Reke polne kokaina: Britanske jegulje tako zadete, da se raziskovalci bojijo, da se ne bodo več razmnoževale

(vir: twitter)

Ogrožene vrste, kot so mlade jegulje v evropskih rekah in jezerih, so v nevarnosti pred izumrtjem zaradi pretirane onesnaženosti vode s kokainom.

Kokain, ki pride skozi kanalizacijo nazaj v reke, po trditvah najnovejših znanstvenih raziskav ogroža preživetje jegulj, so zapisali pri Independentu. Sledovi prepovedanih drog naj bi rutinsko prihajali v britanske vode, potem ko jih uporabniki mamil izločijo, zaradi česar naj bi bilo ogroženo zdravje rib.

Tako v Temzi kot v drugih velikih evropskih rekah in jezerih je najti sledove kokaina, amfetaminov in ekstazija. Droge naj bi bile tako trdovratne, da preživijo tudi prečiščevanje v kanalizacijskih obratih, preden izpustijo odpadno vodo v reke in jezera.

Jeguljam grozi izumrtje
Novo študijo so opravili na neapeljski univerzi Federica II., kjer so evropske jegulje dali v vodo, ki je vsebovala majhne doze kokaina, kakršne so tudi v rekah. Po vsega 50 dnevih so ribe, ki so bile v vodi s kokainom, kazale znake hiperaktivnosti.

(Vir: Twitter)

Droga se je nabirala na možganih, v mišicah, škrgah, koži in drugih tkivih. Jeguljino skeletno mišičevje pa je kazalo znake resnih poškodbo, ki so vključevale razpad mišičnega tkiva in zatekanje, ki se ni pozdravilo niti deset dni potem, ko so ribe prestavili nazaj v čisto vodo.

Z drogo onesnažena voda resno ogroža jegulje tudi zaradi dejstva, da v sladkih vodah živijo mladiči do svojega petega leta starosti. Ti se nato, ko spolno dozorijo, odpravijo na skoraj 6.000 kilometrov dolgo pot do Sargaškega morja v severnem Atlantiku. Od tam jeguljina jajčeca potrebujejo skoraj celo leto, da prispejo nazaj v Evropo.

Temza najbolj onesnažena s kokainom
Število mladih jegulj, ki prispejo v Evropo, se vse od 80-ih let prejšnjega stoletja manjša. Biologinja Anna Capaldo pa svari, da bi lahko povišana stopnja dopamina, povzročena zaradi kokaina, mladim jeguljam preprečila, da spolno dozorijo. “Možno je, da bi v takem stanju lahko bilo ogroženo razmnoževanje jegulj,” je povedala za National Geographic.

Znanstveniki na Evropskem centru za motrenje drog in odvisnikov so leta 2015 razkrili, da imajo v Londonu najvišjo koncentracijo kokaina v kanalizaciji. Dnevna koncentracija prepovedane substance naj bi dosegala 737 mg na 1.000 prebivalcev.

Ivan Šokić

 • janez55

  Od kod pa kokain v Temzi? A se v njej kopa podmladek SDS?

  • alojz

   Jegulje spolno ne dozorijo. Zdaj mi je jasno zakaj je toliko ljudi ki ne vedo kakšnega spola so. Niso dozoreli.

  • alojz

   Ne. To bruhajo v Temzo ta levi, ko Janeza vidijo.

  • Anton

   Brezdelni lewaki ga snifajo in poščijejo v vodo.

 • Anton

  hm al ste Ljubljanco že testiral?

  sarkazem press

 • Hunyađi

  Najmanj bi pričakoval, da so ga šmrkal omladinci SDS.

 • Darth Vader

  bankirska elita kokain uporablja na več načinov….eden je ta, da ga sami uživajo med delovnim časom….drug je pa ta, da uporabljajo denar globalnih narkokartelov za dokapitalizacije svojih bank oziroma po domače povedano….za zagotavljanje ustrezne stopnje kapitalske ustreznosti banke….recimo HSBC….copy paste: ”

  Stuart Gulliver, the Chief Executive of the London-based international banking giant HSBC said: “We accept responsibility for our past mistakes. We have said we are profoundly sorry for them and we do
  so again… What happened in Mexico and the US is shameful, it’s embarrassing, it’s very painful for all of us in the firm…The HSBC of today is a fundamentally different organization from the one that made
  those mistakes.”

  What was Mr. Gulliver apologizing for and was he sincere? His bank got caught laundering tons of cash for drug cartels and alleged terrorists. That is a crime. Lanny Breuer, the Assistant Attorney General for the Department of Justice (DOJ) explained at a press conference, “HSBC is being held accountable for stunning failures of oversight – and worse – that led the bank to permit narcotics traffickers and others to launder hundreds of millions of dollars through HSBC subsidiaries… The record of dysfunction that prevailed at HSBC for many years was astonishing.”

  ” vir: https://www.alternet.org/2013/01/how-hsbc-bank-got-away-money-laundering-drug-cartels/

  tretji način, kako bankirji uporabljajo kokain je pa ta, da ga plasirajo na trg neke države zato, da pahnejo v kaos čim večje število človeških življenj…..tam kjer pa je kaos….pa bankir vedno parazitira/profitira

 • Novakec1

  Kolk so šele državljani V.Britanije če so že ribe u komi. Ja na brexitu se vid da so orengi zadeti

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!