fbpx

Portugalski bog nogometa Cristiano Ronaldo kot prvi nogometaš prebil magično mejo milijardo dolarjev zaslužka

Cristiano Ronaldo (Foto: epa)

Portugalski nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo je postal prvi nogometaš, ki je zaslužil v času aktivne kariere več kot milijardo dolarjev. Pred njim je tu uspelo le zvezdniku golfa Tigerju Wooodsu in ameriškemu boksarju Floydu Mayweatherju. V kratkem bi se Ronaldovemu podvigu pridružil tudi njegov nogometni rival Lionel Messi.

Po poročanju STA je petintridesetletni zvezdnik torinskega Juventusa je samo v prejšnjem letu zaslužil 93 milijonov evrov (pred plačilom davka), s čimer se je znašel na četrtem mestu med največjimi letnimi zaslužkarji, eno mesto višje od argentinskega zvezdnika Barcelone Lionela Messija. Pred njima pa so ameriška starleta Kylie Jenner, hip hoper Kanye West in tenisač Roger Federer. S tem prihodkom pa je postal prvi nogometaš, ki je zaslužil več kot milijardo dolarjev (skoraj 900 milijonov evrov), trdi Forbes.

Pred koncem kariere sta le še dva športnika z zaslužkom presegla mejo milijarde dolarjev, in sicer igralec golfa Tiger Woods, ko je leta 2009 podpisal dolgoletno pogodbo z opremljevalcem Nike, in boksar Floyd Mayweather, ki je mejo presegel leta 2017 po zaslugi prodaje televizijskih pravic za njegove dvoboje. Ronaldo pa je prvi milijarder med aktivnimi športniki v ekipnih športih. Drugi bo najverjetneje postal Messi prihodnje leto.

Ronaldo samo v 17 letih s plačami zaslužil 650 milijonov dolarjev
Portugalec je sicer v 17-letni karieri zaslužil 577 milijonov evrov (650 milijonov dolarjev) s plačami, ta znesek pa bi se povečal na 679 milijonov evrov (765 milijonov dolarjev), če bo do konca izpolnil pogodbo pri Juventusu. Ta ga veže do leta 2022. Edini športnik, ki se mu je v tem pogledu približal, je Messi s 537 milijonov evrov od plač. Oba pa sta daleč pred zasledovalci iz ekipnih športov.

Najbližje jima je bil nekdanji igralec baseballa Alex Rodriguez, ki je v 22-letni karieri zaslužil približno 400 milijonov evrov. Ronaldov zaslužek zunaj nogometnih igrišč pa je povezan z znamko CR7, lastništvom hotelske verige in družabnimi omrežji. Januarja je postal prvi z 200 milijonov sledilcev na Instagramu, skupaj s tistimi na Facebooku in Twitterju jih ima 427 milijonov, kar ga uvršča na prvo mesto med športniki.

Luka Perš