fbpx

Reke polne kokaina: Britanske jegulje tako zadete, da se raziskovalci bojijo, da se ne bodo več razmnoževale

(vir: twitter)

Ogrožene vrste, kot so mlade jegulje v evropskih rekah in jezerih, so v nevarnosti pred izumrtjem zaradi pretirane onesnaženosti vode s kokainom.

Kokain, ki pride skozi kanalizacijo nazaj v reke, po trditvah najnovejših znanstvenih raziskav ogroža preživetje jegulj, so zapisali pri Independentu. Sledovi prepovedanih drog naj bi rutinsko prihajali v britanske vode, potem ko jih uporabniki mamil izločijo, zaradi česar naj bi bilo ogroženo zdravje rib.

Tako v Temzi kot v drugih velikih evropskih rekah in jezerih je najti sledove kokaina, amfetaminov in ekstazija. Droge naj bi bile tako trdovratne, da preživijo tudi prečiščevanje v kanalizacijskih obratih, preden izpustijo odpadno vodo v reke in jezera.

Jeguljam grozi izumrtje
Novo študijo so opravili na neapeljski univerzi Federica II., kjer so evropske jegulje dali v vodo, ki je vsebovala majhne doze kokaina, kakršne so tudi v rekah. Po vsega 50 dnevih so ribe, ki so bile v vodi s kokainom, kazale znake hiperaktivnosti.

(Vir: Twitter)

Droga se je nabirala na možganih, v mišicah, škrgah, koži in drugih tkivih. Jeguljino skeletno mišičevje pa je kazalo znake resnih poškodbo, ki so vključevale razpad mišičnega tkiva in zatekanje, ki se ni pozdravilo niti deset dni potem, ko so ribe prestavili nazaj v čisto vodo.

Z drogo onesnažena voda resno ogroža jegulje tudi zaradi dejstva, da v sladkih vodah živijo mladiči do svojega petega leta starosti. Ti se nato, ko spolno dozorijo, odpravijo na skoraj 6.000 kilometrov dolgo pot do Sargaškega morja v severnem Atlantiku. Od tam jeguljina jajčeca potrebujejo skoraj celo leto, da prispejo nazaj v Evropo.

Temza najbolj onesnažena s kokainom
Število mladih jegulj, ki prispejo v Evropo, se vse od 80-ih let prejšnjega stoletja manjša. Biologinja Anna Capaldo pa svari, da bi lahko povišana stopnja dopamina, povzročena zaradi kokaina, mladim jeguljam preprečila, da spolno dozorijo. “Možno je, da bi v takem stanju lahko bilo ogroženo razmnoževanje jegulj,” je povedala za National Geographic.

Znanstveniki na Evropskem centru za motrenje drog in odvisnikov so leta 2015 razkrili, da imajo v Londonu najvišjo koncentracijo kokaina v kanalizaciji. Dnevna koncentracija prepovedane substance naj bi dosegala 737 mg na 1.000 prebivalcev.

Ivan Šokić