fbpx

Putinova druga največja superjahta se po novem imenuje Kit ubijalec

Fotografija iz leta 2015, ko se je jahta še imenovala Graceful (Foto: Epa)

Druga največja superjahta Vladimirja Putina je na poti, poroča Forbes. Več kot sedem mesecev po hitrem odhodu iz Nemčije v rusko eksklavo Kaliningrad je bila ob obali Estonije opažena z novim imenom. Na fotografiji je opaziti, da so prej imenovano Graceful prekrstili v Kosatko, kar v ruščini pomeni kit ubijalec oziroma orka. So s tem želeli kaj sporočiti? Kosatka je sicer tudi velika jedrska podmornica v videoigri GTA.

Jahto Vladimirja Putina Graceful so opazili na poti, in sicer sedem mesecev po tem, ko je zapustila Nemčijo in vplula v pristanišče Kaliningrad. Jahto, vredno 119 milijonov dolarjev in dolgo 81 metrov, so opazili med plovbo ob obali Estonije. Fotografijo je posnel Carl Groll, fotograf spletne strani TheYachtPhoto.com, in jo delil z novinarji Forbsa. Na fotografiji je najprej opaziti, da je Graceful spremenila ime in se zdaj imenuje Kosatka, kar v ruščini pomeni kit ubijalec, poroča Jutranji list.

Jahta je plula proti severu Baltskega morja, zahodno od estonskega otoka Saaremaa. Fotografije dokazujejo, da je ladjo Kosatka spremljalo plovilo ruske oborožene obalne straže. Predvideva se, da je jahta potovala proti Sankt Peterburgu. Ni znano, kdaj si je spremenila ime niti kdaj je izplula iz Kaliningrada. Po podatkih službe za sledenje ladij Marine Traffic je bil njen transponder izklopljen najmanj od 30. avgusta. Kosatka je luksuzna jahta, registrirana v Rusiji. Ima notranji bazen, ki se lahko spremeni v plesišče ali gledališče, apartmaje za 12 gostov in lastniški apartma z vinsko kletjo, ki lahko shrani do 400 steklenic. Seveda ima tudi heliport. Kosatka je 7. februarja izplula iz nemškega pristanišča Hamburg, kjer je bila na popravilu v ladjedelnici podjetja Blohm + Voss, ki je v lastništvu ladjedelnice Lürsse. Jahta je izplula sedemnajst dni pred vdorom ruskih enot v Ukrajino. Ministrstvo za finance ZDA je 2. junija sankcioniralo Graceful in tri druge jahte, povezane z ruskim predsednikom.

Sodeč po preiskavi BBC News, ki so jo objavili marca, je jahta trenutno v lasti moskovskega JSC Argument, ki ga je ameriško finančno ministrstvo skupaj z njegovim edinim delničarjem Andrejem Gasilovim sankcioniralo 2. junija. Preiskava BBC je pokazala, da je JSC Argument v preteklosti privolil v posojilo ene od družb za upravljanje, vključenih v gradnjo “Putinove palače”, razkošnega posestva v bližini letoviškega mesta Gelendžik na obali Črnega morja. JSC Argument se ni odzval na telefonske klice za komentar BBC.

Po navedbah strokovnjakov za vrednotenje jaht VesselsValue in poročanju Projekta za poročanje o organiziranem kriminalu in korupciji (OCCRP) je bil Graceful prej v lasti družbe Olneil Assets Corp s sedežem na britanskih Deviških otokih. Ministrstvo za finance ZDA je sankcioniralo podjetje na Kajmanskih otokih s podobnim imenom – O. ‘Neill Assets Corporation – 2. junija, ker je “materialno pomagal, sponzoriral ali zagotavljal finančno, materialno ali tehnološko podporo za blago ali storitve za ali v podporo Vladimirju Putinu.” Poleg Kosatke je bil Putin povezan z vsaj še petimi jahtami, med njimi so 507 milijonov dolarjev vredna Scheherazade (Šeherezada), ki je tehnično v lasti naftnega in plinskega milijarderja Eduarda Khudainatova, vendar naj bi bila Putinova last; 22 milijonov vredna Olympia; 54-metrska Chayka (Čajka), vredna 18 milijonov dolarjev, kar v ruščini pomeni galeb, in 52-metrski Shellest, vreden 17 milijonov dolarjev. Po podatkih VesselsValue je Putinova flota jaht skupaj vredna najmanj 680 milijonov dolarjev.

Razen Šeherezade, ki so jo italijanske oblasti zasegle v pristanišču Marina di Carrara 6. maja in so jo nedavno preregistrirali v Malezijo, in Olympie, ki je registrirana na Kajmanskih otokih, so vse druge jahte registrirane v Rusiji. Zdi se tudi, da so vse razen Šeherezade prav tako v Rusiji: Olympio so nazadnje izsledili v Ladoškem jezeru blizu Sankt Peterburga 31. julija 2021; Čajko so nazadnje izsledili v črnomorskem pristanišču Soči 29. marca 2021; Shellest so nazadnje izsledili ob obali Gelendžika 13. septembra; manjša 32-metrska Nega pa je bila nazadnje opažena v jezeru Ladoga 14. avgusta.

Sara Kovač