Prebivalce Novega mesta je vznemiril skrajno nenavaden pojav na nebu

Foto: Moja Dolenjska

Sinoči okoli 21.30 so mnogi na nebu nad Novim mestom opazili nenavadne luči, ki so se na severni strani neba v ravni črti raztezale od obzorja proti vrhu neba.

Videti so bile kot zvezde, ki so svetile nekaj minut in nato izginile.

Po eni od razlag naj bi bil nenavadni pojav na nebu sistem satelitov podjetja Starlink Elona Muska.

Luči nad slovenskim nebom
O neznanih lučeh nad slovenskim nebom so pred skoraj tremi tedni poročali domači mediji. Opazil jih je pilot britanske letalske družbe TUI Airlines.

“Imam nekoliko nenavadno vprašanje, ampak, ali v smeri urinega kazalca ena do dve, na razdalji približno 40 ali 50 milj, leti kakšno vojaško letalo?” Kontrola zračnega prometa Slovenije je dogodek potrdila, hkrati pa razkrila, da na nebu tedaj ni bilo nobenega vojaškega letala. Pilot letala je opisal, dase  je neznana luč selila naokoli po nebu, nato pa ponovno začela neprekinjeno svetiti.

Tomaž Zwitter iz Fakultete za matematiko in fiziko je ob dogodku pojasnil, da gre najverjetneje za naravni pojav, saj se je ravno takrat Sloveniji približevala močna nevihta, zaradi katere je prihajalo do več strel in razelektritev. “V takem primeru vidimo tudi pojave, ki niso tako zelo običajni,” je povedal za medije. Pojav bi lahko pojasnili tudi z vstopom kamna bolida v atmosfero, kar bi prav tako pojasnilo takratno dogajanje na nebu.

Moja Dolenjska