fbpx

Pred 81. leti so komunisti izvedli invazijo na Poljsko in jo skupaj z nacisti razkosali

Nacisti in Sovjeti se rokujejo. (Foto: Twitter)

V četrtek, 17. septembra, smo beležili 81. let odkar je komunistična Sovjetska zveza vdrla na Poljsko. Invazija je sledila napadu nacionalsocialistov, 1. septembra 1939, ki je predstavljal posledico zaigranega incidenta na nemško-poljski meji, s katerim se je uradno začela II. svetovna vojna. Poljska je bila poražena in razdeljena. Sovjeti so po invaziji v Katinskem gozdu usmrtili okoli 22 tisoč poljskih oficirjev, omenjeni zločin pa so nato naprtili Nemcem. 

Invazija Sovjetske zveze se je pričela brez uradne vojne napovedi. Invazija in boji za Poljsko so trajali vse do 6. oktobra, ko sta si Nemčija in Sovjetska zveza v skladu s paktom Molotov-Ribbentrop, podpisanim 23. avgusta istega leta, Poljsko že vnaprej razdelili.

Stalin priskočil na pomoč nacionalsocialistom
Načrtovano ujeti med kladivo in nakovalo, so bili Poljaki že vnaprej obsojeni na poraz. Kljub temu, da sta zaveznici Francija in Velika Britanija napovedali vojno Nemčiji, se nista odločili za vpletanje v vojno. Poljska je bila tako prepuščena sama sebi. Medtem ko so z vsemi napori skušali ustaviti napredek Nemcev, so jih nato s hrbtne strani dobili Sovjeti. Rdeča armada je v manj kot mesecu dni dolgi invaziji zajela 230 tisoč poljskih vojnih ujetnikov.

https://twitter.com/visegrad24/status/1306394906324348929

V skladu z delitvijo ozemlja, ki je bila določena že v paktu Molotov-Ribbentrop, je Sovjetska zveza dobila tri petine poljskega ozemlja, na katerem je tedaj živelo 13,5 milijona Poljakov. Komunistična tajna policija NKVD je začela z izvajanjem terorja, sledili so etnično čiščenje in hitra sojenja vojaškim častnikom, policistom in duhovnikom. V naslednjem letu in pol, kolikor je trajalo, da je Adolf Hitler napadel Sovjetsko zvezo, je NKVD v Sibirijo in druge odročne dele SZ deportiral več sto tisoč ljudi.

Po zaključenih bojih so Sovjeti v Katinskem gozdu in okolici usmrtili 22 tisoč poljskih vojaških častnikov. Ne dolgo nazaj se je na podlagi pregleda arhivskih dokumentov ugotovilo, da so pomor zagrešili sovjetski komunisti. Po zaključku II. svetovne vojne so Sovjeti zadržali veliko večino ozemlja, ki jim je pripadlo po dogovoru Molotov-Ribbentrop. Poljska, ki je bila takrat sovjetski satelit, v katerem so na oblast postavili komuniste, ni imela pri tem nobene besede.

Nina Žoher