fbpx

To je panoga, ki bo ustvarila prvega bilijonarja na svetu

Foto: iStock

Investicijska in finančna družba Goldman Sachs napoveduje, da bo naslednja najbolj donosna industrija rudarjenje v vesolju, tisti, ki se bo lotil tega podviga pa ima možnost, da bo postal prvi bilijonar na svetu.
Že astrofizik Neil deGrasse Tyson je dejal, da bo “prvi bilijonar postal tisti, ki bo raziskoval naravna bogastva na asteroidih.” Strokovnjak ocenjuje, da vesolje skriva neomejene resurse energentov, zaradi katerih bi lahko celo ustavili vojne, ki se po svetu bijejo ravno zaradi naravnih bogastev.
V radiju 45 milijonov kilometrov okoli zemlje se namreč giblje več kot 12 tisoč asteroidov in za katere geologi ocenjujejo, da vsebujejo velike količine železove rude, niklja in drugih dragih kovin. Priložnost za veliko bogastvo so začutili tudi v investicijski družbi Goldman Sachs, kjer budno spremljajo napredek rudarske tehnologije in trende razvoja vesoljskih plovil.

Kdo bo prvi, ki bo v vesoljski objekt zakopal prvo lopato?

Raziskovanja rudarjenja na vesoljskih telesih večinoma financirajo zasebna podjetja, med državami pa je vodilni Luksemburg, kjer si prizadevajo, da postanejo vesoljsko rudarsko središče. Dve leti nazaj so namreč ustanovili vesoljsko podjetje Space Resources Iniative, za katero država v začetni fazi letno odšteje 181 milijonov evrov. Luksemburg sodeluje še z dvema zasebnima družbama Deep Space Industries in Planetary Resources, piše RT.

C. Š.