fbpx

Putin v Ukrajino pošilja težko orožje – generalmajorja, ki je postal svetovna senzacija zaradi svoje debelosti

Do nedavnega upokojeni generalmajor Pavel naj bi tehtal blizu 130 kilogramov. Vir: (Mirror)

Vladimir Putin bo svojo vojsko v Ukrajini okrepil z upokojenim generalmajorjem Pavlom. Izkušeni vojak, ki je v ruski vojski služil 40 let, se je prvotno odlikoval v vojni v Afganistanu, pred prvo upokojitvijo pred petimi leti pa je služil v Siriji, zato naj bi imel še sveže izkušnje iz boja v strnjenih naseljih. Zanimanje mednarodne javnosti pa niso vzbudile generalove izkušnje, temveč njegova teža. Po ocenah naj bi tehtal blizu 130 kilogramov, zaradi česar se pojavila številna ugibanja. 

“Putin je resnično začel praskati po dnu soda,” tako so v angleških medijih komentirali izbiro ruskega samodržca Vladimirja Putina, ki je na vojno prizorišče poslal zajetnega generala. Komentar se je nanašal na dejstvo, da je v ruski vojski začelo drastično primanjkovati visokega poveljniškega kadra. Po nekaterih podatkih naj bi Ukrajinci do sedaj uspeli ubiti vsaj 8 generalov in številne druge visoke poveljnike. General Pavel naj bi zapolnil poveljniško praznino na vzhodu Ukrajine, kjer naj bi nadomestil poveljnika, ki je bil hudo poškodovan med artilerijskim obstreljevanjem. Po poročanju medijev bo poveljeval specialnim enotam.

“Večina njegovih najboljših in v boju utrjenih poveljnikov je bila ubita ali poškodovana med boji v Ukrajini, zato se zateka k pošiljanju drugorazrednih poveljnikov na fronto, kjer pa ne zdržijo prav dolgo,” je Putinovo potezo za Daily Star komentiral nek britanski obveščevalec. Tega naj bi se zavedali tudi oficirji, ki morajo prekiniti svojo upokojitev, a kot pišejo mediji, Putinovega poziva ne morejo ali ne upajo zavrniti. Ruski predsednik namreč deluje kot mafijski šef, ki mu nihče ne upa reči ne.

Pet obrokov in liter vodke
Prav za takšen primer gre pri generalmajorju Pavlu, ki je do nedavnega živel v predmestju Moskve in ki naj bi na dan zahteval pet zajetnih obrokov, vse skupaj pa naj bi poplaknil z obilico vodke. Vsaj enim litrom, poročajo mediji. Ne samo to, Pavel naj bi bil tako zajeten, da so morali posebej zanj sešiti vojaško uniformo. Poseben problem naj bi bila tudi osebna zaščita, saj mu noben neprebojni jopič ne pristaja. Zato so posebej zanj sešili dva neprebojna jopiča običajne velikosti, pišejo v britanskem Mirror.

Velike izgube
Ruska vojska je sicer v drugem delu vojne v Ukrajini, ko se je odločila skoncentrirati svoje sile na vzhodu Ukrajine in dosegla omejen uspeh, a je za to plačala visoko ceno. Po nekaterih poročilih naj bi življenje izgubilo 30 tisoč ruskih vojakov, vsaj 10 tisoč jih je bilo poškodovanih. Izgubili naj bi preko 400 tankov in drugih oklepnikov, 216 bojnih letal, 183 bojnih helikopterjev in 620 brezpilotnih letalnikov.

Andrej Žitnik