Pred 100 leti general Rudolf Maister omogočil, da so Maribor, Spodnja Štajerska in del Koroške za vedno ostali del slovenskega narodnega ozemlja!

Rudolf Maister (Wikimedia)

Mineva 100 let, odkar je general Rudolf Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru. S tem je omogočil, da so Maribor, Spodnja Štajerska in del Koroške za vedno ostali del slovenskega narodnega ozemlja.

Z državnim praznikom se tako simbolno spominjamo na domoljubno dejanje generala Maistra, torej v spomin na dogodke ob koncu prve svetovne vojne, ko je tedanji mariborski mestni svet razglasil priključitev Maribora k Republiki nemški Avstriji. S tem se nikakor ni strinjal general Maister, ki je na svojem območju ustanovil slovensko vojsko z okoli 4.000 vojaki in 200 častniki. V noči na 23. november 1918 je ta pod poveljstvom Maistra razorožila zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev in osvobodila Maribor.

Maister in njegovi soborci so novembra in decembra zasedli celotno narodnostno mejno območje na Štajerskem in s tem onemogočili, da bila Maribor in štajersko Podravje priključena Nemški Avstriji. Po razglasitvi priključitve Maribora in okolice k Avstriji konec oktobra 1918 je takrat še major Rudolf Maister protestiral z drznimi besedami: “Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko!”

Foto: STA

Potrebno je zavedanje, da je bila razorožitev nemške garde v Mariboru prelomno dejanje v zgodovini slovenstva. Šlo je namreč za dejanje poguma, globokega domoljubja in dokaz narodne zavesti, do katerega je prišlo kljub velikemu tveganju. Kljub pritisku svetovnih velesil in sosednjih narodov je velik del ozemlja, kjer so živeli Slovenci, ostal slovenski. Brez Maistra bi nekateri deli današnje Slovenije pripadali sosednji državi, zato je nujno spomin nanj obujati in ga predajati rodovom za nami.

Foto: STA

H. M.

 • piko8

  Edini, ki je za Slovenijo priboriv in povečav ozemlje Slovenje je General Rudolf Majster Vojanov SLAVA MU!!
  Na moji hiši njemu v čast plapola Slovenska zastava!!
  Pod komunisti smo Slovenci izgubili 5 kratnik ozemlja, ki ga je priboriv general Rudolf Majster Vojanov!!
  Ogromno odgovornot za izgubo slovenskega ozemlja pa ima murglska PODGANA milan kurçan in to v mirnem času!!

  • Vera

   Oprostite, da vas popravim : Vi pišete ” priboriv ” , pravilno = priboril , povečav = povečal . Ozemlje so nam zapravili stari že pokojni komunisti, največ pa Kardelj in Bakarić , celo ob šanku .

 • RATATA

  Nekaj poskusimo razčistiti in bolj mirno spanje bomo imeli!…:
  “Ich erkenne diese Punkte nicht an. Marburg erkläre ich für jugoslavischen Besitz und Überneme in Namen menier Regierung das Militärkomando über die Stadt und die ganze Südsteiermark,” je zaklical Rudolf Maister…..!
  Za Jugoslovansko posest!
  Rinil na Koroško na čelu s srbskimi soldati, jeznimi vojnimi ujetniki, ki so počeli bedarije in se zagraužali tudi slovenskim ljudem, ki so nato na plebiscitu ajnrukali za starodavno njihovo Deželo Koroško in nikakor ne za južno srboslavijo.
  Nikarte ne idiotizirajmo z nekimi novonastalimi in nepriznanimi državami, ki naj bi se kar tako ustanovile ….
  Dejstva govore drugače!!!
  31.10.1918 je bilo razglašeno, da narodna vlada PREVZEMA vsa USTAVNA pooblastila v vseh slovenskiih deželah!!! To je lahko storila na osnovi karlovega manifesta.
  Nobena država ni nastala 29.10.1918, ker ni mogla nastati, če bi, bi se ta tudi združila s Kraljevino Srbijo dne 01.12.1918, pa se ni ta združila, saj Ogrski del (hrvatska in Slavonija) je bil celovit in nedeljiv!!
  Združile so se dežele te “države”, kot je popravil adreso Regent Aleksander Karadjordjević in dal zapisati (in razglasiti 1.12.1918), kako se “veoma raduje, što se ZEMLJE države SHS ujedinjuju sa Kraljevinom Srbijom”!
  To so dejstva, ki stojijo in so po principih ter pravilih internacionalnega prava merodajni!!
  Ker “naša” “stroka” povečini samotitulirana tega ne prizna, odriva in interpretira po svoje, tudi nimamo osvamosvojenega tega dela, kar je tisto jugoslavijo sestavilo ampak nam je ostala ena skropucarija od osamosvojene Socialistične Republike Slovenije!!! Vir vseh težav in idiotskih nebuloz!

 • Steiermark

  Štajercem in deželi Štajerski se je zgodila velika zgodovinska krivica, ko nas je okupiral veliki srbofil ter nam odvzel pravice avtohtonega naroda, nam odvzel pravico do materinega (nemškega) jezika in nas predal v kremplje svojati z balkana – srbom in nas tudi materialno onemogočil – oropal, pometal iz državnih služb, študirane ljudi, samo zato, ker smo bili in ostali nemškega rodu! In temu zmenetu se imamo zahvaliti tudi nadaljevanje pogroma nad belimi oz. evropejci, uvažanjem, najprej ćefurjev, ki so dodobra okupirali Štajersko, sedaj pa kar večino Slovenije ter nazadnje za uvažanje kozjej…… drhali, ki bi naj oprvila do konca, z vsemi avtohtonimi – evropejci! Upajmo, da bomo to, tazadnje, uspeli preprečiti, družno, z vsemi narodi v Evropi! Ne smemo pozabiti, kako se ta srbizacija v Sloveniji vedno bolj uveljavlja….. ne samo, da so nam vkradli državo, vkradli so nam tudi mesta, kjer nam hočejo vladati kot župani, sedaj že v Mariboru, ko so podtaknili srbina, ludožerca, ki se ne zadovolji samo z odgriznjenim prstom svojega kelnerja ampa hoče požreti tudi ostale, nepripadnike jugosrbske drhali……Čas je, da “izpljunemo” vso to okupatorsko necivilizirano in ludožersko drhal ter končno in dokončno , sami, zagospodarimo na svojem in tako popravimo tudi krivico, ki nam jo je maister storil!

  • sloven

   materni jezik ha ha verjetno sploh ne razumes nemsko kokos, pocasi preberi stajerska je slovenska, vedno bo tudi preostali del stajerske in koroske ,ki je se vedno okupiran je slovenski. stajerski narod ne obstaja nikoli ni stajerci so slovenci, obstaja pa tudi nekdo,ki ne ve kaj je in to si ti

 • Olga2345

  Ko sem slišala levičarskega talibana Židana govoriti o generalu, se mi je obračal želodec! Levičarski izdajalci, ki želijo podpisati marakesko deklaracijo in uničiti vse, kar je general Maister priboril za našo domovino, sodijo samo za rešetke ali pa pred strelski po vod!

  • Vera

   ” Govornika ” sinočnje proslave v Mariboru , na mizo . mizo pa ” tavün ” ! Nisem gledala, ker levaške proslave si tega ne zaslužijo .

 • RATATA

  Naredba o prehodni upravi v Sloveniji iz leta 1918
  in njen pomen za Slovenijo
  PETER RIBNIKAR
  arhivski svetnik v pokoju, Arhiv Republike Slovenije, Zvezdarska 1, SI-1127 Ljubljana
  IZVLEČEK
  Narodna vlada SHS v Ljubljanije 14. novembra 1918 izdala naredbo o prehodni upravi v Sloveniji.
  Naredba je bila objavljena 21. novembra 1918 v Uradnem listu narodne vlade SHS v Ljubljani kot razglas
  narodne vlade št. 111.
  Naredbo je pripravila za objavo upravna komisija, kije bila imenovana 7. novembra 1918 in jo je sestavljalo 7 članov. Predsedovaljije dr. Ivan Zolger, največji strokovnjak za upravno pravo tega časa v okviru avstro-ogrske monarhije.
  Naredbo o prehodni upravi v Sloveniji so tedanji pravni strokovnjaki imenovali Žolgerjeva ustava. Obsegala je uvodno besedilo in 17 tematskih poglavij, v katerih so bila zajeta vsa določila za poslovanje narodne vlade SHS v Ljubljani in drugih najvišjih in najpomembnejših institucij na območju Slovenije. Naredba je bila sprejeta in objavljena sporazumno z narodnim svetom v Zagrebu.
  Na podlagi naredbe je narodna vlada SHS v Ljubljani izvajala upravo in oblast na vsem slovenskem ozemlju: na Kranjskem, Goriškem, v slovenski Istri, v Trstu z okolico, na Štajerskem in Koroškem, kolikor sta bili ti deželi v okviru Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Z naredbo je narodna vlada SHS v Ljubljani svojo upravno in zakonodajno oblast zaokrožila na vse slovensko ozemlje po programu Združene Slovenije. Upravno središče Slovenije je postala Ljubljana.
  Naredba o prehodni upravi naj bi veljala do sprejetja nove ustave, toliko časa naj bi narodna vlada
  SHS v Ljubljani upravljala avtonomno Slovenijo.
  Zaradi notranjih političnih razmer v Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov ter zaradi italijanske zasedbe dela slovenskega in hrvaškega ozemlja so 23. novembra 1918 v okviru narodnega sveta v Zagrebu stekle priprave na združitev Srbov, Hrvatov in Slovencev v novo državo Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev pod vodstvom regenta Aleksandra Karadjordjeviča.
  Združitev je bila 1. decembra 1918. Tako je Slovenija izgubila svojo avtonomijo, ukinjena je bila narodna vlada SHS v Ljubljani, v Sloveniji se je začel uvajati srbski centralizem, naredba o prehodni upravi na ozemlju narodne vlade SHS v Ljubljani pa je izgubila pomen državotvornega akta.
  op.:!!!:
  “Dr. Bogataj je ugotavljal, daje imela
  naredba o prehodni upravi tudi po zedinjenju 1.
  decembra 1918 polnopravno veljavo. To dejstvo
  se potrjuje s tem, daje osrednja vlada v Beogradu
  leta 1919 ob ustanavljanju svojih novih uradov v
  Ljubljani ustanovila delegacijo ministrstva financ
  za Slovenijo in Istro, zdravstveni odsek za Slovenijo
  in Istro ter gozdarski odsek za Slovenijo in
  Istro, ki so bili neposredno podrejeni pristojnim
  ministrstvom osrednje vlade v Beogradu; njih delovno
  območje pa je obsegalo tudi Istro, ki jo je
  tedaj zasedala Italija.”
  http://www.sistory.si/cdn/publikacije/1-1000/711/ARHIVI_2003-1.pdf#page=129

 • maxbernie

  Maister je bil domoljub. Katolibani ste pa domoljupi.

  • Steiermark

   Ti si pa “domoljub” na tujem, ki si ga lastiš za svoje, kot vsi, ki prihajate z miselnostjo “vsrane luknje srbije”, k nam!

 • Edi Puc

  .. je Maister RES napravil toliko dobrega za MARIBOR ?

  • Steiermark

   To njegovo “dobroto” in slavizacijo oz. srbizacijo, čudimo, danes, prav tako, kot leta 1919, ko je začel z njo……uničil deželo Štajersko, s poseljevanjem čefurskih kozjej……!

 • Fhhhhanc Bhhhezveznik

  Za švabske gospodarje in slovenske hlapce, le-ti bi dali prepognjeno kićmo, da Rudolf ne bi obstajal.

  • Edi Puc

   mmm… ti je jankovič to povedal

   • Fhhhhanc Bhhhezveznik

    Janković te jebe v usta pokvarjena.

 • dk

  Upam, da se Maister v grobu obrača, ko vidi kaj so levičarji naredili iz Štajerske in Slovenije. Verjetno bi mu bilo žal (tako kot je meni), da se je uprl Avstroogrski. Danes bi Štajerci živeli v Avstriji kjer vladata red in blagostanje. Ljubljano pa bi komot lahko obdržali južnjaki.

  • Steiermark

   On se ni uprl Avstriji ampak napadel Avstrijo in od nje odtrgal dežele, da jih je lahko potem podaril – srbiziral, avtohtone pa pregnal, poklal itd…..

   • jovan jovan

    Dekla jodlarska, od kdaj so v Mariboru bili jodlarji avtohtona večina?!

   • sloven

    ti se seznani najprej z osnovami zgodovine in ne trapaj neumnosti pol Avstrije je slovenske ,ki je nic drugega kot drzava nemcev in slovencev, sploh pa raje se kuhanja in pospravljanja loti kot se spodobi naj bo vsaj moz zadovoljen s s tabo

  • Jurko

   Avstrija sploh ne bi obstajala brez slovenskih partizanov. Narodi ki se niso uprli nacizmu po mnenju zaveznikov ne zasluzijo drzavnosti. Zato je tudi bila Avstrija okupirana do leta 1955. Ob obmovi drzavnosti so se sklicevali na koroske partizane.

  • sloven

   saj se lahko odselis pozabis na svoj jezik in kulturo ki ti itak ne pomenita nic

 • PORK Amashina

  Hvala Majster ker si nas prikljičil Balkanu.

 • jovan jovan

  “27. januarja 1919 je prišla v Maribor ameriška vojaška delegacija pod vodstvom podpolkovnika Shermana Milesa. Z generalom Maistrom so se pogovarjali o določitvi meja. Po nemških podatkih naj bi bil Maister odgovoren za smrt 13 neoboroženih občanov, ker je istega dne pred prihodom ameriške delegacije ukazal odpreti ogenj na množico 10.000 Mariborčanov oziroma Spodnještajercev, ki so z nemškimi in avstrijskimi zastavami izražali svojo voljo, da bi Maribor ostal nemško mesto pod avstrijsko oblastjo.”…..Le kaj bi naredil z domačimi izdajalci, domosranci, če bi bil l.1945 še živ?! Lastnoročno….

 • freedomfighter

  Heroj rudolf vedno v nasem srcu…

 • Steiermark

  Že naslov je zgrešen, ker Štajerska nikoli ni bila Slovenska, zato po maistrovi zaslugi ni mogla “ostati” ampak samo postati, slovenska, pa še to navidezno, če pogledamo, kdo nam , v resnici, od maistra dalje, komandira! Srbski ludožerci!

  • sloven

   dusa prodana mars v nemcijo z ostalimi migranti stajerska je vedno bila in bo slovenska

   • Štajerska je bila nemška in slovenska. V Mariboru je bilo tako prebližno 2/3 nemško govorečega prebivalstva, medtem ko so bili na podeželju večinoma Slovenci. Po prvi svetovni vojni pa so pregnali avtohtono nemško prebivalstvo v Avstrijo ali pa so ga nasilno asimilirali.

    • sloven

     Nemci nikoli niso bili kaj drugega kot okupatorji nikoli avtohtoni

     • stajerc5

      Yugo,brisi kuci!

     • sloven

      Opica obnasi se

 • Caetano

  Komunisti so pa zahrbtno pobijal iin preganjali Maistrove borce, ki niso hoteli podleci njihovi totalitarni ideologiji.

 • Lon Wolf

  Und dieses Volk kommt nicht zum Reich in einer demütigen Rolle, ich selber führe Euch Heim. Ich kann somit in dieser Stunde den deutschen Volk, die grösste Vollzugsmeldungs meines Lebens abstatten, als Führer und Kanzler der deutschen Nation und des Reichs, melde ich vor Euren Gesichter nun mehr den Eintritt meiner Heimat in das deutsche Reich………

  • stajerc5

   Ni kaj, lepe besede, ki jih vsak Stajerc razume!

   • Kerlc

    Pedofili so tudi skupina drugace mislecih, kot tudi morilci in roparji. Svoboda govora za vse!

    • stajerc5

     Ne vem, kaj si pravzaprav hotel povedati… A si mogoce ministrant?

     • Kerlc

      Nacisti ste odrinjeni na obrobje druzbe, tako kot omenjene skupine. Krivicno!

     • stajerc5

      Na Stajerskem ni noben Slovenec izlocen iz druzbe, no ja, mogoce v enklavi Veleje…

   • sloven

    vsak pravi stajerec je ponosni slovenec in mu ni treba razumeti teh traparij ki jih pisejo razni izdajalci ki se ne zavedajo svojih korenin in ki delajo sramoto svojim prednikom ki so svojemu narodu dali vse da se ta del osvobodi od nemskih okupatorjev

 • Anonimni Profesor

  V Mariboru se je takrat nateplo precej germanske asocialne bagre in jih je moral slavni general malo porihtat.

  • exposingthetruth1111

   zakaj pa asocialne ? takrat še niso poznali kulturnega marksizma, danes imamo tega preveč, mladi katerim so oprali mozak moderni mediji in posledično veliko njih v zahodnem Svetu je introniranih in asocialnih….pri nekateri so primeri ko so vase zaprti in “preveč” mirni, pol pa nenadoma se jim ftrga in začnejo ljudi pobijat, tako kot se to dogaja v ZDA. Tu je tudi razlog preveč pshihotikov ter ostalih antidepresivnih tablet, Farmacija tudi opravlja vlogo pri uničevanju novih generacij.

   • Anonimni Profesor

    Tega pojava o katerem govoris je kriv v glavnem feminizem.

    • exposingthetruth1111

     feminizem je samo derivat/veja iz kulturnega marksizma, enako kot LGBTQ, Anti Fa, diversity for Europe, Nihilizem, Transhumanizem…itd. To vse so samo veje kultrnega marksizma skupen pojem oz beseda za vse razkrojevalce družbe in siljenje družbe v dekadenco je Kulturni marksizem

     • Anonimni Profesor

      To je res. S tem, da so kulturne marksiste pomagali organizirati iz Moskve. Ce bi MaCcharty uspel do tega pojava ne bi prislo. Ceprav je feminizem tudi psiholosko pogojen in strokovnjak tega ne sme spregledati, ker se v strogo patriarhalni druzbi bolj ceni decka s penisom, kot pa deklico, kar pa povzroci pri nekaterih zenskah fenomem zavidanja penisa.

  • stajerc5

   Brez asocialnih Germanov ne bi ti niti profesor znal napisati!
   V kaksnem jeziku so ze bile napisane prve vrstice Slovencev, tovaris profesor!?

   • Anonimni Profesor

    Ne bodi smesen. Poglej si venetsko pisavo. Tudi ce ne verjames v venetsko teorijo je kot na dlani, da so imeli Slovenci sorodnejso pisavo pred nosom in se niso rabili uciti od Germanov, ki so se dosti zaostajali v razvoju. Ce so Germani nekaj rekli to se ne pomeni, da je res.

    • stajerc5

     Ce imas nekaj pred nosom in ne vidis, si si verjetno sam kriv. Samo, to se vedno ni tvoj odgovor, zakaj so prvi pismeni Slovenci uporabljali nemski jezik !?
     Mogoce zato, ker so bili Germani bolj napredni ali zato, ker so jih, po tvojem, prisili v to “strasno” dejanje in bo s tem ostalo v vsaki zgodovini zacetka pisanja Slovencev!?

     • Anonimni Profesor

      Germani so bili veliki divjaki. Zato so bili tudi znani pod imenom barbari in njihovo pravo barbarsko pravo. Kulturo so prevzeli v glavnem od Rimljanov in posredno od Grkov. Tudi karolinska minuskula se je razvila iz latinice.
      Zanimivo pa je kako spregledas anticno slovnico Venetov, ki ocitno nakazuje na sorodnost s slovenscino. Tudi Jansa je pisal o tem.

     • stajerc5

      Nimam pojma,kaj ima Jansa z to debato… Se manj pa vem, zakaj si se tako noro zavenetal, ker sigurno sam ves, da je cela baza slovenske kulture (taksna ali drugacna) v germanizmu in smo se ze od nekdaj naslanjali na njih.
      Ker vem, da ne bos prisel iz venetovanja, raje zakljuciva.
      Resnica je vcasih neusmiljena, ampak je pa edina in ena.

     • Anonimni Profesor

      Jansa ima podporo venetologov. Ampak pustimo to. Vzpostavitev germanske oblasti nad Slovenci je prinesla odpravo stare karantanske drzavne ureditve, ki je bila naprednejsa od svabskega fevdalizma. Tudi slovenske plemice so kmalu nadomestili z germanskimi, ker niso cisto podpirali germanske politike.

      Knez Kocelj je se zadnji hotel zmanjsati germanski vpliv s podpiranjem Grko-slovanskega bogosluzja in s samostojno zunanjo politiko. Spodnjo Panonijo, ki je bila zadnja slovenska drzavica vse do 1991 so Germani nato zasedli in jo podredili germanskemu plemstvu.

  • xtc

   Sej nas je porihtal zaj** z balkanom za sto let v r* bi ga morali sunt Štajerci.

   • Anonimni Profesor

    Morali smo se najprej resiti germanske elite, ce smo hoteli postati samostojni. Ta nam je bila vsiljena in nas je zajedala stoletja.

 • Beličič
 • KAPIBARA

  Dedek, po mamini strani, bil Maistrov borec, ga našel tudi v arhivu. Od tega,res BORCI, niso imeli nič Taborniki- gošarji pa že od 45 naprej, pa njihovi potomci..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!