki, ki so to samo še po imenu. Nekateri hodijo redno k maši, nekateri se enkrat na leto prikažejo v katoliški stavbi namenjeni čaščenju njenih malikov…

  Vedno se sprašujete zakaj se je v Sloveniji razpasel komunizem, zakaj nas je Bog dal v oblast tiranom oz. diktatorjem in je trpel Slovenski narod? Sveto pismo vam daje odgovor, vendar ga nočete slišati, kakor so tudi Judi zavračali Božjega preroka Jeremijo in ga celo preganjali do smrti, vendar ga je Bog rešil, da ga niso ubili. RKC ponavlja to zgodovino že zadnjih 2000 let (inkvizicija,…), zato se ji bo, in njenin vernikom, godilo vedno huje kakor je prerokovano (Razodetje 17&18). Marija spi, njena duša čaka na vstajenje, ni bila vnebovzeta kot Bog utelešen, Jezus Kristus. Marija ni kraljica nebes. Kdo je v resnici kraljica nebes oz. kje je njen izvor? Ponavljate zgodovino in kličite nase Božjo jezo in zato nas Bog daje v oblast diktatorjem, nacističnim, fašističnim, komunističnim, in da bo mera polna je tu še Islam.

  Jeremija 7

  16 Ti pa ne moli za to ljudstvo, ne povzdiguj zanj mile prošnje in molitve ter ne posreduj pri meni, ker te ne bom poslušal.
  17 Mar ne vidiš, kaj počenjajo v Judovih mestih in po jeruzalemskih ulicah?
  18 Otroci nabirajo drva, očetje prižigajo ogenj
  in ženske gnetejo testo, da naredijo kolače za KRALJICO NEBA; drugim
  bogovom darujejo pitne daritve, da me jezijo.
  19 Mar jezijo mene, govori GOSPOD, ali ne sami sebe, za sramoto njihovih obrazov?
  20 Zato tako govori Gospod BOG:
  Glej, moja jeza in togota se razlijeta nad ta kraj, nad ljudi in nad
  živino, nad drevje poljá in sad zemlje; gorela bo in ne ugasne.

  • Hugo

   Ne piši neumnosti. Opletaš s tvojimi protestanti in prideš meni naprej kot kakšen jehovec. Nisem vesko vzgojen in mi je vso to agitiranje tuje. Pa kdo je napisal vse te svete knjige? Človek menda. Stokrat ljubši so mi vse sorte pogani.

   • Observer

    Seveda so ti.

    Luka 21
    7 Vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena,

    Resnice namreč ne maraš. Nisem nikakršen Jehovec. Neumneži ob prvem branju Svetega pisma nekoga, druge obtožbe tako ne poznate. V resnici sploh ne poznaš kakšna je razlika med Katolikom, Protestantom, Jehovcem, itd.

    V resnici si to kar očitaš meni, ti. Ti si Jehovec. Jehovci ne verujejo, da je Jezus Kristus Božji Sin, Bog utelešen. Imaš veliko skupnega z njimi.

    • Hugo

     Ma daj no. Koga pa posiljujem na spletu? Tudi sovražim nikogar, razen klopov in komarjev. Tako s prve roke. Ma kaj jehovci verujejo, se mi niti ne sanja. Vem pa da opletajo z nekim Stražnim stolpom in enkrat sem se z enim celo pogovarjal. Pa nič razumel. Kar nekaj.

     • Observer

      Jehovci so bili v 4. stoletju poznani kot Arijanci (Ime po Ariusu iz Aleksandrije v tistem času). Arianizem. To nima nič skupnega z nacistično doktrino arijske rase mimogrede. Zavračajo doktrino Svetega pisma glede Jezusa Kristusa in pravijo, da ga je Bog ustvaril. Torej, da ni večen in eno z Bogom in da se ni utelesil ob svojem prvem prihodu kot pravi Sveto pismo in tako zavračajo, da je Jezus Kristus Božji Sin in troedini Bog utelešen v svojem Sinu. Jehovci so bili ustanovljeni leta 1879, vendar njihove lažne in zmotne doktrine niso nič drugega kot nanovo oživljena herezija Arianizma.

      Jaz nobenega ne posiljujem. Novica je verske narave zato tudi komentiram kolikor mi je to dopuščeno in kolikor ljudje še tolerirajo resnico. Svoboda govora. Mimogrede, svobodo govora so nam zagotovili protestanti in njihova Reformacija, ravno s tem namenom, ker so v Evropi bili preganjani, rezani so jim bili nosovi in ušesa, bili so pomorjeni. Samo zato, ker so si “drznili” upirati katoliški ali pa anglikanski cerkvi in oznanjati Kristusov evangelij in to striktno po Svetem pismu in ničesar drugem. Zato so v ZDA zapisali pravico do svobode govora v ustavo kot 1. amandma. PROTESTANTI so ustanovili ZDA, razumeš? Brez njih ne bi bilo svobode govora v Evropi in ZDA danes, oz. z zatonom protestantskega krščanstva je je vedno manj in vedno bolj se spreminjamo nazaj v diktaturo, tokrat vključno z ZDA. Te pravice je potem bolj ali manj kopiral ves svet. Reformacija je rodila moderno zahodno civilizacijo. Ko kritiziraš protestante se ne zavedaš koliko smo jim dolžni. Ateisti še nikoli v zgodovini sveta niste ustvarili svobodne civilizacije kot krščanski PROTESTANTI. Vse kar ateizem zmore se vedno konča v diktaturi, represiji, korupciji in popolnem polomu. Zgodovina nas to uči.

     • Hugo

      Ma ti ne ločiš niti med ateist in agnostik. Pa če se gremo zgodovino. Kdo si je izmislil pisavo, v kateri so bile pozneje napisane svete knjige, o katerih palamudiš??? F e n i č a n i.

     • Observer

      Ti boš govoril. Imaš agnostične in gnostične ateiste. Kolikor sem razbral iz tvojih komentarjev, v Boga ne veruješ, Sveto pismo zavračaš, vendar ne trdiš, da veš ali Bog obstaja ali ne, glede na to, da si rekel, da si agnostik. Torej si agnostični ateist. Razlike so, skupno pa vam je še vedno, da zavračate Sveto pismo in s tem Boga kljub temu, da vam ni jasno ali obstaja ali ne.

      Kaj imajo Feničani veze z Reformacijo in ustanovitvijo ZDA?
      Kaj potem, če so Feničani izumili pisavo, to nima nobene veze s temo.

     • tohuvabohu

      Ti pa lapaš take neumnosti, da dvomim, da si protestant. Vsaj za evangeličane vem, da so resni ljudje, ne nakladači tvoje sorte.

     • Hugo

      Pa še kakšno zvezo ima. Napredek zahodne civilizacije se je začel z reklom ora et labora, ki so ga začeli širiti Benediktinci. Rimljani so bili pač drugačni od recimo Etruščanov, ki jim je bil plod človeškega dela – nevreden čaščenja. Znano je namreč, da so recimo Umbrijci prenesli krvavo etruščansko nasilje nad njimi, niso pa prenesli nasilja nad etruščanskim požiganjem njihovih vinogradov in žitnih polj. Slednje je bilo motiv Rimljanom, da so dejansko zasovražili Etruščane, čeprav so bili Etruščani nekoč med ustanovitelji Rima. In ko je Avguštin kritiziral Hieronima, češ, kaj si dovoli, da popravlja prevod svete knjige, mu je pozneje dal prav.

   • revizor

    Protestanti so spletkarji. Držijo se tega, kar je počel njihov zavojevalec Luther, ki se je uprl papežu, ki je Jezusov namestnik na zemlji in ustanovil je vero po “svojem okusu”.
    Protestanti stalno tolčejo po katolikih zato, da so pri naši oblasti priljubljeni.
    Skratka – manipulanti so ( pa ne vsi, so tudi izjeme in veliko jih tudi izstopi, ko spoznajo pravo Resnico).
    Protestantskih destinacij je po svetu kolikor hočeš in vsaka se med seboj v nečem razlikuje.

    • Hugo

     Ma ja. Samo nam, agnostikom, so nekako na zunaj bližje, ker tam pri njih menda ni celibata, pa ne oblačijo se kot maškare, pa ne dajo dosti na blišč, pa ženske so duhovnice. Ma, saj pri pravoslavcih imajo tudi popi otroke in žene. Le pri blišču radi tekmujejo s katoliki. Ampak, saj pravim. To je moje mnenje, mnenje opazovalca od zunaj.

     • Observer

      Mogoče samo kratek komentar, da boš bolje razumel kaj opazuješ od zunaj: To da so v modernem protestantsvu ženske duhovnice oz. bolje rečeno pastorke, je kršitev Božje besede oz. Svetega pisma in odpad od resnice oz. od ureditve, ki jo je dal Bog za Kristusovo cerkev. Današnji protestanti že dolgo niso več to kar je Martin Luther, in ostali reformatorji, učil. Prav tako se v vsemu upirajo Bogu in zavračajo njegovo doktrino. Vera jim je postala navaden biznis, nič drugega. Prave vere nimajo, drugače bi upoštevali to kar piše v Svetem pismu.

     • Hugo

      Pa, meni se ne sanja, kaj bi naj bila Božja beseda. Sem gledal oni film, še kot otrok – Deset božjih zapovedi s Hestonom v glavni vlogi. Pa se je tam morje odprlo, pa je tam strela iz nevihtnega neba pisala na neko kamnito ploščo od desne proti levi te zapovedi. Pozneje sem pogruntal, zakaj ni bilo zraven zapovedi številk. Ni jih bilo, ker so včasih vsak stavek pisali v novo vrsto. Pa se mi je že takrat to zdelo smešno.

    • Observer

     Lažeš ali pa govoriš iz svoje poneumljene ignorance in sovraštva do nas. Zakaj govoriš takšne laži o nas? Poglej moje komentarje, pa boš videl kaj smo protestanti. Protestanti verujemo kar piše v Svetem pismu, za razliko od katolikov. Če v Svetem pismu piše, da je kraljica nebes bila Babilonska poganska boginja in da se je ne sme častiti, potem tega ne bomo počeli, ker nam Bog pravi, če bomo to počeli, bo prišlo hudo zlo nad nas v Božji sodbi. Katoliška cerkev je vzela krščansko ime Marije, matere Jezusa, in ga dala tej poganski boginji in tako je oživila pogansko čaščenje kraljice nebes, kar je Bog prepovedal. Oz. je Marijo razglasila za kraljico nebes. A to pa ni spletka, prevara, …? Zato ji Gospod Jezus Kristus pravi v knjigi Razodetja: Skrivnost, Babilon Veliki, mati vseh vlačug in gnusob na zemlji. Si vedel, da GOSPOD JEZUS KRISTUS to pravi o katoliški cerkvi? In če ti jaz sedaj to povem, resnico, ki je razkrita v Svetem pismu, zakaj sem spletkar?

     Martin Luter ni ustanovil vere po svojem okusu. Martin Luter je bil katoliški avguštinski duhovnik (kot vsi reformatorji), ki je bral Sveto pismo in kateremu je Bog odprl oči, in je ljudem povedal kaj piše v Svetem pismu in začel učiti Sveto pismo in ne več katoliških lažnih doktrin. Vse od odpustkov, do lažnih relikvij, itd. Martin Luter je pokazal svetu kaj je pravo krščanstvo.

     • revizor

      Vidiš kako zavajaš !!!
      “Če v Svetem pismu piše, da je kraljica nebes bila Babilonska poganska boginja in da se je ne sme častiti, potem tega ne bomo počeli, ker nam Bog pravi, če bomo to počeli, bo prišlo hudo zlo nad nas v Božji sodbi. Katoliška cerkev je vzela krščansko ime Marije, matere Jezusa, in ga dala tej poganski boginji in tako je oživila pogansko čaščenje kraljice nebes, kar je Bog prepovedal.”
      Nisi še tega prebral v Svetem pismu ???
      Lk1,26-38
      V šestem mesecu pa je bil angel Gabrijel od Boga poslan v galilejsko mesto, ki se imenuje Nazaret, 27 k devici, zaročeni možu, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija. 28 In stopil je k njej in ji rekel: »Zdrava, milosti polna, Gospod je s teboj!« 29 Pri teh besedah se je prestrašila in je razmišljala, kaj naj ta pozdrav pomeni. 30 Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, zakaj milost si našla pri Bogu. 31 Glej, spočela boš in rodila sina, ki mu daj ime Jezus. 32 Ta bo velik in Sin Najvišjega; Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida 33 in bo vladal v Jakobovi hiši vekomaj in njegovemu kraljestvu ne bo konca.« 34 Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko moža ne spoznam?« 35 Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila; in zato bo tudi Sveto, ki bo rojeno, Sin božji. 36 In glej, tvoja sorodnica Elizabeta je tudi spočela sina v svoji starosti; in to je šesti mesec njej, ki se imenuje nerodovitna; 37 zakaj pri Bogu ni nič nemogoče.« 38 Marija je rekla: »Glej, dekla sem Gospodova, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.

     • Observer

      Kje tukaj piše, da je Marija kraljica nebes? Očitno ne razumeš kaj bereš oz. si ti tisti, ki zavajaš!

     • revizor

      Tudi Brezmadežnega spočetja ne priznavate pa se iz gornjega dobro prepozna, če malo pomisliš z razumom, ki ti ga je Bog dal.
      Škoda, da se z mano prepiraš, raje moli k Svetemu duhu za RAZSVETLENJE.
      In Bog naj ti pomaga!
      Amen

     • Observer

      Priznavamo, da je Marija spočela po svetem Duhu, saj o tem piše v Svetem pismu, ni bila pa brezmadežna oz. brez greha, saj tudi to jasno piše v Svetem pismu. Beri dalje. Očitno ne razumeš Mojzesove postave za očiščevanje, katere se je takrat Marija kot Judinja Stare zaveze držala:

      Luka 2
      22 Ko so se dopolnili dnevi njenega očiščevanja po Mojzesovi postavi, so ga prinesli v Jeruzalem, da bi ga postavili pred Gospoda,
      23 kakor je zapisano v Gospodovi postavi: Vsak moški prvorojenec naj se imenuje svet Gospodu,
      24 in da bi žrtvovali, kakor je rečeno v Gospodovi postavi: dve grlici ali dva golobčka.

      Če bi Marija bila brezmadežna kot je bil Jezus, potem se ji ne bi bilo potrebno očiščevati po Mojzesovi postavi za grešnike.

      In če bi Marija bila brezmadežna, potem ne bi potrebovala ODREŠENIKA kot je rekla v svoji molitvi in slavljenju Boga:

      Luka 1
      46 In Marija je rekla: »Moja duša poveličuje Gospoda
      47 in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku,

      BREZMADEŽEN JE SAMO BOG, TOREJ OČE IN SIN IN SVETI DUH, NIKAKOR PA NE MARIJA. ČE BI MARIJA BILA BREZMADEŽNA, POTEM BI BILA ENAKA BOGU IN BI NAMESTO SVETE TROJICE IMELI SVETO ŠTIRICO.

      Sem ti dokazal sedaj kdo je v zmoti in ne veruje Svetega pisma, ampak lažne doktrine? Tukaj ni nikaršne manipulacije ali spletkarstva, samo resnično sledenje temu kar piše v Svetem pismu. Katoliška doktrina o brezmadežnosti Marije je izmišljena zato, da bi jo spravili v rang boga in jo poimenovali v kraljico nebes, kar ima izvor v starem Babilonu in avtorju vseh poganskih religij, Satanu.

      Mimogrede, izmuznil si se mojemu iskrenemu vprašanju. Kje v Luku 1 piše, da je Marija kraljica nebes? Nikjer. Jaz se nič s tabo ne prepiram, jaz se samo pogovarjam kaj piše v Svetem pismu. Naj tebe RAZSVETLI sveti Duh saj je očitno, da ne veš kaj piše v Luku 1 in 2.

      Amen.

     • revizor

      Zlorabljaš božjo besedo, ko pišeš.
      “Očitno ne razumeš Mojzesove postave za očiščevanje, katere se je takrat Marija kot Judinja Stare zaveze držala:”
      Marija je napravila tako, ker se je to dogajalo v Stari zavezi, ker takrat še nismo bili odrešeni, ampak nas je odrešil šele Jezus, ko je šel za vse nas na križ in dotrpel za vse naše grehe.
      Zdaj pa končujem, ker vem, da si do zdaj že doumel, da vas je Luther fino “nategnil”, je pa težko iti nazaj h katolikom, če si jih nekoč zapustil.
      Naj ti Bog pomaga, da se boš znal pravilno odločit !

     • Observer

      Vse kar dokazuješ v svojih odgovorih je, da zavračaš jasno besedo Boga v Svetem pismu. Jaz nič ne zlorabljam. Jasno je kot beli dan. Če bi Marija bila brezmadežna, POTEM SE JI NE BI BILO POTREBNO OČIŠČEVATI PO MOJZESOVI POSTAVI IN NE BI SLAVILA BOGA KOT SVOJEGA ODREŠENIKA, KER GA NE BI POTREBOVALA. (pišem z velikimi začetnicami zato da poudarim zapisano, ker ne znam podkrepljeno zapisati).

      To je povsem logično in skladno z zapisanim. Mojzesova postava namreč velja za grešnike in velja še tudi danes za nas (10. zapovedi, itd.), kljub temu, da smo tisti, ki verujemo, pod Kristusovo milostjo. Če namreč kršimo moralne zapovedi nas Bog vzgojno udari na različne načine (bolezen, toča, itd.). Še enkrat: Če bi Marija bila brezmadežna, se je ne bi bilo potrebno očiščevati po porodu po Mojzesovi zapovedi, kaj tukaj ni jasno? Če si čist, se ti ni potrebno čistiti, je to tako težko za razumet???????

      In potem tvoj aroganten sprenevedav zapis, da sem jaz doumel da nas je Luther prevaral. Joj prejoj. Luter nas ni prevaral ampak nam je pokazal resnico. Ti varaš samega sebe in zavračaš jasno Božjo besedo glede Marije. Meni je Bog že pomagal in sem se že odločil, saj njegovo jasno razumljivo besedo za razliko od tebe verujem, ti pa se sprenevedaš.

     • marta

      Po Mojzesovi postavi je morala iti vsaka žena po porodu in Marija, ki je bila v vsem popolna, je samo izpolnila božjo postavo.
      Kaj je tukaj nejasnega ?
      Lk1, 31-35 Glej, spočela boš in rodila sina, ki mu daj ime Jezus. 32 Ta bo velik in Sin Najvišjega; Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida 33 in bo vladal v Jakobovi hiši vekomaj in njegovemu kraljestvu ne bo konca.« 34 Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko moža ne spoznam?« 35 Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila; in zato bo tudi Sveto, ki bo rojeno, Sin božji.

      Sicer pa se oddaljujete od teme !

     • freedomfighter

      Noben razumen clovek ne priznava brezmadeznega spocetja ker ve da je fizicno nemogoc…brez spermijev in jajceca ni ploda…od tebe bom dobil verski odgovor…bog je vsemogocen in bom zakljucil debato ker debata je pogovor kjer si izmenjujes dejstva in dokaze…tvoja dejstva in dokazi izhajajo iz enega fantazijskega dela in je povsem isto kot ce bi se jaz ucil zgodovino sveta iz harrya potterja le da je eno delo novejse od.drugega…ves jaz lahko recem carovnice obstajajo ker sem to prebral v knjigi ker ce prav razumem v bibliji dobis odgovor na vsa vprasanja

     • Hugo

      Pa saj tudi blodnje Nostradamusa in Babe Vange znajo danes modeli prirediti tako, da se potem neuka raja nekaj časa boji lastne sence.

     • freedomfighter

      Saj ljudje ki vrjamejo v bozje cudeze, nostradamusa in babo vango so eni in isti…zraven vrjamejo se v ploscato zemljo in vse mozne teorije zarote…ljudje ki smo odporni na masovno histerijo imenovano religija smo tudi dosti bolj odporni na teorije zarote

     • tretjerazredni

      Jalovost so seveda ugotovili z opazovanjem zvezd in iz kavinega zoca.

     • revizor

      “Zato ji Gospod Jezus Kristus pravi v knjigi Razodetja:
      Skrivnost, Babilon Veliki, mati vseh vlačug in gnusob na zemlji.
      Si vedel, da GOSPOD JEZUS KRISTUS to pravi o katoliški cerkvi?
      In če ti jaz sedaj to povem, resnico, ki je razkrita v Svetem pismu, zakaj sem spletkar?”
      Spletkar si tudi zato, ker trdiš za katoliško cerkev, da je mati vseh vlačug in gnusob na zemlji
      Si kdaj pomislil, da velja tole za vas, ki ste po Luthru postali odpadniki !!!
      Ponižnosti ne poznate – škoda.
      Bog naj se vas usmili !

     • tretjerazredni

      No ja, v prenesenem smislu, je katoliška cerkev izvor iste vere,,ki je rodila Boga v človeški podobi, torej so neke sorte Marija, ki jso bremadežno spočeli cele generacije zglednih katolikov, ki jih vodi isti sveti,duh kot je Jezusa, dokler je bil še samo človek.

     • tohuvabohu

      Malo nakladaš. Protestantov ni. Noben “protestant” zase ne reče, da je protestant, ampak da je evangeličan, kalvinec, metodist, prezbiterijanec itd. Raznih reformatorjev je pa kot dreka, več jih je, bolj so neznatni.

    • if

     Luther je bil antisemit.

     • Observer

      Luther ni bil antisemit. Luther je v svojih delih pisal o tem, da bodo Judje ponovno sprejeti od Boga in rešeni, izbrani med njimi, kakor piše v pismu Rimljanov. Antisemit je RKC, ki je Jude preganjala in morila (kakor tudi kristjane, ki so verovali Sveto pismo in ne katoliške doktrine) skozi zadnjih 2000 let (Jasenovac med drugim,…). Po Luthrovi smrti pa so Jezuiti, ki so od Dominikancev prevzeli vajeti inkvizicije, v anti-reformaciji spisali knjigo “O Judih in njihovih lažeh” in jo pripisali Lutru, da bi protestante odvrnili od branjenja Judov. Kajti vse protestantske republike od Cromwellove Anglije, do Nizozemske kalivinista Williama Oranžnega I. do Luteranske Nemčije, itd. so dale Judom zatočišče in jih niso preganjale, saj protestanti sledimo Kristusovim naukom. To nam razkrije zgodovina. Katoliki so preganjali Jude, protestanti so jim dali zatočišča v svojih protestantskih državah (dokler se niso pokvarili in je na oblast prišel v Nemčiji katoliški avstrijec Adolf Šikelgruber oz. Hitler, ki se je mimogrede zelo nadvduševal nad Skandinavskim poganstvom in sovražil krščanstvo). Hitler je potem to lažno delo s pridom uporabil in katolike in odpadle protestante v takratni Nemčiji nahujskal proti Judom. Vendar ne vseh. Okoli 30.000 Nemcev, protestantov, je dal zapreti in pobiti po koncentracijskih taboriščih, ker se mu niso uklonili.

     • if
    • freedomfighter

     Kaj ti vrjames da je papez bozji nadomestnik na zemlji….bog ti pomagaj ce to vrjames

     • revizor

      Tole si preberi v Svetem pismu:
      Matej 16,13-19
      Ko je Jezus prišel v pokrajino Cezaréje Filípove, je spraševal svoje učence: »Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?« 14 Odgovorili so: »Eni, da je Janez Krstnik; drugi, da Elíja; spet drugi, da Jeremija ali kateri izmed prerokov.« 15 »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« jih je vprašal. 16 Simon Peter je odgovoril: »Ti si Kristus, Sin živega Boga.« 17 Jezus mu je rekel: »Blagor ti, Simon, Jonov sin, kajti meso in kri ti nista tega odkrila, ampak moj Oče, ki je v nebesih. 18 Jaz pa ti povem: ‘Ti si Peter (Skala) in na to skalo bom sezidal svojo Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala. 19 Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva; in karkoli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih; in karkoli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih.’«
      Torej je Jezus pooblastil Petra…….. ko je apostol Peter umrl, so postali nasledniki apostola Petra papeži – razumljivo, kajne ?

     • freedomfighter

      V harryu potterju pa pise da carovnice obstajajo in da niso hudicove zaveznice….a ti ves da je biblija domislijsko delo pisano vec stoletij

     • revizor

      Ne ne vem in tudi ne verjamem.
      Harry potter je najmanj pogansko, da ne rečem satanistično delo.

     • freedomfighter

      Harry potter je domislijsko delo tako kot biblija…si pa.lepo izpostavil tezavo vernikov…vi ne gledate dokazev in dejstev vi se sami odlocate v kaj vrjamete…ce vam z znanstvenim postopkom nekdo dokaze da se motite recete da je to zlagana satanisticna znanost

     • marta

      Vera ni znanost.
      Vera je milost, ki ti je dana od Boga – na tebi pa je, ali jo boš sprejel, ali pa ne. Bog se ne vsiljuje nikomur, ampak le ponižno trka na naša srca, ker nas LJUBI.

     • Hugo

      Torej je ta milost tako zavozlana, da je nekateri nikakor ne znamo razvozlati?

     • marta

      Nič ni zavozlana.
      Izpolnjuj božje zapovedi in spoznal boš božjo ljubezen.

     • Hugo

      To pa ni nič takega. Zakaj pa potem vsi ti kupi svetih knjig, če je dovolj za božjo ljubezen, spoštovati le deset božjih zapovedi?

    • tretjerazredni

     Protestanstvo sta gnala.renesansa in potem še razsvetljenstvo, je oblika katolištva, ki spoštuje iste dosežke in doktrine katoliških apostolov, le da se slušajo izogniti praznoverju in politizaciji cerkvenega življenja oziroma inkvizitorskim bedakom.
     Komu so sploh služili razni prirejeni katoliški običaji in obredi, ki so nastajali in se spreminjali s kraljevinami, kar je bilo dobro za papeža in cesarja Evrope v Rimu, ni bilo nujno dobro tudi za periferijo in podeželje.
     Drug razlog je, da si Rim ni niloli v celoti podredil severa Evrope, sploh oa ne pravoslavnega balkana, ki je ostal skoraj nespremenjen od konca vzhodnega.Rima, pa vse do danes, saj nikoli niso doživeli tako katastrofalnega kolapsa celotne civilizacije, ko so zahodno cesarstvo razrili najprej barbari, potem pa še ostale evropske dinastije.

  • tretjerazredni

   Jaz pa po svoje razumem Marijine sorodnike in prijatelje, naša je bila, ne moremo zatajiti svoje rodbine in prednikov.

  • revizor

   Uporabljaš Staro zavezo, da bi sramotil katolike.
   Niti tega ne veš, da Stara zaveza pomeni zavezo, ki jo je Bog sklenil z Judi, ki še vedno živijo in verujejo v Staro zavezo.
   Ne priznavajo Jezusa, ker so ga oni umorili, ker niso v Njem prepoznali božjega Sina , ki je prišel na svet, da je DOPOLNIL STARO ZAVEZO in nas je ODREŠIL.

   • tretjerazredni

    Jezusa niso umorili judi ampak rimljani, tudi na.smrt je bil obsojen kot tretjerazredni rimski državljan.
    Judi so ga zašpecali rimljanski sovi, ker je razgrajal nad štanti njihovih menjalcev denarja, ki so jih postavili v cerkvi in jim delal škodo, to je pa res. Lahko bi vedel, da.se bodo barabe potem spravile ne le na njega, tudi na ostale male ljudi, rimljani niso prizanesli judovski skupnosti in domačinom, ker so morali narediti red.

    Novo zavezo je zahteval cesar Konstantin, ki se mu je stara hebrejska filozofija zdela bolj zanimiva od zavoženega.starogrškega Očimpa, kjer je bilo med bogovi vedno kaj narobe in špetir, ljudje so jih dobili pa po glavi, zaradi njihovih pričkarij, laži in zarot.
    Edina novost je bil rimski kult krvi in mesa, ki so ga prakticirali v razkošnih arenah smrti, Konstantinu je bilo všeč kako je razmišljal židovski Jehova in ga je zanimalo, če bi se tiste teozofske skripte združiti v neko novo, bolj napredno in učinkovito teofizijo.
    Drugi razlogi za Novo zavezo so bili bolj kulturne narave, rimljani niso bili samo avtoritarni kolonislisti ampak tudi veliki raziskovalci, prvi so sistematično raziskali Evropo, Afriko in evrazijo, vse do Kitajske, pri čemer so njihove ekspedicije trčile ob številna.naravna čudesa primitivne čudake in nerazložljive pojave. Opremljeni z grško filozofijo in matematiko, so si kmalu prišlii gor, da tako pestrost ne bo mogoče razložiti s preprostimi izmišljotinami, ukanami in orodji ampak mora njihov večni imperij odpreti prostor za bolj univerzalno etiko, ki bo temeljila na tistem, kar vsa ljudstva sveta in posamezniki potrebujejo enako.

    Jeklo ni tako močno, meso je močnejše.

  • freedomfighter

   Hahah kere ti pokas hahah

 • freedomfighter

  Hahaha a hoce kdo videti zemljevid kje vse so se prikazali vesoljci…pa je vecja sansa da so tista opazanja resnicna kot pa da se prikazuje marija…se eno vprasanje…zakaj ce recem da se mi je prikazal smrkec veljam za norca ce recem da se mi je prikazala marija pa je to verska izkusnja

 • Artur

  Halucinogene droge in kontrola uma kar v orngi zadenejo verske blazneže in manipulatorje kateri so idealno, priročno orodje gospodarjev izza kulise za poneumljanje naivne populacije.
  https://www.bh-index.com/prevara-teska-milione-obecavala-cuda-u-medugorju-za-9-000-eura/

 • Sonce
  • Sonce

   “Rahlo” so bili nasilni kristjani do naših prednikov, in do religije naših prednikov.

   • macon

    Plemenske religije niso imele kake zelo formalizirane strukture, striktnega obredja, zgradb, zapisov in arhivov, večji del je šlo po ustnemu izročilu.

    Zanimivo je, kako dolgo so staro vero zadržali Litovci.

 • macon

  Marija in vsa ostala prikazovanja se vedno zgodijo kmetom. Nikoli se ni nič prikazalo po mestih.

  Vedno gre za neke preproste duše, dostikrat otroke. Po mojem si verjamejo tudi zato, ker je velik del vidcev raznih shizofrenikov, vendar ne bi dal v ta predal vseh videnj. Obstaja svet onstran našega sveta.

  • marta

   Kaj pa čudežna ozdravljenja, ki jih medicina znanstveno ne more dokazat pa kljub temu se dogajajo. Pa ne le ozdravljenja, tudi na drugih področjih se dogajajo stvari, ki jih človek z vso današnjo “inteligenco” ne more dokazat.

   • Artur

    Temu se reče placebo efekt.

   • Sonce

    o čakrah, meditaciji, bioenergiji, vesolju, itd, so pisali v Indiji že tisoče let pred Kristusom

    • Dada

     Na začetku so ljudje verjeli, da je “bog, peska, vode, neba, dreves, gore……”…… potem so selekcionirali ter izbirali, kar komu ustreza. Zame obstaja samo vera vase in v dobro ljudi.
     Ko si človek najprej sam pomaga , “mu bog pomaga”. Zelo preprosto.

   • macon

    Ja, drži, dogajajo se tudi čudeži.

    • Dada

     Eden je sigurno , Janša predsednik vlade.

   • tretjerazredni

    Kdo pravi, da dejansko obstaja čudežna ozdravitev, mogoče isti zanič zdravniki, ki postavijo napačne diagnoze. Peterleta si poglej, sedem rakov je že prebolel, morda je to mogoče,edino zato, ker sploh ni nikoli zbolel za pravim rakom.

    • Hugo

     Reply – Observer

     Sploh veš kaj je “pravi rak”? Dejstvo je, da večina ljudi ve o raku
     toliko kot nam elita dovoli vedeti (večinoma indoktrinacija) in nič več.
     Biznis je biznis.

     • tretjerazredni

      Rak nastane, ko se celice naenkrat odločijo postati nesmrtne, začnejo se nekontrolirano deliti in speemenijo organ v živo, vendar popolnoma nefunkcionalno tkivo.
      Pazi se kroničnega vnetja, večkrat ko se organ trudi z oteklino odpraviti okuženo ali poškodovano tkivo, več napak nastane med procesom, dokler mehanizem enkrat ne pobegne kontroli in škart celice izgubijo stik s celoto organizma.

   • Dada

    Človeški možgani so zaenkrat nedoumljivi, zato še ne razumemo, zakaj si nekdo sam ozdravi raka, z autosugestijo, zakaj nekateri ozdravijo na podlagi sugestije “zdravilca itd.”. Preprosto, hipnoza deluje, pa se čudimo…..
    O veri se ne moremo pogovarjati z razumom. Ljudje verjamemo, kar vidimo, preizkusimo, ko to preverimo. Vera pa je “nekaj kot pravljica” in ljudje verjamejo ali so morali verjeti, vseeno v času 500 let cerkvene inkvizicije, ali pod končno grožnjo – na koncu vsi stojimo pred bogom, ki bo pravično sodil….. greš v pekel…. KONČNO, kateri bog bi dovolil, da mu navadni smrtniki ubijejo sina !!!! Torej, kar ni logično, ni verjetno. Vedno se zanašaj na logiko, brez strahu. Pomisli kakšno je življenje s strahom…..

    • macon

     Bog je namerno dopustil uboj sina, ker ljudem dopušča svobodno voljo, tudi v grehu in zločinu. Bog je nad dobrim in zlim in nad našimi malimi koristmi in strastmi.

     Pomisli, če je smiselno, da si prišla iz nič in greš v nič, če ni samo zavesa prej in pozneje. Marsikaj začutiš, če si pod strašnim stresom in recimo življensko ogrožen. Takrat pametnjaki kot ti nehajo biti pametni.

     Očitno ti je šlo lepo in linearno v življenju.

     • Dada

      A ti to resno ? Ne verjamem , da kaj obstaja, zato vedno rabim dokaz. Vsak poskus dokazovanja do sedaj je klavrno propadel. Po moje je vsak test negativen, da bi bog dopustil sina ubiti in da bo sin učil očeta, NAJ ME UBIJEJO…… Preprosto NE GRE. Ali je KDO v 2000 letih krščanstva opisal boga !! Naj kdo pove, kaj je delal, izjavljal !!!! NIČ, TEMA.

      Vse je izmišljeno. Človek je v začetku veroval v ” boga peska, boga zemlje, boga vode, boga gora, strele, groma”….., ker se je zavedal svoje majhnosti in nemoči.
      Potem pa si je za svoje potrebe izmislil boga. Na različnih koncih različne bogove. To je vsa resnica. Ni treba biti posebno pameten.
      Zdaj so znanstveniki z analizo prvih pisanj , evangelijev dokazali, da osnovni viri kot podlaga bibliji, sploh niso zanesljivi.
      Zdaj znanstveno dokazano, ČUDEŽ Fatima Portugalska, nasraven pojav, katerega so še nato v množici opazovali, foto dokumentirano.
      Zdaj znanstveno dokazano 2. knjiga Mojzesa o grožnji Egipčanom—- LAŽ, gre za posledice eksplozivnega vulkanskega izbruha otoka Santorini, posledično vremenske spremebe in s tem “čudeži v Egiptu”…..Rdeči Nil, itd. vse ovrženo.

    • marta

     Matej 26,52-56 ……. in mu odsekal uho. 52 Tedaj mu je Jezus rekel: »Spravi meč na njegovo mesto, kajti vsi, ki primejo za meč, bodo z mečem pokončani. 53 Ali misliš, da ne morem prositi svojega Očeta in bi mi takoj dal na voljo več kot dvanajst legij angelov, 54 toda kako naj se potem izpolnijo Pisma, da se mora tako zgoditi?« 55 Tisto uro je Jezus rekel množicam: »Kakor nad razbojnika ste prišli z meči in koli, da bi me prijeli. Dan na dan sem sedèl v templju in učil, pa me niste prijeli.« 56 Vse to pa se je zgodilo, da so se izpolnila Pisma prerokov. Tedaj so ga vsi učenci zapustili in zbežali.

     • Dada

      Prijavi se kot laični predavatelj in v cerkvi to delaj. Meni so vsi duhovniki caplji, s tabo vred. Če si tako primitivni ljudje, brez trohice človeške umnosti, pustijo spraviti možgane na najnižjo možno stopnjo pameti in verovati, da je “nekdo tam zgoraj”, ki bo namesto nekoga nekaj naredil….. potem ostani tam v jami in moli. Počakaj, da ti tisti prinese vodo in hrano v jamo. To bo test koliko časa zdržiš brez vode in hrane. Pa bomo videli koliko velja vera in tvoj bog. ….

  • tretjerazredni

   Zanimiva ideja, če res obstaja kaj onkraj vsega. Praznino verjetno napolnjuje šum, materialna.dimenzija je edina znana izjema, lahko pa bi seveda ugibali tudi o alternativnih dimenzijah, vendar odebno ne verjamem v take strukture. V glavnem zato, ker je,materialna resničnost tako nabita z energijo, da je ne ostane dovolj še za nebesa.

  • Nata

   Ooooo, ti preprosta duša , no ? Upam , da si to mislil v pravem pomenu besede,
   Nepokvarjen človek je veliko bolj dojemljiv za videnja.

  • Hribouc

   Kaj si bogi!

 • Fogl Veliki

  Čujte, tudi moji Juliki se Marija prikazuje, ko jo natepavam po haloško…brez milosti. Takrat tudi moli:

  “Zdrava, Marija, milosti polna, Tunek je z menoj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je Tunekov tič na njegovem telesu. Sveta Marija, Mati božja, prosi za mojega Tuneka zdaj in ob moji smrtni uri, da še bo naprej tako dobro natepaval. Amen.”

 • Hugo

  Observer

  Ko zaskrolate čisto spodaj imate dve rubriki NAJBOLJ BRANO in NAJBOLJ
  KOMENTIRANO. Ta novica spada pod NAJBOLJ KOMENTIRANO. Dodati bi morali
  tudi NAJBOLJ CENZURIRANO. Večino mojih komentarjev so pobrisali ker
  vsebujejo citate Svetega pisma. Zanimivo pa je, da Tunekovo norčevanje
  iz molitve v kateri govori o svojem spolovilu, niso pobrisali. To pove
  vse o tem portalu.

  • Hugo

   Na tem portalu pa ja ni cenzure. To je insinuacija.

 • skorpijon93

  marija blagoslovi višegrajske države !

 • Artur
 • Perkele

  Kakšen je smisel tega prikazovanja, zbiranje denarja za cerkev?

  Zanimivo tudi, da se Marija neenakomerno prikazuje po državah, očitno Bog favorizira določene narode.

  • Hugo

   Mah, saj ljudje se itak norčujejo na ta račun in si kdaj si ga bodi, koga privoščijo z “Marija se ti je prikazala”.

  • macon

   Ljudje imajo razne psihične sposobnosti, ki se jih niti ne zavedajo, vsekakor pa ni nihče treniran v njih. Potem pač neke presežke kanalizirajo v recimo vero in se dogajajo čudne reči.

   Enostavno znanost ne razume vsega, malo ve o delovanju možganov.

   • tretjerazredni

    Hej, to je pa zelo dober lomentar, res se dogajajo neke čudne stvari v možganih, vendar je zelo težko ločiti naključja od kontroliranih efektov.
    Recimo zakaj si lahko zapomnimo stvari, ki niso resnične.

 • Dada

  Zdaj znanstveno dognano.
  1. Čudež “Fatima” na Portugalskem znanstveniki dognali , da je šlo za “svetlobni pojav”, ki se je tam tudi ponovil, je pa redek. Torej, ko so otroke vprašali po dogodku, kaj so videli….. jim je bilo sugerirano.
  2. Tudi znanstveno ovrženo, v 2. knjigi Mojzesa….. ko je Mojzes zagrozil Egipčanom, da jim bo bog poslal nadloge…če ne izpustijo Jude na svobodo. Zgodila se je huda eksplozija vulkana na otoku Santorini in je dobesedno odtrgalo pol otoka. To je vplivalo na vreme in posledično:: rdeč Nil od zastrupljenih mrtvh rib…… itd., itd, med sabo povezano sosledje nadlog.
  3. Vedno pa znanstveniki poudarijo, da z razumom ne gre pojasnjevati vero, dogodke iz biblije. Vera je je nekaj povsem drugega kot znanost, hladen razum.

  • macon

   Tudi tvojega socializma in komunizma ni nikdar nihče dokazal pa vseeno veruješ vanj. Čudeži se torej dogajajo.

 • herman

  Ah, ta Marija! Vsem drugim se prikazuje, samo Janši se noče, da bi prišel na ablast.

 • Goran Hvala

  hahahahaha….. o zidavi cerkva…. :-)

 • John Kovacs

  Poglejte, kje vse se je prikazala Marija!:
  ZAKAJ SE NE PRIKAZUJE MUSLIJEM?
  Sam vprasam.
  Njim se prikazuje Tanja Fajon

 • Hribouc

  Slab izdelek.
  Manjka Kurešček in očitno nekdo nima pojma kaj in kje to sploh je.

 • Objektivno

  Marija je večkrat zlorabljena kot Fritzova hčera.

 • Radolf Mitler

  To je bila Violeta Tomič osebno. Ker je propadla v politiki se kje spreobrnila in poizkuša sedaj uspeti, kot “fake’ Marija.

 • Hribouc

  Žalost je, da je izpuščena podružnica Medžugorja, veliki Kurešček.

  Tudi žalostno, da se ne omeni zelo pomembnega videnja Matere Božje Magdalene Gornikove, planetarne rekorderke in svetnice, ki praktično večino življenja ni zaužila človekove hrane.
  Čudno zaguljena kurija nečimerne slovenske RKC jo poiskuša na oltar postaviti šele sedaj.

  O svetem človeku s Kureščka , očetu Špeliču , ki je Marijo videval pogosto, pa sploh ne bi veliko pisal, saj me je sram omenjati nezmožnost ali še kaj hujšega slovenske RKC, da ga ne dvignejo na oltar svetnikov…
  … hudo je to, zelo hudo in tudi zelo sramotno je!

  Bog bo poračunal-vsaj to je gotovo absolutno.