fbpx

Prvič od leta 1945 valentinovo pade na pepelnično sredo; cerkveni voditelji opozarjajo, da izjeme pri postenju ne pridejo v poštev!

Foto: iStock

Čokolada in šampanjec ali pepel in postenje? S tem dvomom se bodo v sredo srečali mnogi kristjani. Namreč, pepelnična sreda, ki predstavlja uvod v postni čas, v katerem naj bi se verniki odrekli grehu, sovpada z valentinovim, praznikom ljubezni, ki so ga v Sloveniji mnogi že posvojili.

S pepelnično sredo se začenja 40-dnevni post, ki za kristjane predstavlja pripravo na veliko noč. Prvič od leta 1945 se bo dogodilo, da se post začenja na valentinovo.

Izjeme ne bodo dopuščene
Irsko-ameriške škofije v ZDA večkrat vernikom dopuščajo, da takrat, ko dan svetega Patrika pade na veliki petek, lahko jedo tradicionalno osoljeno govedino z zeljem. So pa cerkveni voditelji že najavili, da takšne izjeme na valentinovo ne pridejo v poštev. “Pepelnična sreda in veliki petek sta edina dva dneva v letu, ko je post obvezen,” je izpostavil ameriški škof Richard Malone v video sporočilu vernikom in svetoval vsem tistim, ki praznujejo valentinovo, da praznik praznujejo dan prej.

Foto: iStock

Podobno prekrivanje se bo sicer zgodilo čez nekaj tednov, namreč dan velike noči bo napočil 1. aprila, torej na dan norcev oziroma norčavosti.

N. Ž.