fbpx

Romunija postala najbolj religiozna država na evropski celini

Foto: iStock

Vedno pogosteje smo v Evropi priča opuščanju lastne krščanske dediščine, zato na kontinentu vlada velika raznolikost v izvajanju verskih praks. V skladu z najnovejšim poročilom raziskovalnega centra Pew je Romunija tista država, ki se je uvrstila na seznam najbolj religioznih narodov v Evropi, in sicer na podlagi štirih faktorjev: pomena, ki ga ljudje pripisujejo religiji v svojem življenju, redne verske prakse, molitvenega življenja in gotovosti prepričanja.

Ob tem se je pojavil določen geografski vzorec, ki kaže na to, da se Evropejci iz osrednje in vzhodne Evrope uvrščajo v višji rang vseh štirih verskih faktorjev kot Evropejci iz zahodne Evrope.

V Romuniji kar 64 odstotkov prebivalstva navaja, da z absolutno verjetnostjo verjamejo v boga, 50 odstotkov zagovarja prepričanje, da je vera zelo pomembna v njihovem življenju, 50 odstotkov verske obrede obiskuje na mesečni ravni, 44 odstotkov pa na dnevni ravni. Na podlagi teh podatkov raziskovalni center Pew zaključuje, da je mogoče 55 odstotkov Romunov obravnavati kot zelo verne.

Povsem na nasprotni strani je Estonija, najbolj severna od treh baltskih držav, saj je ta dosegla najnižjo uvrstitev – le 7 odstotkov naroda je namreč mogoče smatrati kot zelo vernega. V tej državi namreč zgolj 6 odstotkov populacije navaja, da je vera zelo pomemben del njihovega življenja, 9 odstotkov jih priznava, da verske obrede izvajajo na dnevni ravni, 10 odstotkov na mesečni ravni, 13 odstotkov pa je tistih, ki v boga verjamejo z absolutno gotovostjo.

Med najbolj religioznimi tudi: Armenija, Gruzija, Grčija in Moldavija
Med najbolj verne narode se za Romunijo uvrščajo: Armenija, Gruzija, Grčija in Moldavija. Med prvih deset se uvrščata tudi Poljska in Portugalska. Na podlagi teh standardov je Italija le pol tako verna kot Romunija, saj se 27 odstotkov prebivalcev opredeljuje kot zelo verne. Nemci in Francozi na drugi strani so manj kot pol tako verni kot Italijani, saj se jih le 12 odstotkov opredeljuje kot zelo verne.

Foto: iStock

Velika Britanija, ki je znana po svoji nereligioznosti, je po navedbah Breitbarta komaj premagala Belgijo in Švedsko pri uvrstitvi, s komaj 11 odstotki zelo vernih – v Belgiji in na Švedskem je teh namreč 10 odstotkov. Raziskovalni center Pew je Evropejce razvrstil tudi na podlagi indikatorja izvajanje verskih praks. Poljska se uvršča v sam vrh, saj se 61 odstotkov ljudi udeležuje verskih obredov, sledi pa ji Romunija s 50 odstotki. Kjer je le verovanje v boga edina kategorija, se Armenija uvršča v vrh najbolj religioznih narodov, več kot tri četrtine prebivalcev (79 odstotkov) namreč navaja, da v boga verjamejo z absolutno prepričanostjo.

H. M.