fbpx

Rešena ena največjih skrivnosti Tutankamonove grobnice: Odkrili so vzrok čudnih pojavov, ki so jih proučevali desetletja!

(Foto: Facebook)

Mednarodna ekipa konzervatorjev je po desetih letih dela 3 tisoč let stari grobnici vrnila stari sijaj, ob tem pa so rešili eno njenih največjih skrivnosti.

V okviru del na grobnici so restavratorji obnovili risbe na zidovih, dvignili so pregrade, postavili so tudi prezračevalni sistem, ob tem pa so rešili eno največjih skrivnosti te grobnice. Dolga leta so namreč pozornost vzbujali rjavi madeži, ki se nahajajo po celi grobnici, vse do prostora, kjer je nameščena mumija Tutankamona, čigar mumificirano truplo je prvi našel britanski arheolog Howard Carter leta 1922. Najprej so domnevali, da so za madeže krive glive, a raziskovalci so zdaj odkrili, da so to mikrobi, ki so se stopili skupaj z barvo. Teh ni bilo mogoče umakniti, saj bi s tem lahko uničili zidove, poroča Kurir.

Tutankamon začel vladati že pri devetih letih, vzrok smrti ni znan
Tutankamonova grobnica je sicer od vedno privlačila pozornost množice javnosti, po govoricah, da vsak, ki vstopi vanjo, umre, pa se je uveljavilo prepričanje, da je grobnica zakleta. Tutankamon je umrl že leta 1322 pred Kristusom v osemnajstem letu starosti, vladal pa je že od devetega leta starosti. Še zdaj ni znano, zakaj točno je umrl, nekateri domnevajo, da je bil umorjen, drugi pa domnevajo o naravni smrti.

J. Ž.

Komentarji so onemogočeni.