fbpx

Se je nad Mirenskim gradom prikazala Marija?

Se je Marija zares prikazala nad Mirenskim gradom? (Foto: Mitja Ambroželj)

Ognjeni zublji so zajeli celoten Kras, nekatere vasi so morali celo celo evakuirati. Ogenj je zajel tudi naselje Miren, naselje tik ob državni meji med Italijo, ki slovi po svoji Cerkvi Žalostne Matere Božje na Mirenskem griču. Njegovi prebivalci pa so po tej fotografiji prepričani, da jih je poleg požrtvovalnih gasilcev obvarovala tudi Marija.

“Obvarovala je ljudi, cerkev, in kraj, nevarnost je prešla, požar je v glavnem pojenjal”, je bil zapis ob fotografiji, ki jo je objavil eden od uporabnikov na Facebooku. Zapis se nanaša na fotografijo, ki je bila posneta v času gašenja požara, kjer naj bi se po mnenju nekaterih “prikazala Marija”.

Nad Cerkvijo Žalostne Matere Božje, ki stoji na Mirenskem griču, se je nekaterim prikazala silhueta Marije, za katero so nekateri prepričani, da jih je poleg pogumnih gasilcev in gasilk obvarovala tudi ona.

Da nekateri menijo, da jih je obvarovala tudi Marija, ne čudi, glede na zgodovinska dejstva, ki veljajo za omenjeno cerkev. Najstarejši viri, ki govorijo o Marijini cerkvi na Gradu, so iz leta 1350, kraj pa se je takrat imenoval “pri naši Gospe pod Krasom”. Leta 1866 je mirenski župnik Janez Elersič z darovi romarjev zgradil večjo cerkev sedanje velikosti in jo posvetil Žalostni Materi Božji.

Ali pa se je res prikazala, naj vsak presodi sam.

Tanja Brkić