fbpx

Pristajalno vesoljsko vozilo za Venero bo nastalo po zgledu tankov iz I. svetovne vojne

Foto: iStock/Wikipedia

Včasih se je treba vrniti nazaj, preden se lahko premaknemo naprej, in tega se zavedajo tudi na ameriški vesoljski agenciji Nasa. Njihovi znanstveniki se nadejajo, da jim bo po zgledu tankov iz I. svetovne vojne uspelo oblikovati vesoljsko sondo, ki bi odletela na Venero in bi bila odporna na strupeno okolje planeta za več kot le nekaj ur. 

Venera je morda res notranji in drugi planet od Sonca v Osončju, ampak plinasti planet z ravninami lave in ognjenimi vulkani predstavlja zelo neugodni prostor za vesoljska plovila. Temperature na planetu lahko dosežejo 462 stopinj Cezija, medtem ko je zračni pritisk 92-krat večji kot na Zemlji.

Veliko misij se je končalo neuspešno
Do zdaj se  je uspelo le devetim vesoljskim plovilom dotakniti tal, mnoga druga pa so bila bodisi izgubljena bodisi so se pokvarila. Eno od najuspešnejših misij na Venero je leta 1981 vodila Sovjetska zveza (Venus 13), saj jim je takrat uspelo posneti prve barvne slike s površine planeta. Vendarle je tudi takrat misija uspešno potekala le 127 minut, preden je bil stik s plovilom za vedno izgubljen.

Foto: iStock

Manj elektronike za večjo prilagodljivost
Ameriška vesoljska agencija upa, da ji bo uspelo razviti prilagodljivo vozilo, ki bo imelo veliko skupnega s tankom iz I. svetovne vojne ali mehanskim računalnikom. Ideja je, da bi imelo pristajalno vozilo čim manj elektronike in bi imelo namesto tega raje več orodja, kar bi prispevalo k večji prilagodljivosti na neugodne razmere na planetu.

Foto: NASA

Za pristajanje na Veneri je bilo predstavljenih že več prototipov, ki imajo med drugim tudi obliko pajka. Inženir Jonathan Sauder je povedal, da bi lahko analogna tehnologija predstavljala nepričakovano rešitev za misije pristajanja na Veneri. “Okolje na Veneri je preveč negostoljubno, da bi lahko tam uporabljali enako kompleksne sisteme kot na Marsu.”

 N. Ž.