fbpx

Rusija kot prva registrirala cepivo proti covidu za živali

Foto: epa

Iz Rusije so sporočili, da so registrirali prvo cepivo proti koronavirusu za živali. Klinična preskušanja cepiva z imenom Carnivac-Cov so se pričela oktobra in so vključevala pse, mačke, lisice, kune in druge živali.

Po navedbah ruskega centra za zdravje živali, so živali po cepljenju razvile imuniteto, ki je trajala šest mesecev po cepljenju. Sodeč po rezultatih preizkusov sklepajo, da je cepivo neškodljivo in visoko imunogeno, saj so vse cepljene živali v 100 odstotkih primerov razvile protitelesa proti koronavirusu, poroča SkyNews.

V aprilu je pričakovati masovno proizvodnjo
Gre za prvi in edini izdelek na svetu za preprečevanje širjenja covida-19 pri živalih. Tveganje za prenos virusa iz živali na ljudi je sicer majhno, a bi lahko uporaba tega cepiva po besedah ruskih znanstvenikov preprečila razvoj virusnih mutacij. Glede na to, da se je v preteklosti izkazalo, da so mutaciji virusa dovzetni tudi minki, farm z minki pa je v Rusiji kar nekaj, razvoj tovrstnega cepiva ne čudi. Masovna proizvodnja cepiva covid-19 bi se lahko začela že naslednji mesec.

Za cepivo so izrazila interes podjetja za vzrejo živali  iz Grčije, Poljske, Avstrije, ZDA, Kanade in Singapurja. Vojaški uradniki iz mesta Sankt Peterburg so v začetku tega tedna sporočili, da bodo vojaški psi obvezno cepljeni, preden bodo napoteni na letališča in bodo maja sodelovali v državnih komemoracijah v zvezi z II. svetovno vojno, poroča Aljazeera.

Nina Žoher