fbpx

Revolucionarno odkritje: Nasa odkrila planet z vodo in temperaturo, ki je primerna za življenje!

Foto: Facebook/Twitter

Odkritje na oddaljenem planetu do katerega so se dokopali znanstveniki bi lahko privedlo do tega, da bi končno lahko prišli na sled življenju nezemljanov, katerih obstoj že od nekdaj buri domišljijo. Sicer je res, da  je zaradi visoke težnosti hoja na planetu K2-18b onemogočena, svetloba sonca pa tako močna, da je razvoj raka neizogiben, vendarle pa lahko govorimo o prvem odkritju planeta na svetu, ki bi lahko realistično omogočal življenje nezemljanov. 

Znanstveniki z Univerzitetnega kolidža v Londonu (UCL) so tekom revolucionarnega preboja ugotovili, da skalnati planet vsebuje tekočo vodo in ima atmosfero, kar vzbuja prvo resnično upanje, da bomo žive zunajzemeljske organizme našli tudi drugje kot na planetu Zemlji.

Vodo so zaznali s pomočjo merjenja svetlobnih valov, ki se filtrirajo skozi molekule vodika v atmosferi planeta. Podatki so bili arhivirani v materialu, ki ga je leta 2016 in 2017 zajel vesoljski teleskop Nasa Hubble, poroča Telegraph. Kljub temu, da Hubble pri tem ni imel nameščenih nobenih instrumentov, ki bi lahko opazili znake življenja, kot je metan, pa je dejstvo, da se nam kmalu obetajo teleskopi, s katerimi si bomo lahko odgovorili na vprašanje, ali smo sami v vesolju.

Foto: Twitter

Po besedah dr. Angeloas Tsiarasa iz Univerzitetnega kolidža v Londonu je iskanje vode v potencialno bivalnem svetu, ki ni Zemlja, neverjetno razburljivo. “To je edini planet, ki ga poznamo zunaj Osončja in ima primerno temperaturo za obstoj tekoče vode, zaradi česar planet predstavlja najboljšega kandidata za bivanje, ki ga trenutno poznamo. Ta študija zaznamuje novo obdobje raziskav izvenosončnih planetov, saj je ta ključna za končno postavitev Zemlje, našega edinega doma, v širšo sliko Kozmosa. Približa nam odgovor na temeljno vprašanje: Ali je Zemlja edinstvena?”

Foto: Twitter

Planet je bil prvič odkrit leta 2015 v okviru Nasine misije Kepler, katere cilj je bil odkrivanje svetov, ki bi bili temperaturno primerni za obstoj tekoče vode. Voda in atmosfera sta tako ključnega pomena za obstoj življenja, da znanstveniki ne verjamemo več, da bodo na Marsu našli kakšne žive organizme. Planet K2-18b je konstantno dovolj moker in topel za razvoj življenja. Je približno dvakrat večji od Zemlje in ima osemkrat večjo maso, navaja Express. Čeprav je njegova zvezda precej hladnejša od našega Sonca, je planet veliko bližje zvezdi, zato ima podobno temperaturno območje kot ga imamo na Zemlji.

Dr. Ingo Waldmann iz Univerzitetnega kolidža v Londonu je povedal, da se nadeja, da je planet K2-18b eden izmed super Zemelj, ki bi jih bi bilo mogoče naseliti. “V resnici ne vemo, kako je tam. Lahko, da se tam nahaja vodni svet, površina bi bila lahko mokra, je pa mogoče, da je površina povsem suha.” Pri tem pa dodaja, da je zaradi večje gravitacije hoja otežena. “Tam smo priča večjemu UV sevanju, kot ga imamo na Zemlji in to bi bilo za življenje na planetu slabo, saj bi prišlo do razvoja raka. Morda ne moremo govoriti ravno o počitniški destinaciji, ampak  morda se bo tam razvila drugačna oblika življenja.” Waldmann je prepričan, da tudi če bi bila površina planeta bolj gostoljubna, bi bil obisk ali vzpostavitev kolonije nemogoč.

Hana Murn