fbpx

Ptujčan z jadralnim letalom skoraj 7 kilometrov nad tlemi

Foto: Zajem naslona / RTV

Ko nam Slovencem dovolijo, da ustvarjamo in podiramo meje brez spon državne represije, smo pri tem po pravilu uspešni. Imamo celo kopico mednarodno uspešnih podjetnikov, ekstremnih športnikov in ljudi, ki na tak ali drugačen način podirajo meje. Eden od takih je tudi Član Aerokluba Ptuj, Darko Valenko, ki je do državnega rekorda poletel z jadralnim letalom – letel je skoraj na meji, kjer križarijo potniška letala. 

Jadral je kar na 6742 metrov nadmorske višine, kar je nov slovenski rekord. Valenko je 2. januarja izkoristil ugodne vremenske pogoje za tak podvig. V več kot pet ur trajajočem letu je s pomočjo vetra poletel skoraj sedem kilometrov nad tlemi.

Lani je rekordno višino dosegel po startu z vlečnim letalom, letos pa je s klubskimi kolegi poletel na vitlo, ki jo na letališču v Moškanjcih uporabljajo od leta 2019 – gre za podobno napravo, kot jo pri svojem delu uporabljajo gozdarji, občutna razlika pa je v hitrosti vlečne vrvi, ki dosega med sto in 140 kilometrov na uro. Jadralna letala pri vzletu dosegajo višino od 400 do 600 metrov.

Foto: zajem zaslona

S pravimi oblačili bi šlo še višje
Gre za drugi Valenkov rekord – prvega je postavil lani, ko je poletel do 4353 metrov – tokrat pa je ta rekord presegel za dobra dva kilometra. Valenko je na družbenih omrežjih napovedal še nadaljnje rekorde: “Letališče Ptuj je, kot sem povedal že lani, na lokaciji, kjer so možni leti na velike višine in na velike razdalje. Še bodo padali rekordi!”

Kot je dejal za RTV Slovenija, tistega dne ni pričakoval rekordov, saj na tleh ni bilo pravega vetra, če pa bi bil bolj oblečen, bi bila lahko višina še bistveno višja.

Andrej Žitnik