fbpx

Prestrežen pogovor: Ruski častniki pred vojno govorili o jedrskem napadu na Berlin

Nemški kancler Olaf Scholz (Foto: epa)

Ruske vojaške sile so nekaj tednov pred invazijo na Ukrajino razpravljale o jedrskem napadu na Nemčijo, razkriva nemški Der Spiegel in se pri tem nanaša na varnostne vire.

Po poročanju Der Spiegla so zahodne obveščevalne agencije konec leta 2021 prestregle radijske komunikacije ruske mornarice med izvajanjem vaj v Baltskem morju. Sporočila so se nanašala na jedrski napad na Nemčijo, kot tarče pa so imenovali Berlin ter letalski bazi Ramstein in Büchel.

Nemški in zahodni analitiki imajo o tem pogovoru dve teoriji. Nekateri trdijo, da je med vajami običajno razpravljati o uporabi strateškega orožja. Drugi menijo, da so ruske oborožene sile, vedoč, da jim prisluškujejo, namerno imenovale cilje jedrskega napada, da bi s tem ustrahovale Zahod.

Ruska črnomorska flota je znova v operaciji z 12 vojaškimi ladjami in podmornicami, ki so pripravljene na izstreljevanje križarskih raket na elektrarne in druge kritične infrastrukturne cilje v Ukrajini, navaja londonski The Times.

Od potopitve križarke Moskva aprila letos so moskovski poveljniki v Ukrajini bolj malo izkoriščali črnomorsko floto v strahu pred nadaljnjimi ukrajinskimi napadi. Vendar se zdi, da je bila pod vodstvom generala Sergeja Surovikina, novoimenovanega ruskega poveljnika v Ukrajini, sprejeta odločitev, da se črnomorska flota angažira v veliko večji meri kot v zadnjih mesecih, poroča Index.

Sara Kovač