Pred 70 leti je bila sprejeta Splošna deklaracija o človekovih pravicah, ki pa je komunistična Jugoslavija ni podpisala

Kardelj in Tito (Foto: Twitter)

Druga svetovna vojna je pokazala nujnost sprejema mednarodnega dokumenta, v katerem bodo določene splošne človekove pravice. Zato so na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v Parizu 10. decembra leta 1948 sprejeli Splošno deklaracijo o človekovih pravicah.

Osrednja figura deklaracije, v kateri je zapisano, da so človekove pravice prirojene in splošne, je bil Kanadčan John Peters Humphrey. Pri pisanju listine so mu pomagali tudi Eleanor Roosevelt, Rene Cassin in drugi. Za sprejetje deklaracije je bilo 48 držav, proti ni bila nobena, toda kar nekaj se jih je pri glasovanju vzdržalo. Med vzdržanimi so bile večinoma države, ki so bile pod komunistično oblastjo, med njimi tudi Jugoslavija.

Dokumenta niso podpisale države kršiteljice
Vzdržanost so komentirali, da dokument ni dovolj obsodil dejanj fašizma in nacizma, toda razlog za nasprotovanje je možno iskati tudi drugje. Države, v katerih so bila še po vojni taborišča, so namreč vestno kršile vse človekove pravice, zato je bilo nepodpiranje dokumenta logična posledica. Dejstvo je, da so sinovi Marxove Revolucije, v želji po uresničitvi novega svetovnega reda, kršili univerzalne človekove pravice in jih kršijo še danes. V realnosti še danes prihaja do popolne zavrnite človekovih pravic vseh ljudi, ki se ne strinjajo s komunistično ideologijo, saj se za dosego Revolucije ne izbira sredstev. Do pravic so upravičeni zgolj izbrani, kar pa ni v skladu s Splošno deklaracijo o človekovih pravicah.

Čeprav Splošna deklaracija o človekovih pravicah ni bila zavezujoč dokument, je postala podlaga modernega varstva človekovih pravic, iz katere je izšlo več kot 200 mednarodnih dokumentov, deklaracij, konvencij in drugih del, ki služijo prizadevanju za globalno pravičnost. Najbolj pomembna mednarodna dokumenta, ki sta se rodila iz Splošne deklaracije, sta Mednarodni pakt o političnih in državljanskih pravicah ter Mednarodni pakt o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah, ki ju morajo države upoštevati in ustreznim telesom tudi poročati o izpolnjevanju obveznosti.

Z rojstvom ljudje dobimo pravice, ki so del nas, ne glede na narodnost, versko in nacionalno pripadnost, spol, jezik ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Človekove pravice morajo biti vsem enake, saj so med seboj povezane in neodvisne. Že odvzem ene lahko negativno vpliva na druge. Nikoli se jih ne sme odvzeti, čeprav jih lahko včasih omejimo, sploh, če oseba krši določene zakone ali družbene interese. Temeljne pravice temeljijo na skupnih vrednotah, kot so: dostojanstvo, pravičnost, enakost, spoštovanje in neodvisnost. Kot posameznik se moramo zavedati, da medtem ko smo upravičeni do naših pravic, moramo spoštovati tudi pravice drugih. Toda na svetu, kakor tudi v Sloveniji, še vedno prihaja do velikih kršitev človekovih pravic, navkljub vsem deklaracijam in usmeritvam. Vladavina prava je v Sloveniji majava, zato zaupanje v delovanje sistema usiha. Krivice se dogajajo na vsakem koraku, zato se je potrebno zavedati, da so človekove pravice tudi kolektiva dobrina, ki jo moramo braniti in varovati vsi.

H. M.

 • Van Der Waals

  PRAVICE GOR DOL! MOČNA VOJSKA JE EDINO KAR VELJA! ZA VZGLED MAMO LAHKO ZDA IN RUSIJO. OSTALI SO JEBI VETRIH NA NEKIH PRAVICAH!

 • Marko Klemencic

  In to ravno danes je obletnica nekega dokumenta akteri ni bil obvezujoč, tako kot tisti današnji kot ni obvezujoč v nekaj letih bo postal obvezujoč, kriv za podpis pa ne bo nihče ker takrat ta koalicija ne bo na oblasti, kot za arbitražo ni nihče kriv

 • RATATA

  Datum marekeškega nesporazuma je v posmeh vsem!!
  Ajde novinarji in “novinarji”, povejte prosim, kaj je zavezujoče in kaj ni?
  Strokovnjaki Univerze drEK…

 • Vera

  Slovenija je od leta 1992 samostojna država , zato mora zdaj podpisati deklaracijo o človekovih pravicah, če je še ni . ” Jugoslavije ni več ” , zdaj gre za nas Slovence !

 • ZatonMesecnikov

  #Pred 70 leti je bila sprejeta Splošna deklaracija o človekovih pravicah, ki pa je komunistična Jugoslavija ni podpisala#

  tadva na sliki sta že imela razlog, da je ne podpišeta…

  • RATATA

   Morda bi morala dati golootočanom več vode za pit. Verjetno celo pitno.

   • Logika v temi

    A tebe skrbijo stalinisti? a nisi ti anti komunajzar ?
    zdaj pa tuliš nad usodo največjih ekstremistov ?

    • RATATA

     No uredu, tvoja logika v temi je prava.

   • Franc Šink

    Ne ker bi potem akterji izgubili oblast.

 • Fenix Ariel

  Kapitalizem pa še bolj krši človekove pravice. Upam, da bo kmalu zarapotalo.

  • david23

   Hja, problem je, ker se govori le o pravicah – kaj pa dolžnosti/obveznosti? Katere človekove pravice pa krši kapitalizem (uporabljaš splošni pojem in ne konkretno v npr. smislu, da določeno podjetje krši okoljsko zakonodajo)? V kapitalizmu je pač treba delati, da bi zaslužil. Pa ne, da vas to moti, ali?

   • Fenix Ariel

    David23, ja tudi jaz sem mislil, da v kapitalizmu z delom zaslužiš. Pa sem se hudo motil. Naj napišem kaj je izjavil desno usmerjeni sorodnik (vidni član SDS): “neumen si, če misliš da boš z poštenim delom kaj zaslužil… To je utopija. ži samo z managmentom in upravljam z ljudmi.” In ja imel je prav: imam 2 diplomi iz naravoslovnih tehničnih smeri sem deloven in še vedno ima politik več plače. Opažam, da so tudi v kapitalizmu družboslovci več vredni in mi ki smo delovni in inovativni. Pa je ta žlhtnk rekel naj grem v privatni posle. Tudi tukaj potrebuješ veze povsem desne veze in spet izpadem, ker pošteno delo ni cenjeno… Ja seveda kapitalizem je tisto pravo. Kapitalizem je legalna lopovščina in zasužnjevanje.

 • abc

  V ZDA pred 70 imi leti črnci niso smeli sedeti v avtobusih in vlakih polek belcev, oziroma so jim morali odstopiti mesto. Da ne naštevam policijskega nasilja nad črnci v ZDA. V komunistični ( socialistični ) SFRJ so bili črnci in vsi ostali narodi enakopravni in celo brezplačne študije so imeli vsi, ter zdravstvo,. Tok samo o vašem nakladanju in blatenju čez SFRJ. Banda kolaboristična.

  • Harigast

   Jugoslovanski davkoplačevalci so financirali šolanje raznih neuvrščenih ljudožercev pa tudi zdravljenje nam ljubih teroristov. To zadnje poteka še danes.

  • Harigast

   Pa še to. Katere narodnosti so po tvoje črnci?

   • abc

    A si ti na posebno šolo hodil? Tvoje vprašanje je na takšnem nivoju. To je tak blesavo vprašanje, kot če bi vprašal, katere narodnosti so belci.

  • Harigast

   so bili črnci in vsi ostali narodi to si ti napisal rdeči mikrocefal

 • Logika je hudič če jo dojameš

  NOVA24 ?? HAHA

  Jeba ko ne gredo zadeve v koncept kaj ?

  Namreč:

  V sosednjem članku JOČETE nad podpisom marakeške migrantske deklaracije, ki je ta zgoraj na sliki GARANT ne bi podpisal, pravzaprav če bi še obstjal tukaj ne bi bilo niti enega nezakonitega migranta,
  ker bi že na meji fasal najmanj ovčarskega psa ali pa kroglo
  tako da Nova24 haha jebat ga sam se bojim da boste morali počasi tega zgoraj na sliki začet hvaliti ?
  :))))

  • Ivan

   Zadevo ne razumeš ali nočeš razumeti.Poanta je v tem,da so danes največji zagovorniki človekovih pravic,zlasti šerijatarskih tujerodcev,občudovalci,potomci,istomišljeniki in nasledniki “Tita in partije”.Saj veš,komunajzarji najrajši blebetajo o demokraciji,kurbe pa o poštenosti.

   • Logika je hudič če jo dojameš

    Naslednik Tita je tudi izjemno zagrižen mladinec torej Janaša tako mimogrede

    Drgač pa imaš ti težave z dojemanjem
    če jaz trdim da sem Einstein mi boš ti to kar priznal ali kako ?
    saj vendar trdim to in maham z njegovo sliko torej sem…!?

    • david23

     Kako ne razumeš ene preproste logike – da se ljudje z leti spreminjamo in pač tudi odrastemo in začnemo tudi drugače razmišljati? No, razen nekateri pač!

 • Harigast

  Pa za jugobutle. Dajte si vsak dan za par ur elektriko in gretje izklopit,pa pol kesla benza na mesec tankajte in se boste počutili kot nekoč. Če pa vam je pred 40 leti bolj stal kot danes ima gotovo Tito zasluge za to. Probajte z njegovo sliko. Mogoče bo šlo.

  • cosmosjasnovidec

   Takrat ti zahojenci niso potrebovali benzina,ker so vedno bili doma elektrike pa tudi ne ker so se greli tako,da so se v družinah med sabo parili kot podgane.
   To levaki,čefutarji ter pristaši komunajzarjev počnejo seveda še tudi danes,ker jim je tradicija ostala prirojena z razliko,da imajo sedaj vsaj elektriko zraven,ko se naskakujejo kot prašiči.
   Sin mamo,pedofilski oče hčerko ter sina,sin spet sestro pa staro nazadnje še pa starega in tako poteka v krogu.Preklete nesnage.

   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

   • Steiermark

    Ampak, sedaj izgleda, da se golazen želi oskrbeti s “svežimi silami”, sebi podobnim kamelarjem…..

  • Frank Novak

   Zivel sem takrat, dobro sem zivel.
   Ko pa sem koncal ekonomijo leta 1977 pa sem odsel v ZDA kjer mi je bilo se boljse.

   • Steiermark

    Jasno, da si ti in tebi podobni ritolizniki ter paraziti jugokomunajzlarji, dobro živeli, ampak ne od dela, marveč zaradi privilegijev, ki stee si jih prisvojili! Ali si res že tako dementen, da se ne spominjaš več, kako je bilo “lepo biti mlad” ali star v jeb….. in smrdljivi titovi pedofilsko pederajzlasti jugovini, ko si 1 x letno lahko odšel v tujino, da si se lahko oskrbel, tudi z zdravili, ki jih pri nas ni bilo dobiti, da smo si 1 x mesečno lahko privoščili življenske potrebščine, ki jih pri nas ni bilo, da ne govorim, da je pa živež v Avstriji bil cenejši, kot v poscani jugovukoj…….mrdljivi in vsrani titovi luknji! Zato, da ti je bilo “lahko še boljše”, nisi rabil hodit v tujino , ker si sam nisi bil sposoben ustvariti ničesar, vse je bil sad ropanja in tlačenja Slovencev! Debil zahojeni!

 • Domoljub

  Takrat so glasovali za Afganistan, Egipt, Etiopija, Sirija, Iran, Irak, Pakistan in Turcija pa to danes ne steje bas kajne?

 • Frank Novak

  …”Pred 70 leti je bila sprejeta Splošna deklaracija o človekovih pravicah, ki pa je komunistična Jugoslavija ni podpisala”…

  SEVEDA JE BILA TITOVA SFRJ MNOGO BOLJ PAMETNA KOT DANASNJA SLOVENIJA…

 • Frank Novak

  Moj stricek Edo se je bal Tita kot pes gospodarja. Mislim da se to vidi tudi na zgornji sliki…

  • učko

   Jah, strah pri vsakem živem bitju vzbuja previdnost, kar je zelo koristno !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!