fbpx

Rus ujel ogromno, 1,2 tone težko ribo, ki pa je postala hrana za medvede

Foto: Youtube

Prejšnji teden je na Kurilskem otočju ruski ribič ujel nenavadno ribo vrste morski mesec, težko kar 1,2 tone! Številni so želeli, naj ribo kot razstavni eksponat podari muzeju, v nasprotnem primeru pa bi lahko nahranila 1170 ljudi. In kaj je storil Rus? Vrgel jo je medvedom.

Morskega meseca je ujel ruski ribič, ki je ob svojem ulovu ostal brez besed. Neobičajno bitje je ujel v Pacifiku, natančneje na območju Kurilskega otočja. Zato je 1170 ljudi, ki se bi z njo lahko nahranilo, ne bo moglo zaužiti, riba pa žal ne bo pristala niti v muzeju. Več kot en dan je bila postavljena na ogled in ljudje so jo hodili opazovait. Zato se je pokvarila in je postala hrana za medvede.

Rusu namenjenih kritik ni videti konca
Ribič je neverjetno ribo ujel 9. septembra, prek družbenih omrežij pa je navdušenju hitro sledilo ogorčenje, da je tako dragocena in redka riba postala navadna hrana za medvede. S tem se strinjajo tudi območni znanstveniki, ki trdijo, da bi ribo morali ohraniti in podariti muzeju. Eden izmed uporabnikov je na družbenih omrežjih zapisal: “Zakaj je ni samo fotografiral in spustil nazaj v morje? Zdaj pa je zgnila in postala neuporabna za kakršnekoli namene.” Drugi je dodal: “Ribo so preprosto umorili. Lahko bi še vedno živela in plavala v oceanu.”

Foto: YouTube

Na Kurilskih otokih je to največja ulovljena riba doslej, največji morski mesec na svetu pa je tehtal 2,2 tone
Svetlica ima ogromno različnih imen, njeno meso pa postaja vse bolj priljubljeno. Največja ulovljena v zgodovini je tehtala 2,2 tone, ujeli so jo leta 1908. Ta, ki jo je ujel Rus na Kurilskih otokih, pa naj bi bila na tistem območju največja ulovljena doslej. Območni ribič Arthur Balkarov je za The Sun povedal: “Odkar pomnim, tako ogromnih rib še ni bilo tukaj. Včasih ulovimo some, ki so lahko prav tako zelo veliki, nekateri tudi do pet metrov. A morskega meseca, ki bi tehtal več kot eno tono, še nisem nikoli videl.”

Redko videna riba živi globoko v morju in vzdržuje svoje telo toplo. Odkrili so jo leta 2015 in je prva riba, ki ima toplo srce in kri. Svojo telesno temperaturo ohranja za 5 °C višjo kot meri temperatura okolice. V nasprotju z vsemi globokomorskimi ribami je zato lahko zelo aktivna in izjemna plenilka, ki hitro plava, ima veliko srce ter dobro razvite mišice. V povprečju doseže dolžino dveh metrov in telesno težo 270 kilogramov. Čeprav je v Aziji zelo priljubljena, je kot hrana v EU prepovedana. 

Foto: YouTube

Odvržena riba je pritegnila zaposlene v bližnjem muzeju, ki so upali, da jo bodo lahko primerno oskrbeli in pripravili za razstavo, a so prišli prepozno.

Foto: YouTube

A. L.