fbpx

Prava redkost: V Jadranskem morju opazili leteče lignje!

Leteči lignji - Ommastrephes bartramii (Foto: Facebook)

Te dni so na območju Visa med plovbo opazili leteče lignje, natančneje vrsto lignjev Ommastrephes bartramii. Ta vrsta lahko skoči iz morja kot leteča riba in s pomočjo posebne kože na plavutih v zraku poleti do 30 metrov. Običajno jih je mogoče videti v skupinah pred hitrejšimi ladjami. Letenje po zraku omenjeni vrsti lignjev omogoča obrambo pred plenilskimi napadi rib roparic. 

Kot poroča portal, ki se ukvarja z raziskovanjem morskega sveta, se letos zgodilo prvič, da bi na Jadranu opazili in fotografirali leteče lignje izven naravnega okolja – v letu. V literaturi je ta vrsta sicer že bila omenjena, prav tako so jih ribiči, sicer redko, ujeli v mreže.

Do letošnjega leta so bili leteči lignji omenjeni le v zgodbah in literaturi, videl pa jih ni še nihče. Radovedneži, ki bi želeli videti leteče lignje imajo tako letos edinstveno priložnost, da jih vidijo na odprtem morju okoli otoka Visa, kjer se umikajo večjim ladjam. Leteči lignji so sicer najbolj razširjeni v zahodnem Sredozemlju in na subtropskem območju večjih oceanov.

Ovih dana na području Visa, u letu su primijećeni leteći lignjuni, točnije vrsta lignjavac (Ommastrephes bartramii)….

Gepostet von Podvodni.hr am Samstag, 12. September 2020

Kmalu po tem, ko so na to vrsto lignja naleteli v bližini otoka Vis, jih je eden izmed plavalcev ujel v Korčulanskem kanalu. Na lignje je naletel tudi Rino Stanić, ki jih je fotografiral in objavil na Facebooku.

Gepostet von Rino Stanić am Freitag, 11. September 2020

“Dva dni nazaj sta letela pred mojo barko blizu Biševa. Videl sem jih prvič, čeprav sem že celo življenje na morju.  Prej še nisem slišal, da bi kdo videl leteče lignje, pa tudi zdaj sem se malo pozanimal pri tistih, ki so pogosto na odprtem morju,” je povedal Stanić. Pred dnevi je na letečega lignja naletel tudi Italijan, ki je objavil sliko iz Ligurskega morja in pokazal kako izgleda, medtem ko letijo. Italijani, ki so s to vrsto seznanjeni pravijo, da ta vrsta lignjev običajno leti septembra, saj se tako obvarujejo pred tuni.

Gepostet von Rino Stanić am Freitag, 11. September 2020

Ta vrsta lignjev lahko zraste zelo velika, največkrat pa jo srečajo v južnem Jadranu. Največjega so ujeli leta 2013 v Šipanski luki in je tehtal kar 7,5 kilograma, drugega največjega so ujeli v Cavtatu leta 2017 in je tehtal 6,5 kilograma. Tretjega največjega pa so ujeli v Budvi leta 2019 in je tehtal štiri kilograme. V literaturi je zapisano, da so tovrstni lignji izjemno redki, a se po Sredozemlju čedalje bolj širijo. “Ali gre za nov pojav na Jadranu še ne vemo, vendar vem, da bi se o čem takšnem, da lignji letijo že v preteklosti pisalo, saj je zelo nenavadno,” je dejal Pero Ugarković urednik portala Podvodni.hr in sodelavec inštituta za oceanografijo in ribištvo v Splitu.

Sara Kovač