Propad rimskega imperija in paralele z današnjim stanjem

Eničenje, Thomas Cole (vir: Wikipedia)

Leta 476 po Kr. se je tudi uradno končala doba vladavine zahodnorimskega imperija. Rimsko cesarstvo, ki se je obdržalo več kot petsto let, je zadnjih nekaj stoletij umiralo na obroke. Cesarstvo je dočakalo svoj konec zaradi barbarov, katerim je cesar Valens leta 372 dovolil naselitev znotraj meja Rimskega imperija. Resnična zgodba ima številne vzporednice z današnjim naseljevanjem migrantov tuje kulture.

Takrat je 200 tisoč Vizigotov poslalo apel Valensu, naj jim dovoli naselitev znotraj meja rimskega imperija. Bežali so pred poganskimi Huni in za razliko od svojih bratrancev Ostogotov so bili Vizigoti pretežno kristjani. Cesar se jih je usmilil in dal dovoljenje za naselitev. A ker se je zavedal tveganja, je v zameno zahteval, da morajo novi prišleki predati svoje orožje.

Vizigoti so se z zahtevami strinjali. Vseeno to ni zaleglo. Samo eno generacijo pozneje, leta 410, so ravno ti Vizigoti, ki jih je Valens skušal zaščititi pred Huni, pod vodstvom Alarika napadli in izropali Rim.

Sveti Hieronim (Carvaggio, vir: Wikipedia)

Dogodek je bil prelomnica tistega časa, kulturni šok brez primere. Odkar so Galci izropali Rim, je minilo dobrih 800 let. Sveti Hieronim, ki je v tistem času živel v Betlehemu, je v enem od pisem zapisal: “Mesto, ki je zavzelo svet, je bilo samo zavzeto.”

Civilizacija propadla, kultura preživela
Alarikov pohod na Rim je naznanjal konec zahodnega Rimskega cesarstva, ki se je začel z Valensovim dovoljenjem. Končni udarec je prišel od rok Odoakra, ki je 66 let pozneje s svojimi vojaki odstavil zadnjega rimskega cesarja in se proglasil za kralja Italije.

A če je rimski imperij propadel, je rimska civilizacija živela naprej. Zahvala za to gre predvsem skupnim krščanskim koreninam, tako osvojenih kot osvajalcev, ki so v Rimu videli zgled in ne tekmeca, ki ga je treba nadomestiti. Odoaker in drugi barbari so skušali postati – Rim.

Kralj Italije Odoaker (Vir: Twitter)

Njihov pogled na Rim je bil tisto, kar je po pisanju Voice of Europe omogočilo preživetje rimskemu zakoniku, na katerem še danes temelji naš pravni sistem. To je namreč sistem zakonov, ki so zgrajeni okoli idej enakosti in pravice ter veljajo za vse enako. V rimskem pravu ni prostora za arbitrarna mnenja nekega plemenskega poglavarja.

Vzhod končal tragično
Na vzhodu je zgodba drugačna in domala veliko bolj tragična. Vzhodno Rimsko cesarstvo je trajalo še skoraj celo tisočletje, preden je dočakalo svoj konec, ki so mu ga zadali osmanski Turki. Če je vzhodni rimski imperij težko dihal vse od vzpona islama, pa so ravno križarji poskrbeli, da je lahko trajal vsaj še nadaljnjih 300 let.

Križarji so se odzvali na prošnjo vzhodnorimskega cesarja Alekseja I Komnena, ki je prosil za pomoč papeža Urbana II. Vzhodnorimski cesar je bil v taki stiski, da je bil celo pripravljen sprejeti papeževo cerkveno oblast in s tem ponovno združiti katoliško in pravoslavno cerkev. Na žalost si je Aleksej, ko je nevarnost zaradi križarskih uspehov minila, hitro premislil, kar je rodilo stoletja dolge zamere med zahodom in vzhodom.

Kip papeža Urbana II (Vir: Twitter)

Ko je Konstantinopel padel leta 1453, ni od stare rimske civilizacije, grške kulture in krščanskega duha ostalo nič. Otomani so hitro uvedli lasten pravni sistem, ki je temeljil na šeriatskem pravu, skazili ter rušili cerkve in gradili minarete in mošeje. V nasprotju z barbari na zahodu, ki so nadaljevali zahodno civilizacijo, so barbari na vzhodu s to opravili po hitrem postopku.

Kriza vrednot
To nam kaže, da se lahko kultura ohrani samo, če si jo delita tako napadalec kot napadeni. Kultura lahko preživi samo tako dolgo, dokler jo ljudje ohranjajo živo. Zahodna Evropa je trenutno na precepu. Ko je razsvetljenstvo pregnalo krščanstvo iz vsakdana, je pustilo odprta vrata za agresivnejše in nasilnejše kulture, katerim ni mar za “razsvetljenske vrednote”.

Ivan Šokić

 • Valter BraniSlav

  Leta 313 je Rim sprejel krscanstvo.
  Vi kristjani ste unicili Rim.

  • pacek

   tako kot je krščanstvo uničilo Vikinške dežele (Skandinavija)

 • slovenec1000

  ˝Če je vzhodni rimski imperij težko dihal vse od vzpona islama, pa so ravno križarji poskrbeli, da je lahko trajal vsaj še nadaljnjih 300 let.˝

  Jaz kolikor vem, se sto povedjo ne bi ravno strinjal. v četrtem križarskem pohodu so križarji izropali Konstantinopel in to ga je še dodatno oslabilo in se ni več nikoli pobral. če bi križarji res zaščitili konstantinopel bi morda bizantisko cesarstvo obstajalo še danes. pač križarji vbistvu sploh niso bili prov nobeni krščanski vojaki(na začetku so še imeli to versko vnemo) ampak se jim je šlo le za ozemlje in bogastvo.

  • freedomfighter

   Ja saj ves da ima nova 24 svojo zgodovino sveta…rim so zrusili komunisti

   • Matt_von_Glanz

    Komentar Meseca.

 • freedomfighter

  Ohh spet fake news da je rim padel zaradi barbarov…ce nebi imeli drzavljanske vojne vsake stirinajst dni nebi bilo nobena tezava ubranit zunanjih meja so pa imeli tako kot sedaj ljudi ki so dajali lastno politicno kariero pred prezivetje imperija…tega imamo pa danes res veliko…le bedak napise en razlog za padec tisocletnega imperija ki je propadal zadnjih 300 let inne zaradi barbarov oni so bili le se zadnji zebel v krsto…imperij pa je bil na vrhuncu moci preden je prislo krscanstvo in so ga zaceli vsiljevati vsem kulturam na obmocju sredozemlja in se dlje

  • Bloški Tonček

   Rim je doživel krizo izpraznjenja vrednot in starega verovanja. Krščanstvo je bilo takrat mlada religija, polna energije in je uspešno nadomestila praznino, ki jo je prinesla relativizacija in dekadenca Rima. Pravzaprav je Teodozij krščanstvo oblikoval v državno religijo in tako podaljšal Zahodno Rimsko cesarstvo za 300 let…
   Ta izpraznjenost pa se dogaja tudi zahodni Evropi… Če vse relativiziraš, potem nimaš razloga za boj, za trud, drugim ne moreš reči NE. In kdor verjame, da ljudje tega ne bodo izkoristili je precej naiven…

 • Hribouc

  Ali se bo našel junak in osvetlil vlogo Frančiška pri vsem tem velikem Cirkusu?

  meni ni nič več nič jasno kaj pri vsem špila Vatikan & Frančišek ?

  Recimo:

  – Obiskuje Muslimane in njihove dežele
  – Ne obiskuje dežel v katerih masovno pobijajo Kristjane in del Kristjanov beži na vse vetrove
  – V Rim na varno prepelje deset muslimanskih družin, krščansko pa pusti na cedilu v izgnanstvu

  Kdo ve?

  • Domus Lubus

   Janez Janša bi moral postati papež, a ga Slovenci potrebujemo doma, da počisti kučanovo udbokomunistično bando in nas popelje v svetlo prihodnost. No, morda bi bil pa Mag. Branko Grims ravno pravšnji za papeža.

   • Hribouc

    Mal se norca delaš, pa naj ti bo, da vsaj pljuvaš ne. No, ja, Grimsa je za vprašat, velik se je nauču v teh letih ,kar ga udbokučanistična falanga jebe in drka v glavo na vsakem koraku…priznajva mu, da je eden od unikatov, ki Bandi pave v gobec kar ji gre.
    Zame je slovenski dedec, ki je gtladko za vzgled naslednjim generacfijam, ki hočejo-če hočejo prežvet!
    Tatinska in hinavska banda, ki ima pa učbenike iz enega hudičevega reda, pa kakor hoče, saj so svobodni.Hudič jih je zmamil, naj pa še ima, kakor jim drago.
    Si kdaj prebral Bernarda Nežmaha ZRCALA MOMUNIZMA?
    Knjiga je ležala na polici dolgo, včeraj pa sem jo prav požrl…poiskusi, če se ti da!

 • Igor Kavalar

  Ta video si poglejte, kako so se spreminjale meje in populacija Evrope.

  The History of Europe: Every Year
  https://youtu.be/UY9P0QSxlnI

  This video shows the borders and populations of each country in Europe, for every year since 400 BC.
  Vassal states and colonies are not included in the count of a country’s population.

 • Matt_von_Glanz

  Ne bi rekel, da je mogoce zlahka potegniti vzporednice. Zivimo v dobi globalne komunikacije in stvari nekako ne okostenevajo dovolj za propad. Ljudje se mešajo. Okostenela moderna civilizacija je bila npr. Kitajska pred komunizmom.

 • FUCK COMMUNISM

  Kozjejebce je ali treba izgnat ali pa pobit. V nasprotnem primeru Evrope in njenih staroselcev cez 50 let ne bo vec. Ali mi ali oni! Tako dalec so zidi to pripeljali!

 • Olga_10

  Zavarujemo svoje meje! Volimo pravo! desnico in ne Kučanovih marionet kot je Šarec!

 • devote

  Cilj je v nederju Evrope vzgojiti kačo na prsih , ki bo nenehna pretnja Rusiji. Apetiti po ruskih naravnih bogatvih so neizmerni in ker sATANU SOROSU ne uspe z orožjem poskuša s staro preiskušeno metodo. Dejstvo je, da so naravna bogastva predvsem pitna voda in zemlja bolj ali manj uničena po celem svetu, le Rusija jih ima še v izobilju. Lani je bila npr. največja izvoznica pšenice na svetu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!